V. Leškevičius: „Į šmaikštų klausimą šmaikščiai ir atsakiau“

Į Europos parlamentarų klausimus atsakinėjęs Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius ne tik prajuokino klausymuose dalyvavusius politikus, bet ir sukėlė abejonių, ar apskritai buvo pasirengęs posėdžiui, suprato klausimą. Galiausiai - ar buvo blaivus?

Juoko bangą Europos Parlamente sukėlęs V. Leškevičius ragina jo atsakymą suprasti su gera humoro doze.<br>T. Bauras
Juoko bangą Europos Parlamente sukėlęs V. Leškevičius ragina jo atsakymą suprasti su gera humoro doze.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius, Guoda Pečiulytė

Jul 10, 2013, 6:52 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:00 AM

Viceministro teigimu, jis sureagavo adekvačiai – į šmaikštų klausimą – atsakė šmaikščiai. Išties buvo šmaikštu, nes posėdyje buvę parlamentarai prapliupo juoku. „Buvau pavargęs, tačiau nuovargį lėmė tik darbas, bet ne kokios kitos priemonės“, – į klausimą, ar prieš posėdį nebuvo išgėręs atsakė V. Leškevičius.

Profesionalumu ir lėtesne reakcija pasižymintis diplomatas nenustebino ir Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus. Ministras portalui lrytas.lt gynė viceministrą: „Jis - puikus specialistas, kiek žinau, moka anglų kalbą. Įrašo nemačiau, bet tikiu, kad jo reakcija atitiko posėdyje vyravusią nuotaiką.“

-  Ar tikėjotės, kad jūsų prisistatymas Europos Parlamente susilauks tokio dėmesio?

- Tikrai nesitikėjau tokios reakcijos. Nesiekiu dėmesio sau, tačiau siekiu, kad su pirmininkavimu susiję renginiai praeitų kuo sklandžiau. Kita vertus, net ir nepozityvus dėmesys atkreipia dėmesį į problemą, į vieną europinių temų. Net jei man asmeniškai būtų sunku tai priimti ir išgyventi. Bet tai verta dėl paties bendrojo supratimo ir domėjimosi europiniais reikalais.

Antradienį Briuselyje vykusiame posėdyje išgirdęs birtų europarlamentaro Stuarto Agniew klausimą, ar nebijo netekti darbo, jei bus sėkmingai vykdoma Lisabonos sutartis, kuria ES šalys įsipareigojo vykdyti bendrą saugumo ir užsienio politiką, V. Leškevičius iš pat pradžių mykė, o vėliau teigė nebijantis būti atleistas.

Tiesa, atsakymas buvo toks keistas – su ilgomis pauzėmis ir nerišlus, kad sukėlė Europos parlamentarų juoko audrą. Europarlamentaro Stuarto Agniew teigimu, vadovaujantis Lisabonos sutartimi esą gali nebelikti nei Lietuvos, nei Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministrų.

„Ruošdamasis šiam pokalbiui sudariau savo žodyną. Vienas žodžių yra „toksiškas“, „toksiška byla“ – toksiška bėda. Nebijau būti atleistas, jūs turėtumėte bijoti, jei mane atleistų, nes turėsite su manimi išspręsti daug klausimų. Aišku aš juokauju, bet žinutė tokia. - Konstitucinių reikalų komiteto nariai linksmai reagavo į jūsų pasakymą, kad šią temą vadinate toksiška, nuodinga. Gal toks apibūdinimas skirtas ir euroskeptiškų pažiūrų EP nariui Stuartui Agnew?

- Buvo atviras ir draugiškas pokalbis su šiuo EP komitetu. Su juo jau senokai dirbu ir asmeniškai esu susipažinęs ir su pirmininku, ir su daugeliu jo narių. Mažiau susidūrę su europinių klausimų svarstymu šį mano atvirumą gali suprasti nevienareikšmiškai.

Kai sakiau toksiška byla, tai buvo nuoroda į tai, ką daugelis komiteto narių iš manęs jau yra girdėję. Taip vadinu tam tikrus klausimus, į kuriuos nėra paprasto ir lengvo atsakymo.

Tai buvo mano įprastas reagavimo būdas, kurį taip pat reikia suprasti su gera humoro doze. Esu tikras, kad jei klaustumėte komiteto pirmininko ar vicepirmininko, jie kuo puikiausiai tai suprastų ir suprato, kaip bandymą šmaikščiai atsakyti į klausimą, kuris, tiesą sakant, niekaip nėra susijęs su to komiteto kompetencija.

- Turbūt nesate pratęs prie tokio dėmesio. Išgyvenate dėl reakcijos Lietuvoje?

- Bet kuri kritika nėra malonus dalykas, kita vertus ji turi ir pozityvių elementų - atkreipia dėmesį į silpnesnes vietas ir priverčia pasitempti, pasimokyti ten, kur tai reikalinga.

- Tad koks būtų jūsų atsakymas į S. Agnew klausimą, kad pagal Lisabonos sutartį, nacionalinių užsienio reikalų ministrų ar viceministrų ateityje nebeliks?

- ES institucijos gaus tiek kompetencijos, kiek joms suteiks šalys narės. Tad aš niekaip negaliu įžvelgti pavojaus, kad išnyks toks dalykas kaip nacionalinė diplomatinė tarnyba, Lietuvos užsienio reikalų ministras ar viceministras. Supraskime, kad tas posėdis buvo labai draugiškas. Sakyčiau, kad veikiau sulaukiau palankumo.

 Ir patį klausimą turime suprasti su gera humoro doze. Gal mano išraiška ir nebuvo puiki. Gal dėl šito ir galėčiau graužtis, bet į linksmą klausimą bandžiau linksmai ir atsakyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.