ES ragina Rusiją ir Ukrainą susitarti dėl gamtinių dujų

Europos Sąjunga (ES), baimindamasi dėl galimo gamtinių dujų stygiaus žiemą, pirmadienį paprašė Rusijos ir Ukrainos išspręsti savo nesutarimus dėl dujų kainos.

Europos Komisija siūlė, kad Kijevas pirmadienį sumokėtų 1 mlrd. JAV dolerių, o likusią skolą – dalimis iki metų pabaigos.<br>AP nuotr.
Europos Komisija siūlė, kad Kijevas pirmadienį sumokėtų 1 mlrd. JAV dolerių, o likusią skolą – dalimis iki metų pabaigos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 16, 2014, 7:52 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:27 PM

„Noriu dar kartą paraginti abi šalis pasistengti surasti kompromisą“, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso Santandero ekonomikos forume šiaurinėje Ispanijoje po to, kai žlugus deryboms Rusija pirmadienį nutraukė dujų tiekimą į kaimyninę šalį ir pareiškė reikalausianti iš Kijevo avansinio mokesčio.

Nors Rusija toliau pumpuoja dujas Europai per Ukrainą, tačiau šis konfliktas kelia grėsmę, kad jų tiekimas gali sutrikti jau trečią kartą per pastarąjį dešimtmetį.

Maždaug pusę jai reikalingų dujų Ukraina gauna iš Rusijos ir per ją praeina maždaug 15 proc. Europoje suvartojamų dujų.

Tokio susitarimo reikia „patikimumui“ užtikrinti, sakė J.M.Barroso.

Europos Komisijos vadovas paragino Rusiją priimti ES paruoštą pasiūlymą, kuriuo siekiama rasti kompromisą dėl abiejų šalių reikalavimų, susijusių su dujų kaina ir skolos apmokėjimu.

Kijevas sako esąs pasirengęs sumokėti 1,95 mlrd. JAV dolerių, kurių reikalauja Maskva, jeigu Rusija sutiks sumažinti dabartinę dujų kainą nuo 485,5 JAV dolerių iki 326 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų dujų.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad paskutinė jo siūloma kaina bus ne mažesnė nei 385 JAV doleriai už 1 tūkst. kubinių metrų gamtinių dujų.

Europos Komisija siūlė, kad Kijevas pirmadienį sumokėtų 1 mlrd. JAV dolerių, o likusią skolą – dalimis iki metų pabaigos.

ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris patarė Ukrainai sutikti su 385 dolerių kaina, kurios V.Putinas reikalavo žiemą, ir su mažesne - iki 300 dolerių „ar šiek tiek daugiau“ - kaina vasaros mėnesiais.

„Mes tikrai norėtume, kad Rusija galėtų priimti šį siūlomą susitarimą, – sakė J.M.Barroso. – Pateiktas svarstymui pasiūlymas yra geras pasiūlymas“.

Tačiau Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas atmetė bet kurias oficialias derybas su Ukraina ir ES kol Kijevas nesumokės savo skolos.

„Jeigu 4,5 mlrd. dolerių skola bus padengta, mes būsime pasirengę tęsti derybas“, – sakė A.Novakas per spaudos konferenciją Maskvoje.

Kijevas į tai atsakė savo 6 mlrd. JAV dolerių ieškiniu Stokholmo tarptautiniame arbitraže prieš Rusijos firmą „Gazprom“ dėl neteisingos kainos už anksčiau pateiktas dujas.

„Naftogaz“ ieškinyje teigiama, jog dėl „Gazprom“ kainų politikos Ukraina nuo 2010 metų Rusijos dujų monopolininkui permokėjo 6 mlrd. dolerių.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad „Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“ veiksmai - tai dalis bendro Rusijos plano sunaikinti Ukrainą, dar vienas Rusijos agresijos prieš Ukrainos valstybę ir Ukrainos nepriklausomybę etapas“. Apie tai informuoja rbc.

Per Ukrainos ministrų kabineto posėdį A. Jaceniukas pareikalavo iš nacionalinės elektros energijos reguliavimo komisijos padidinti rusiškų gamtinių dujų transportavimo į Europos šalis per Ukrainos teritoriją įkainius.

