Prasidėjus javapjūtei – pareigūnų dėmesys kombainams

Šalyje prasidėjus javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusius kombainus bei kitą žemės ūkio techniką.

Šalyje prasidėjus javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusius kombainus bei kitą žemės ūkio techniką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šalyje prasidėjus javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusius kombainus bei kitą žemės ūkio techniką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

Jul 26, 2019, 3:15 PM, atnaujinta Jul 26, 2019, 3:18 PM

Kėdainių ugniagesiai kiekvieną minutę yra pasiruošę išvykti į pagalbą ūkininkams, tačiau primena, kad laikantis tam tikrų taisyklių gaisrų galima išvengti arba bent sumažinti jų kilimo riziką.

Dažniausia priežastis

Kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos degalų tiekimo sistemos, elektros įrangos bei besisukančių mechanizmų.

Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai dažniausiai ir tampa tokių gaisrų priežastimi“, – teigia Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Raimondas Naruševičius.

Būtina atminti

„Primename, kad naudojami gesintuvai turi būti su nepasibaigusiu garantiniu laiku arba techninės patikros galiojančiu laiku.

Žemės ūkio technika turi būti aprūpinta gesintuvu, pageidautina turėti ir kastuvą, kad ugnį galima būtų nuslopinti žemėmis. Jei ūkio teritorijoje yra vandens šaltinis, jis turi būti pažymėtas ir įrengtas privažiavimas kietu pagrindu prie jo, taip pat pageidautina žinoti artimiausius vandens telkinius, esančius šalia dirbamų laukų.

Esant galimybei, prie laukuose dirbančios technikos pasirūpinti cisterna su vandeniu.

Žemės ūkio techniką eksploatuoti su tvarkingomis degalų tiekimo sistemomis, elektros įranga ir instaliacija bei besisukančiais mechanizmais. Technikos neremontuoti, neatlikinėti suvirinimo darbų ražienų laukuose, šalia nekultų javų“, – paaiškina R. Naruševičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?