Ūkininkai žemės ūkio techniką vis dažniau nuomoja, o ne perka

Nors šį sezoną Lietuvoje žieminiais javais užsėtas rekordinis, net 1 mln. hektarų plotas ir didžioji dalis pasėlių sėkmingai peržiemojo, ūkininkai atsargiai vertina plėtros planus. Nelinkę iškart pirkti naujos žemės ūkio technikos, vis dažniau atsigręžia į jos nuomą. Šiemet pastebimas pokytis, kad ūkininkai nori nuomotis ir visiškai naują techniką, ieško galingesnių traktorių ir kur kas dažniau prašo atpirkti jau turimą įrangą.

Ūkininkai atsargiai vertina plėtros planus: nelinkę iškart pirkti naujos žemės ūkio technikos, vis dažniau atsigręžia į jos nuomą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkai atsargiai vertina plėtros planus: nelinkę iškart pirkti naujos žemės ūkio technikos, vis dažniau atsigręžia į jos nuomą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-23 12:23, atnaujinta 2019-04-23 12:27

„Ūkininkai išgyveno du itin sunkius sezonus vieną po kito – užpernai merkęs lietus ir pernykštė sausra verčia ieškoti būdų apsisaugoti nuo rizikų šiemet. Nepaisant didelių žieminių javų plotų, atsargiai vertinamos investicijos į naują techniką ir itin populiarėja jos nuoma.

Atsižvelgdami į pastarųjų metų tendencijas ir siekdami prisitaikyti prie kintančių ūkių poreikių, šiemet peržiūrėjome ir savo verslo procesus. Visai netrukus planuojame pasiūlyti ne tik naudotos technikos ir naujų kombainų, bet ir naujų modernių traktorių nuomos paslaugas“, – teigia žemės ūkio aptarnavimo įmonės technikos skyriaus vadovas Raimundas Janarauskas.

Alternatyva – ne tik naudotos, bet ir naujos technikos nuoma

Pastebima, kad traktorių, kombainų ir kitos savaeigės technikos nuomos poreikis Lietuvoje auga jau keletą metų.

Jei anksčiau ūkininkai šį variantą rinkosi intensyvaus darbo metu sugedus turimai įrangai, dabar tai tampa ir rizikų valdymo priemone siekiantiems sėkmingai investuoti į ūkio plėtrą: „Ūkininkams nebūtina čia ir dabar priimti sprendimą pirkti techniką. Todėl vis didesnė dalis pasirašo nuomos sutartis su galimybe įsigyti traktorių ar kitą techniką joms pasibaigus, kai bus įmanoma tiksliau įvertinti finansines galimybes ir kitų investicijų poreikį konkrečiame ūkyje.

Kad ūkininkai valdo ateities rizikas rodo ir statistika – šiemet pirmąjį ketvirtį naujų vakarietiškų traktorių užregistruota 39 proc. mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.“

„Apie 70 proc. išnuomotos technikos vis dar pasilieka ūkiuose, nes savininkai nusprendžia ją įsigyti po sutarto laikotarpio. Augant komfortiškos ir modernios įrangos poreikiams, neužilgo pradėsime nuomoti ne tik naudotą techniką bei naujus kombainus, bet ir naujus traktorius. Kad ši paslauga būtų kuo sklandesnė ir operatyvesnė, šiuo metu didiname ir serviso komandas regionuose“, – sako technikos specialistas.

Mažiau darbuotojų – galingesnė technika

Siekdami išlikti konkurencingi, ūkininkai ieško būdų ne tik kaip efektyviau vykdyti veiklą ar apdirbti laukus, bet ir kaip spręsti darbuotojų stygiaus klausimus.

„Dėl mažėjančio darbuotojų skaičiaus ir jau kurį laiką pastebimo ūkių stambėjimo, jų savininkai priversti ieškoti kitokios technikos nei anksčiau. Vis dažniau įsigyjama stambesnė ir išmanesnė žemės ūkio technika.

Prieš keletą metų 400–600 arklio galių turintys traktoriai Lietuvos laukuose buvo retenybė, o šiandien investuojama ir į tokią techniką, nes ji padeda suspėti reikalingus darbus padaryti greičiau net su mažesniu darbuotojų skaičiumi“, – teigia specialistas.

Pastaruoju metu daugiau investuojama ir į išmaniąsias technologijas, kurios trumpina procesus ir taupo lėšas. Taip pat pastebimas tokios technikos, kaip išmanių trąšų barstomųjų ar purkštuvų, pardavimų augimas.

Dažniau prašo atpirkti ir jau turimą techniką

Situacija rinkoje diktuoja ne tik naujas ūkininkavimo strategijas, bet koreguoja ir technikos pardavėjų darbą.

Anot R. Janarausko, verslas privalo ieškoti būdų padėti ūkininkams, pavyzdžiui, taikyti lanksčias finansavimo galimybes, atsiskaitymą užaugintais grūdais ar turimos technikos atpirkimą. Pastaroji paslauga taip pat populiarėja, nes keisdamas stambiausią žemės ūkio techniką (traktorių, kombainą, savaeigį purkštuvą) į naują ūkininkas tikisi skubiai ir už gerą kainą parduoti turimą.

„Tokiu būdu ūkininkams nebereikia ieškoti kam parduoti turimą techniką – tai už jį darome mes. Dėl šios priežasties visuomet ūkių savininkus pirmiausia kviečiame kalbėtis apie poreikius, plėtrą ir ūkio augimo planus. Tuomet kartu ieškome geriausių būdų tai įgyvendinti. Taip atsiranda ne tik sėkmės istorijos viename ūkyje, bet ir naujos tendencijos rinkoje“, – sako specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.