Italai nebenori kepti picų

Turbūt nėra labiau Italijos įvaizdį atitinkančio vaizdelio, kaip iš krosnies ištraukiama šviežia pica. Tačiau šalis susiduria su netikėta problema: čia jau trūksta picų kepėjų, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasi „The Daily Telegraph” informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-30 08:27, atnaujinta 2018-03-07 12:42

Naujasis Italijos ministras pirmininkas Enrico Letta puikiai supranta, jog svarbiausios jo vyriausybės užduotys – išvesti šalį iš recesijos ir stoti į mūšį su didžiuliu nedarbu.

Tačiau problema ta, kad italai dirbti paprasčiausiai nenori. Picų kepėjų atvejis – tipiškas.

Nors per krizę italai per pietų pertrauką vis dažniau pasirenka pigesnį picos gabalėlį, o ne brangesnius pasiūlymus iš valgiaraščio, šalyje trūksta maždaug 6 tūkstančių picų kepėjų.

„Net akis badant dideliam nedarbui, darbuotojų rasti sunku”, – pranešė Italijos verslo federacija FIPE.

Pasirodo, italai tiesiog vengia dirbti daug už kuklesnį atlygį.

FIPE teigimu, šalies gyventojai neva pernelyg išdidūs ir nenori minkyti tešlos.

Žinoma, imigrantams tokių dvejonių nekyla. Būtent atvykėliai iš skurdesnių šalių dabar iškepa vis daugiau iš 3 mlrd. picų, kurios kasmet suvalgomos Italijoje.

Ypač aktyvūs ir gabūs – egiptiečiai. Didmiesčiuose – Romoje, Milane, Turine – būtent imigrantai iš Egipto dabar valdo vis daugiau picerijų.

„Sakyčiau, maždaug 80 proc. iš visų į Italiją dirbti atvykusių egiptiečių galiausiai pradeda kepti picas”, – teigia Amadeo Al-Wikelis, iš Kairo į Romą atvykęs prieš 12 metų.

„Mes vertinami vis geriau, nes nebijome sunkaus darbo.

Savo ruožtu italai trokšta patogaus darbo kontoroje, kur gali dirbti 6 valandas per dieną 5 dienas per savaitę. 10–12 darbo valandų per dieną jiems – baisu”, – dėsto A. Al-Wikelis, vadovaujantis picerijai prie garsiojo Romos Trevio fontano.

Kitos picerijos Romos centre savininkas Alessandro Rossi taip pat nustebęs, kad italai nusisuka nuo savo DNR ir nenori kepti picų, ypač turint omeny, jog nedarbo lygis tarp jaunimo jau pasiekė 35 proc.

„Dažnas italas mano, kad kepti picas žema. Jaunimas nori automobilių už 40 tūkst. eurų ir dizainerių drabužių, bet kažkodėl vengia darbo. Nenuostabu, kad mus keičia egiptiečiai, filipiniečiai ir arabai”, – tvirtina A. Rossi.

Italijos picos kepėjų mokyklos vadovas Davidas Mandolinas įsitikinęs, kad egiptiečiai puikiai pakeičia italus.

„Kad pica būtų ideali, ji turi būti traški, bet ir praryjama.

Iškepti tokią picą sugeba ne visi, bet egiptiečiai tai moka”, – mano D. Mandolinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.