Agurkų sezonas prasidėjo: seniausias Lietuvos konservų fabrikas ruošiasi rekordui

Vidurvasaris – pats agurkų konservavimo pikas. Didžiausi darbai verda Kėdainiuose, kurie nuo seno laikomi agurkų sostine, ir šiandien, liepos 14-ąją skambiausiai minima Agurkų diena.

Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.
Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.
Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.
Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.
Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.
Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 14, 2022, 12:32 PM

Pačiame darbų sūkuryje – ir šiame mieste įsikūręs vienas iš didžiausių Baltijos šalyse konservuotos produkcijos gamintojas – Kėdainių konservų fabrikas. Per pora mėnesių jame šiemet ketinama užkonservuoti rekordinį kiekį – 2,5 milijono kilogramų agurkų.

„Agurkų konservavimo sezonas pas mus tetrunka du mėnesius per metus, nes šias daržoves konservuojame tik šviežias. Šiemet turime išsikėlę sau iššūkį – esame suplanavę perdirbti 2,5 milijono kilogramų agurkų, t. y., apie 40 proc. daugiau nei pernai. Tai bus mūsų fabriko rekordas!“, – sako Saulius Urbonas, Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius.

Per ilgus darbo metus Kėdainių konservų fabrikas ištobulino ne vieną agurkų konservavimo receptūrą.

Kėdainiškių konservuotus agurkus yra pamėgę ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai, mat kasmet plečiasi Kėdainių konservų fabriko produkcijos eksporto apimtys.

Šiandien fabrikas ruošia apie 400 skirtingų produktų (majonezai, padažai ir pagardai, užtepėlės, sriubos ir kiti konservuoti pietų patiekalai, įvairios konservuotos daržovės, uogienės ir kiti saldūs gaminiai), tačiau dažnam lietuviui šis fabrikas, kaip ir patys Kėdainiai, labiausiai asocijuojasi su agurkais.

„Tai yra užkoduota mūsų konservavimo recepto unikalume“, – šypteli Kėdainių konservų fabriko vadovas S.Urbonas.

Apie tai, kuo yra išskirtinis agurkų konservavimo procesas Kėdainių konservų fabrike, žiūrėkite reportaže:

Į stiklainius – tik lauko agurkai

„Marinuoto agurko žavesys yra ne tik skonyje, bet ir pojūtyje – kai kandi agurkėlį, jis turi trakštelti tarp dantų. Dažnai namuose konservuoti agurkai praranda traškumą jau po pusmečio, o mūsų agurkai išlieka traškūs tiek, koks yra ir jų galiojimo laikas – 4 metus“, – sako S.Urbonas.

Jis atskleidžia, kad Kėdainių konservų fabrikas naudoja tik lauko agurkus.

„Mums netinka šiltnaminiai agurkai, todėl iš kruopščiai atrinktų tiekėjų perkame tik augintus lauke, ant grunto. Lauke, o ne dirbtinai sukurtose sąlygose auganti daržovė natūraliai tampa kietesnė, tvirtesnė, nes susiduria ir su lietum, ir kaitria saule“, – aiškina Kėdainių konservų fabriko vadovas S.Urbonas.

Ne mažiau svarbu, kad į konservuojamų agurkų stiklainius beriami tik natūralūs prieskoniai ir įvairios žolelės. Nors didelė dalis proceso yra automatizuota, S.Urbonas įsitikinęs, kad vertės bei skonio produktui priduoda ir darbuotojų rankų darbas, pavyzdžiui, prieskoniai beriami rankomis.

Lietuviška stiprybė – marinavimas ąžuolo lapuose

Kėdainių konservų fabrike agurkai yra ruošiami pagal 18 unikalių receptūrų.

Vis dėlto S.Urbonas pastebi, kad lietuviai konservuotų agurkų atžvilgiu yra gana konservatyvūs.

„Kitose šalyse, pavyzdžiui, Skandinavijoje, pirkėjai mieliau perka iškart kubeliais ar griežinėliais supjaustytus agurkus, pageidauja įvairesnių skonių ir prieskonių. Tuo tarpu Lietuvos žmonės yra ištikimi tradiciniam skoniui – jeigu jau pamėgo „Gero vaizdelio“ agurkus, tai jų niekas ir nepralenks“, – pasakoja S.Urbonas.

Nors lietuviai ir atsargiai žvelgia į konservuotų agurkų naujoves, tačiau viena jų yra itin pasiteisinusi. Tai yra marinuoti agurkai su ąžuolo lapais.

Ši prieš 8 metus Kėdainių konservų fabrike užgimusi receptūra iki šiol pirkėjų yra mėgstama ir net pelnė Lietuvos metų gaminio titulą.

„Šios receptūros grožis – namų virtuvės perkėlimas į pramoninę gamybą. Nuo seno lietuviai namuose agurkų marinavimui naudodavo ąžuolo lapus, tad siekdami išsaugoti mūsų tautos geriausias skonio tradicijas, mes juos irgi įtraukėme į receptą. Jie marinuotiems agurkams suteikia ryškesnį aromatą ir skonį, o svarbiausia – neša lietuvišką stiprybę“, – sako S.Urbonas.

Konservuotų agurkų paklausa auga

Atrodytų, kad kone kiekviena Lietuvos šeima turi savo agurkų konservavimo receptą ir patys ruošia atsargas žiemai iš savo soduose išaugintų gėrybių, tačiau su Kėdainių konservų fabriku bendradarbiaujantys prekybininkai pažymi, kad šio fabriko produkcijos paklausa visada buvo ir toliau išlieka didelė.

„Jau beveik 30 metų ne tik stiprėja mūsų partnerystė su Kėdainių konservų fabriku, bet auga ir mūsų klientų meilė jų produktams. Net ketvirtadalis visose „Maxima“ parduotuvėse parduodamų konservuotų agurkų yra Kėdainių konservų fabriko produkcija. Šio gamintojo konservuotų agurkų pardavimai vien šįmet jau yra padidėję 38 proc. Tai rodo, kad pirkėjai vertina Kėdainių konservų fabriko gaminamus maisto produktus, o mums yra labai svarbu, kad galime pasiūlyti kokybišką Lietuvoje gaminamą produkciją“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Kėdainių konservų fabriko vadovas S.Urbonas džiaugiasi, kad bendradarbiavimas su prekybos tinklu „Maxima“ įmonei padeda ne tik realizuoti savo produkciją, bet ir plėstis.

Pavyzdžiui, „Maximai“ žengus į Latviją ar Estiją, Kėdainių konservų fabrikas su savo produkcija irgi keliavo kartu.

„Tai yra be galo stiprus partneris, o mūsų bendradarbiavimą su „Maxima“ stiprina ir mus vienijančios vertybės, tokios kaip drąsa bei ryžtingumas. Net ir bendradarbiavime su partneriais laikomės savo šūkio – „Visada truputėlį daugiau“. Tai reiškia, kad ir partnerystėje, ir produktuose stengiamės įdėti daugiau, skaniau, geriau – negu tikisi mūsų klientas“, – patikina Kėdainių konservų fabriko vadovas S.Urbonas.

Apie prekybos tinklą „Maxima“

Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas.

Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje.

Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba daugiau nei 12 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.