Naujasis Čekijos premjeras B.Sobotka: kas jis?

Naujasis Čekijos premjeras

B.Sobotka pradeda vadovauti Čekijos vyriausybei.<br>AP nuotr.
B.Sobotka pradeda vadovauti Čekijos vyriausybei.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2014, 8:02 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:53 PM

Teisininko išsilavinimą turintis 42-jų B.Sobotka atvedė savo Socialdemokratų partiją iki pergalės per praėjusio spalio pirmalaikius parlamento rinkimus, kurie buvo surengti dėl šnipinėjimo ir korupcijos skandalų subyrėjus ankstesnei centro dešiniųjų vyriausybei.

Čekijos kairiųjų pažiūrų prezidentas Milosas Zemanas trečiadienį patvirtino centro kairiųjų ministrų kabinetą, kuris buvo suformuotas socialdemokratams sudarius koaliciją su nauja populistine partija ANO, vadovaujama turtingo verslininko Andrejaus Babišo, ir centristine Krikščionių demokratų partija.

„Praeityje mes tiktai kritikuodavome, o dabar galime parodyti, kad galime viską sustatyti į vietas“, – sakė B.Sobotka viename interviu po ilgų septynerių metų opozicijoje.

Vienas svarbiausių jo prioritetų – atgaivinti šalies ekonomiką.

Naujasis premjeras taip pat atsisakė skeptiško savo pirmtako požiūrio į euro įvedimą.

Nors tikslaus termino, kada norėtų prisijungti prie euro zonos, jis nenurodė, tačiau pažadėjo nesipriešinti bendros valiutos įvedimui.

Švelnių manierų, mokslinę fantastiką skaitantis, kaip pats prisipažino – smaližius, mano, jog ministrai pirmininkai neturėtų būti „šoumenai“, o praktiški vadybininkų tipo žmonės, kurie „susidaro darbotvarkę ir sugeba organizuoti vyriausybės (darbą) taip, kad ji padėtų piliečiams, o ne juos erzintų“.

B.Sobotka įstojo į Socialdemokratų partiją 1989 metais, praėjus vos mėnesiui po komunistinio režimo žlugimo buvusioje Čekoslovakijoje.

Už sąžiningumą vertinamas B.Sobotka greitai darė politinę karjerą. 1996 metais, būdamas 24 metų, jis buvo išrinktas į parlamentą.

2002 metais jis tapo finansų ministru socialdemokratų vyriausybėje, kurioje išdirbo visą ketverių metų laikotarpį, kartais imdamasis vicepremjero pareigų.

Pralaimėjimas 2006 metų rinkimuose leido jam padirbėti prie savo įvaizdžio.

„Sužinojęs, kad būsime opozicijoje, sau pasakiau, kad galiu pasinaudoti šiuo laikotarpiu ir išsitiesinti dantis“, – kartą sakė naujasis premjeras, kalbėdamas apie savo sprendimą ketverius metus nešioti kabes.

2010-ųjų rinkimų kampanija buvo, tiesiogine žodžio prasme, smūgis į veidą; rinkimus jis baigė su kaklo įtvaru po girto žmogaus smūgio per vieną kampanijos susitikimą.

Socialdemokratai tada laimėjo nedidele persvara, bet jiems nepavyko suformuoti koalicinės vyriausybės; todėl socialdemokratų eiliniai pareikalavo keisti partijos vadovybę; tada 2011-aisiais partijos vadovu tapo B.Sobotka.

Savo politinį kapitalą jis susikrovė ant varžovų dešiniajame sparne nesėkmių dėl jų vykdytos griežto taupymo politikos ir korupcijos skandalų.

B.Sobotka gimė 1971 metais spalio 23 dieną Telnicės kaime Čekijos pietuose.

Jis įgijo vadinamąjį krikščionišką išsilavinimą šioje šiaip pasaulietiškoje šalyje, yra vedęs, turi du sūnus – 10 metų Davidą ir ketverių Martiną.

Jis nutarė nesikelti į prestižinę bet nepatogią premjero vilą Prahos centre ir liko gyventi savo šeimos bute sostinės pakraštyje.

Žvelgdamas į būsimą tarnybą valdžios poste jis pašmaikštavo: „Spėju, kad teks šiek tiek išsijudinti. Norėčiau taip organizuoti savo dienotvarkę, kad liktų šiek tiek laiko bėgiojimui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.