Dygstanti sėkla – gyvybingas maistas nuo jūsų palangės

Šaltuoju metų laiku žmogaus organizmas labai stokoja vitaminų, bet iki žalios saujos iš lysvės dar toli. Todėl nėra reikalo ilgai laukti šviežių vitaminų. Jų gerokai prieš sėją galima užsiauginti virtuvėje ant palangės.

Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 6, 2021, 2:32 PM

Reikia tik prasimanyti ir sudaiginti kviečių grūdų ar saują ridikėlių sėklų, pipirmėtės, salotų, žirnių, garstyčių sėklų. Tai padaryti visai nesunku kiekvienoje virtuvėje. Svarbu, kad sėklos būtų visiškai švarios, nebūtų apdorotos jokiais beicavimo preparatais.

Kai sėkla dygsta, joje tarsi sprogsta gyvybinė energija. Saujelėje dygstančių sėklų kur kas daugiau vitamino C negu keliose stiklinėse obuolių sulčių. Yra žinoma, kad sudaigintas sėklas žmogus labai vertino kaip sveiką ir gyvybingą maistą jau prieš 5000 metų. Kinai, korėjiečiai ir japonai ir šiandien gamina daug patiekalų, kuriuose būtinos sudaigintos vienokios ar kitokios sėklos.

Dygstančioje sėkloje stebuklingu būdu keliskart padaugėja vitaminų ir visokių kitokių žmogaus organizmui labai naudingų medžiagų.

Maistui skirtas daiginamas sėklas reikia supilti į indą ir užpilti vandeniu. Geriausia, kai sėklos indo dugną dengia sluoksniu per du grūdus, o kambario temperatūros vanduo virš jų yra per visą plaštaką. Kviečių ir lęšių grūdus pakanka mirkyti 12 valandų, ridikėlių ar liucernos sėklas – perpus trumpiau. Po to vandenį reikia nupilti, sėklas perplauti ir daiginti.

Kviečių grūdai valgyti bus tinkami po 2 dienų, lęšių ir ridikėlių – po 4 dienų, liucernos – po 6, garstyčios – po 3 dienų.

Valgyti sėklos tinkamiausios tada, kada pasirodo baltas daigelis. Jokiu būdu nereikia laukti, kol ims rodytis žali lapeliai. Būtina stebėti, kad daiginamos sėklos nepradėtų gesti, pelyti, kad neatsirastų gličių apnašų. Todėl kasdien jas reikia supylus į kiaurasamtį perplauti šaltu vandeniu.

Daiginamos sėklos visą laiką turi būti drėgnos, bet ne šlapios. Daiginti jas galima ir ant padėklo, ir stiklainyje, ir medžiaginiame maišelyje. Svarbu, kad temperatūra būtų 20-24 laipsniai šilumos, šviesos nereikia.

Sudaigintas sėklas buitiniame šaldytuve galima laikyti visą savaitę. Tai ypač patogu, kai turime kelių rūšių daigintų sėklų – kasdien galime vartoti vis kitas arba pasiruošti jų mišinių.

Paprasčiausias būdas yra pabarstyti sudaigintų sėklų ant sumuštinio. Sudaiginti kviečiai skaniausi su medumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.