Vienoje įgyta patirtimi dalysis Lietuvoje

Iš Visagino kilusi S.Grigaitė-Mockevičienė jau trejus metus studijuoja ir dirba Austrijos sostinėje Vienoje, nors mokydamasi mokykloje net neįsivaizdavo, kad tokios patirties galėtų semtis svetur.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-07 13:00, atnaujinta 2018-02-19 22:44

Lietuvė naujų galimybių pamatė įstojusi į bakalauro studijas Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute. Trečiame kurse pagal „Erasmus“ mainų programą ji išvyko studijuoti į Vienos universitetą. Čia studentė praleido du semestrus.

Austrijos sostinė S.Grigaitei-Mockevičienei taip patiko, kad 2010-aisiais, baigusi bakalauro studijas, ji vėl atvyko į Vieną. Visaginietė ėmė studijuoti politikos mokslų magistrantūroje ir dirbti pagal specialybę.

Per trejus metus lietuvė Vienoje pagal terminuotąsias sutartis dirbo trijuose darbuose, vienaip ar kitaip susijusiuose su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Iki šių metų pabaigos S.Grigaitė-Mockevičienė eis asistentės-patarėjos Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie ESBO pareigas. O pasibaigus sutarčiai jauna moteris be darbo neliks – ji jau derasi dėl kito pasiūlymo. S.Grigaitė-Mockevičienė abejoja, ar būtų išvažiavusi įgyti patirties svetur, jeigu ne Lietuvos narystė ES.

„Kai pradėjau studijuoti, o po to išvažiavau mokytis pagal „Erasmus“ programą ir pakeliavau po kitas ES šalis, atsivėrė pasaulis ir galimybės, kurias norisi išmėginti. Tai nėra sunku padaryti“, – kalbėjo lietuvė.

S.Grigaitė-Mockevičienė vardija privalumus, kuriuos ji turi Austrijoje kaip ES pilietė. Magistrantūroje, kurią ketina baigti 2014-ųjų pradžioje, lietuvė studijuoja tokiomis pat sąlygomis kaip ir vietos gyventojai. Stojant jai tereikėjo įrodyti vokiečių kalbos žinias.

S.Grigaitės-Mockevičienės VU diplomas pripažįstamas, o už studijas nereikia mokėti. Studentai, atvykę ne iš ES narių, turi mokėti už mokslus.

S.Grigaitei-Mockevičienei nekilo jokių keblumų gaunant sveikatos priežiūros paslaugas ir įsidarbinant Austrijoje, kuri nuo 2011-ųjų lietuviams yra atvėrusi darbo rinką.

Patogu ir tai, kad Austrijoje automobilį ji vairuoja turėdama Lietuvoje įgytą vairuotojo pažymėjimą.

Jauna moteris laukia ne tik Lietuvos prezidento ar Europos Parlamento rinkimų, kurie vyks gegužę, bet ir kitų Austrijos savivaldos rinkimų.

Mat gyvendamas kitoje ES narėje ES pilietis turi teisę tokiomis pat sąlygomis kaip tos šalies piliečiai balsuoti valstybės savivaldos rinkimuose. Vis dėlto tolesnę ateitį S.Grigaitė-Mockevičienė sieja tik su Lietuva, į kurią ketina grįžti po 2–5 metų.

„Šiuo metu dar norisi tarptautinės patirties. Be to, kalbant apie darbo patirties kaupimą, nesvarbu, kurioje ES šalyje moku mokesčius, kada nors galėsiu gauti bendrą visose šalyse sukauptą pensiją“, – kalbėjo S.Grigaitė-Mockevičienė.

Ji pabrėžia, kad gyvenimas ir darbas svetur duoda daug naudos. Lietuvė gerina užsienio kalbų žinias, susipažįsta su žmonėmis iš įvairių šalių ir turi ko pasimokyti iš skirtingų kultūrų.

„Galiausiai susipažįstu su pačia Austrija, jos sistema: kaip organizuojamos bendruomenės, kaip rūpinamasi aplinkosauga, kaip piliečiai bendrauja su savo valdžia. Tikiuosi, kad vieną dieną turėsiu galimybę šią patirtį panaudoti Lietuvoje“, – kalbėjo S.Grigaitė-Mockevičienė.

25 metų Skaidrilė Grigaitė-Mockevičienė aktyviai naudojasi ES piliečių teisėmis, nors pirmiausia jaučiasi esanti lietuvė. Pagal mainų programą „Erasmus“ į Austriją išvykusi studentė suprato turinti daugybę galimybių, apie kurias anksčiau negalvojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.