A.Merkel vizitas nenudžiugino D.Camerono

Jungtinės Karalystės spauda

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-02-28 16:27, atnaujinta 2018-02-15 20:18

A.Merkel ketvirtadienį paragino Jungtinę Karalystę likti Bendrijoje, tačiau išsklaidė D.Camerono viltis, kad jos apsilankymas Londone padės atverti kelią didžiulio masto reformoms dėl judėjimo laisvės suvaržymo bloke.

Kanclerė į Londoną atvyko tokiu metu, kai buvo paskelbti nauji duomenys, rodantys, jog į Jungtinę Karalystę iš ES valstybių atvykusių imigrantų skaičius per vienų metų laikotarpį iki 2013 metų rugsėjo nuo 149 tūkst. išaugo iki 209 tūkst., o bendras migrantų skaičius nuo 154 tūkst. padidėjo iki 212 tūkstančių.

„The Times“ pažymi, kad „A.Merkel yra teisi: judėjimo laisvė yra vienas svarbiausių ES pasiekimų. D.Cameronas privalo jį saugoti, kartu mažindamas jo kaštus“.

„Kai kam laisvas judėjimas ES yra pati svarbiausia priežastis, verčianti Jungtinę Karalystę iš Bendrijos pasitraukti. Jų būgštavimų nederėtų nepaisyti“, – įspėja dienraštis.

Vis dėlto „laisvo darbo jėgos judėjimo, kuris dabar yra ES, suvaržymas būtų regresyvus ir ekonominiu požiūriu neišmintingas žingsnis“, rašo „The Times“.

„A.Merkel judėjimo laisvę įvardijo kaip vieną svarbiausių ES pasiekimų“, – primena dienraštis.

„Darbščių migrantų darbininkų atvykimas sukuria naujų poreikių ir naujų darbo vietų, o tai savo ruožtu didina visų gerovę“, – rašo jis.

Didžiausias britų dienraštis „The Sun“ savo ruožtu teigia, kad vyrauja „migracijos chaosas“.

„Imigracija yra nekontroliuojama. Esant dabartinei situacijai, jos neįmanoma kontroliuoti“, – pažymi populistinės pakraipos bulvarinis laikraštis.

„Tai esminis klausimas rinkėjams. „The Sun“ ragino Davidą Cameroną, kad tai būtų nediskutuotinas reikalavimas peržiūrint santykius su Europa. Liūdna sužinoti, kad jis negali tikėtis Angelos Merkel paramos“, – rašo „The Sun“.

Pasak laikraščio „Daily Mail“ skiltininko Quentino Lettso, stebėti monotonišką kanclerės kreipimąsi į abiejų Jungtinės Karalystės parlamento rūmų narius buvo tas pats, kas klausytis pranešimų apie atvykstančius ir išvykstančius traukinius Potsdamo centrinėje geležinkelio stotyje“.

Laikraščio redakcinėje skiltyje rašoma, kad A.Merkel nė žodžiu neužsiminė, jog galėtų derėtis dėl „reikšmingų ES laisvo judėjimo taisyklių“ pakeitimų.

„Geriausiu atveju visa, ką gaus ponas D.Cameronas, tai negrabus laisvo ES išmokų turizmo režimo patvarkymas“, – rašo „Daily Mail“.

„Labai mažai tikėtina, jog tai tenkintų jo partiją, rinkėjus, kurie pavedė jam „dešimtimis tūkstančių“ sumažinti bendrą migrantų skaičių ir, dar svarbiau, mūsų pačių nedirbančio jaunimo skaičių“, – pažymi laikraštis.

Tuo tarpu „The Daily Telegraph“ mano, kad D.Cameronas gali įžvelgti tam tikrų drąsinančių ženklų A.Merkel pasisakymuose.

„Nors Vokietijos kanclerė išsklaidė lūkesčius dėl didesnės ES reformų perspektyvos, ji nurodė, kad jos šaliai suprantamas Londono nerimas dėl migracijos“, – rašo laikraštis.

„Taip, tai (laisvas judėjimas) yra fundamentalus narystės principas, tačiau jis nėra skirtas tam, kad žmonės galėtų ieškotis, kur jiems būtų geriausia gyventi iš pašalpų“, – pažymi „The Daily Telegraph“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.