ES piliečių teisės: kas tai?

Daugelis europiečių, paklausti, kokios yra ES piliečių teisės, greičiausiai visų ir neišvardytų. Kai kurie nežinotų. Nors žinoti ir nepamiršti ypač pravartu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-07 10:00, atnaujinta 2018-02-19 22:46

Amerikiečiai, kalbėdami apie savo pilietybę, neretai mėgsta pabrėžti ir tai, kuo galima pagrįstai didžiuotis ir naudotis: „Esu amerikietis ir žinau savo teises.” O kaipgi europiečiai?

Ne visi skirtingų ES narių piliečiai žino, kad Europos Sąjungoje gali naudotis ne tik nacionalinių šalių, bet ir ES teisėmis. Ir iš tikrųjų dar 1993 metais įtvirtinta ES pilietybė suteikia Europos Sąjungos šalių narių piliečiams tam tikrų teisių.

Dažniausiai minimos šios: teisė balsuoti Europoje rengiamuose rinkimuose, teisė į laisvą asmenų judėjimą, apsigyvenimą ir įsidarbinimą visoje ES, taip pat teisę į kitų ES valstybių narių teikiamą konsulinę apsaugą.

Valstybių narių nacionalinės valdžios institucijos taip pat priima ES teisės aktus ir daugybė šių teisės aktų teikia apsaugą piliečiams.

Tačiau kokią realią naudą ES piliečiams teikia tokios teisės? Populiariausia, žinoma, yra galimybė laisvai keliauti po visą ES be jokių kliūčių. Norite gyventi ir dirbti ne gimtojoje, o kitoje ES šalyje – dabar tai atrodo savaime suprantama, nors prieš kelis dešimtmečius nebuvo taip paprasta.

Kai kuriais atvejais ES teisės netgi gali išgelbėti gyvybę, nes jos suteikia galimybę pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis ES viduje, o visame pasaulyje užtikrina bendrą konsulinę apsaugą.

Be to, turimų teisių kartais net nepastebime, mat jos apima daugelį skirtingų kasdienio gyvenimo aspektų – nuo pirkimo elektroniniu būdu, kelionių ir tarptinklinio judriojo ryšio mokesčių iki galimybės naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis visoje Europos Sąjungoje.

ES taip pat skiria oficialias įstaigas, kurios kiekvienoje valstybėje narėje konsultuos piliečius ir kontroliuos, kaip vykdomi teisės aktai.

Galiausiai viską apie savo teises ES piliečiai gali lengvai sužinoti virtualiai: daugybė ES interneto svetainių, priemonių ir tinklų padeda piliečiams suprasti savo teises ir sužinoti, kaip siekti žalos atlyginimo savo šalyje ir kitose valstybėse narėse.

Žinoma, pasitaiko ir tam tikrų kliūčių. Daugelis piliečių nežino savo teisių paprasčiausiai nesidomėdami.

Be to, ne visos nacionalinės valdžios institucijos taiko visus ES teisės aktus: kai kuriais atvejais valstybės narės atsilieka įgyvendindamos naujus ES teisės aktus arba kontroliuodamos, kaip jie vykdomi.

Būtent todėl ES aktyviai siekia šalinti kliūtis, kurios neleidžia piliečiams naudotis savo teisėmis, o tai kai kuriais atvejais gali būti susiję su teisiniais sunkumais.

Daugiau apie ES piliečių teises galite sužinoti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.