„Skubiai būtina nustatyti ekonomiškai pagrįstus rusiškų gamtinių dujų transportavimo per Ukrainos teritoriją tarifus. Mes nedotuosime Rusijos bendrovės „Gazprom“. Ukrainiečiai nemokės iš savo kišenės 5 mlrd. dolerių per metus tam, kad Rusija pirktų už šiuos pinigus ginklus, tankus, lėktuvus ir bombarduotų Ukrainos teritorijas“, - pareiškė Arsenijus Jaceniukas.

2014 m. kovą Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatas Olegas Liaško pateikė Ukrainos parlamentui nutarimo projektą, pagal kurį siūloma padidinti tarifą už dujų tranzitą per Ukrainą iki 500 dolerių už tūkst. kubinių metrų. Atsižvelgiant į tai, kad, tarkim, dujotiekio „Urengojus-Pomarai-Užgorodas“ Ukrainos sklypo dalis yra 1 160 km ilgio, mokėjimą už kiekvieną juo per Ukrainą perpumpuotą tūkstantį kubinių metrų siūlyta padidinti apie 12 kartų.

Šiuo metu O. Liaško parengtas nutarimo projektas svarstomas Aukščiausios Rados komitetuose.

Pirmadienį A.Jaceniukas pabrėžė dedantis daug vilčių į „Naftogaz Urkainy“ ieškinį į Stokholmo arbitražą dėl „Gapzrom“ tiekiamų dujų kainos peržiūrėjimo ir 6 mlrd. dolerių išieškojimo iš Rusijos bendrovės.

A.Jaceniukas pridūrė, kad Ukraina, kaip ir anksčiau, vykdys sąžiningą ir atvirą politiką, o „jokių popierių naktimis mes nepasirašinėsime“.

Jis taip pat pranešė, kad Ukraina kreipėsi į partnerius iš ES ir JAV dėl Ukrainos dujų transportavimo sistemos modernizacijos ir eksploatavimo ir įgaliojo šalies energetikos ministrą Jurijų Prodaną užtikrinti, kad vyriausybės nutarimas įsteigti atskiras bendroves „Ukrainos dujų saugyklos“ ir „Ukrainos magistraliniai vamzdynai“ būtų kuo greičiau įgyvendintas.

Pirmadienį Maskva pradėjo taikyti Ukrainai išankstinio apmokėjimo modelį, po to, kai 10 val. Maskvos laiku baigėsi nustatytas terminas, iki kurio Kijevas turėjo padengti 1,95 mlrd. dolerių įsiskolinimą.

„Sprendimas priimtas dėl uždelstų „Naftogaz Ukrainy“ skolų. Bendras kompanijos įsiskolinimas už rusiškas dujas siekia 4,458 mlrd. dolerių: 1,451 mlrd. dolerių - už 3013 m.lapkritį-gruodį, ir 3,007 mlrd. dolerių - už 2014 m. balandį-gegužę“, - teigiama „Gazprom“ pranešime.

S. Kuprijanovas pabrėžė, kad nuo pirmadienio „Naftogaz Ukrainy“ gaus tik tokį kiekį rusiškų dujų, už kurį bus iš anksto sumokėta. Kadangi „Gazprom“ iki šiol negavo apmokėjimų už 2014 m. birželį, tai reiškia faktinį dujų tiekimo nutraukimą Ukrainai.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas pirmadienį patvirtino, kad rusiškų dujų tiekimas Ukrainai buvo nutrauktas.

Ukrainos vyriausybinė delegacija antradienį vyks į Europos Sąjungą (ES) derybų dėl reversinio dujų tiekimo Ukrainai.

„Ukrainai dabar siūlomos pigios dujos, pigiau nei 350 dolerių. Tokią kainą siūlo Europos bendrovės, kurios turi dujų išteklių ir pasirengusios tiekti dujas Ukrainai. Dabar, matyt, metas tam ryžtis“, - pareiškė „Naftogaz Ukraina“ vadovas Andrejus Kobolevas.

Pasak jo, pasiūlymų Kijevas gavo iš Vokietijos RWE ir Prancūzijos „Gaz de France“ įmonių, tačiau pasiūlymų sulaukta ir iš kitų korporacijų. Jei Vokietijos įmonė gali pirkti dujas po 300 dolerių, galbūt būtų tikslinga Vokietijos įmonei pirkti ir saugoti dujas Ukrainos saugyklose“, - įsitikinęs „Naftogaz“ vadovas.

A. Kobolevas taip pat pastebėjo, kad panašaus pobūdžio operacijas labiau tiktų vadinti ne „reversiniu tiekimu“, o „dujų tiekimu iš Europos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.