Slovakijoje naujokas įveikė veteraną

Kone iš niekur atsiradęs politikos naujokas ir milijonierius Andrejus Kiska šeštadienį

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 30, 2014, 11:26 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:27 AM

51 metų centristas A.Kiska, kuris savo turtus susikrovė iš vartojimo paskolų verslo, bus pirmasis nuo nepriklausomybės paskelbimo 1993 metais Slovakijos prezidentas be praeities Komunistų partijoje.

„Noriu atkurti žmonių pasitikėjimą prezidento postu“, – sakė A.Kiska pergalės kalboje, kurią pasakė savo rinkimų kampanijos būstinėje sostinėje Bratislavoje.

Šis filantropas, kuris didžiausią savo turto dalį skyrė labdarai, taip pat pažadėjo „padaryti politiką žmogiškesnę“.

R.Fico, kuris tikriausiai liks premjeru iki 2016 metų visuotinių rinkimų, pripažino pralaimėjimą rezultatams parodžius, kad A.Kiska jį lenkia didele persvara.

Pagal rezultatus, kuriuos rinkimų komisija paskelbė suskaičiavusi 99 proc. balsų, už A.Kiską balsavo 59,4 proc. rinkėjų, o už R.Fico – 40,6 proc. rinkėjų.

„Šie rinkimai buvo referendumas dėl R.Fico ir jo vyriausybės, ir jis aiškiai jį pralaimėjo“, – apie žlugusį premjero bandymą monopolizuoti valdžią sakė Bratislavoje gyvenantis analitikas Grigorijus Mesežnikovas iš Viešųjų reikalų instituto.

„Didžioji dauguma rinkėjų išreiškė savo nusivylimą Fico, jis nesugebėjo mobilizuoti savo pagrindinių rinkėjų“, – pridūrė jis.

Perspektyva, kad socialdemokratų partija „Smer“ gali laimėti ir parlamento, ir prezidento posto kontrolę, įelektrino oponentus šioje buvusioje komunistinėje valstybėje, kurioje gyvena 5,4 mln. žmonių ir kuri 2004 metais įstojo į Europos Sąjungą (ES), o 2009-aisiais – į euro zoną.

R.Fico partija turi 83 vietų daugumą 150 vietų parlamente, o kiti visuotiniai rinkimai numatomi 2016 metais. Analitikai taip pat perspėjo, kad jei R.Fico būtų perėmęs prezidento postą, jis būtų galėjęs bandyti priimti konstitucijos pataisą dėl prezidento įgaliojimų sustiprinimo ir parlamentinės sistemos pertvarkymo į prezidentinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.