Briuselis vėl skaudžiai dūrė Londonui

Bręsta tikras karas tarp euroskeptiškųjų britų ir ES vienybės vizija tikinčių eurokratų Briuselyje. Bendrijos teisingumo komisarė Viviane Reding netgi tiesiai šviesiai išvadino Davidą Cameroną melagiu, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 11, 2014, 10:20 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:15 PM

Jungtinės Karalystės premjeras pastaraisiais mėnesiais iš tiesų dažnai kursto diskusijas dėl ES naudos britams.

Valdantieji toriai vis abejoja ir atviros ES darbo rinkos prasme.

Prieš Naujuosius metus šalies žiniasklaida buvo sukėlusi tikrą paniką dėl šalį esą užplūsiančios pigios darbo jėgos iš Rumunijos ir Bulgarijos.

Esą juodadarbiai imigrantai atims iš britų darbus, o svarbiausia – susižers pašalpas.

Išmokas Londonas esą turės skirti ir už atvykėlių vaikus, iš kurių dažnas net negyvena su tėvais, išvažiavusiais dirbti į užsienį.

Daugelis tokių istorijų yra panašesnės į pasakas. Todėl nenuostabu, kad ES teisingumo komisarė V.Reding viešai apkaltino D.Cameroną populizmu, o nuo jos neatsiliko ir kiti įtakingiausių ES šalių pareigūnai.

Mitai prasilenkia su tikrove

V.Reding, kuri yra ir Europos Komisijos viceprezidentė, pareiškė, kad D.Cameronas kursto „populistinius mitus“ apie ES ir imigrantus iš Rytų Europos.

Esą Jungtinės Karalystės vyriausybė meluoja visuomenei apie „pašalpų turistus“ ir taip nukreipia žmonių dėmesį nuo iš tiesų šalį kamuojančių problemų.

„Jie kalba apie tariamą užsieniečių, kurie vagia darbus, lėšas sveikatai ir pašalpas, invaziją.

Bet skaičiai rodo, kad tai visiškai neatitinka tikrovės“, – aiškino V.Reding.

„Ar tai lyderystė, kai populistinėmis kalbomis siekiama pritraukti rinkėjų balsų? Prašau visų racionalių britų ramiai paaiškinti, kas yra Europa, ką ji gali padaryti ir ko – ne.

Kol kas daugelis apie Europą Jungtinės Karalystės gyventojams sakomų dalykų yra mitai, neturintys nieko bendra su tikrove“, – piktinosi komisarė.

V.Reding šią savaitę prabilo apie „tikrą politinę sąjungą“ – Jungtines Europos Valstijas. Toks darinys būtų „geriausias ginklas prieš euroskeptikus“.

Euroskeptikai – besmegeniai?

Neabejojama, kad tokia žodine ataka prieš euroskeptišką Jungtinės Karalystės valdžią buvo pradėta rinkimų į Europos Parlamentą kampanija. Balsavimas vyks gegužę.

Manoma, jog kova bus arši. Vis daugiau europiečių yra nusivylę tradicinėmis politinėmis partijomis, todėl prognozuojamas išties neprastas euroskeptiškų jėgų pasirodymas.

Tarp ES idėjos šalininkų bene aktyviausia – būtent V.Reding ir, žinoma, galingiausia Bendrijos narė Vokietija.

Šios šalies užsienio reikalų ministras, socialdemokratas Frankas Walteris Steinmeieris įspėjo, kad euroskeptikai kelia grėsmę ES išlikimui.

„Turime stoti į kovą su populistais, nacionalistais – visais tais besmegeniais žmonėmis, kurie save vadina euroskeptikais“, – viešėdamas Graikijoje pareiškė F.W.Steinmeieris.

Ginčai dėl išmokų už vaikus

Jungtinėje Karalystėje, be abejo, kilo sujudimas. Bendruomenių Rūmų narys, konservatorius Markas Recklessas teigė negalintis patikėti tokiais V.Reding kaltinimais.

Jis iš karto prisiminė Lenkijos ministro pirmininko Donaldo Tusko išsakytus priekaištus Londonui, kur siekiama apriboti išmokas už vaikus, kurie negyvena su tėvais, dirbančiais užsienyje.

„Mes turime savo įstatymus. Šioje valstybėje reikia įnešti savo indėlį į sistemą norint iš jos ką nors gauti“, – pabrėžė M.Recklessas.

Jungtinė Karalystė per metus išleidžia 55 milijonus svarų sterlingų (230 mln. litų) išmokoms už imigrantų vaikus, negyvenančius šalyje.

Pusė šių lėšų atsiduria Lenkijoje.

„V.Reding minimas populizmas anglų kalba reiškia demokratiją – tokį politikų darbą, kokį nori matyti rinkėjai.

ES problema – ne jos žmonės, bet tokie neišrinkti federalistai kaip V.Reding, regintys Europos supervalstybės viziją“, – pareiškė kitas toris parlamentaras Danielis Hannanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.