Lenkijoje nuteista nuo 14-mečio pastojusi mokytoja

Lenkijos Kališo rajono teismas paskelbė nuosprendį visą šalį įaudrinusioje byloje, kurioje 37 metų mokytoja Agnieszka K. buvo kaltinama suvedžiojusi keturiolikmetį auklėtinį Patryką.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, speciliai lrytas.lt, Varšuva

Jun 21, 2014, 7:52 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:02 PM

Nors už lytinius santykius su paaugliu iki penkiolikos metų Lenkijos įstatymai leidžia uždaryti į kalėjimą net dvylikai metų, Agnieszkai K. teisėjas skyrė vien lygtinę vienerių metų kalėjimo bausmę bei trejus metus uždraudė mokytojauti.

Tokią nedidelę nuobaudą teisėjas Michalas Wlodarekas motyvavo medicinos ekspertų išvadomis, kad mokytoja neturi pedofilinių polinkių, o lytinės sueities iniciatoriumi buvo pats mokinys, kuriam tokia patirtis nesukėlė neigiamų pasekmių. Mažą bausmę esą įtakojo ir tai, kad sueities metu Agnieszka K. išgyveno depresiją dėl mamos mirties ir buvo liguista, kad lytinis aktas buvo vienkartinis, o per jį pastojusi mokytoja pagimdė dukrelę, kuria rūpinasi kartu su mažylės tėčiu.

Skelbiant nuosprendį mokytojos teisme nebuvo, o Patrykas pagal įstatymą privalėjo dalyvauti lydimas tėvų. Tiek paauglys, tiek Agnieszka K. atsisakė komentuoti teismo nuosprendį. Tačiau nuteistosios advokatė pareiškė, kad apskųs draudimą ginamajai dirbti pedagoge. Agnieszka K. esą iki šiol darbe gaudavo vien teigiamus švietimo ekspertų įvertinimus, ir nori kuo greičiau grįžti į mokyklą.

Netradicinė meilės istorija užsimezgė Kališo rajono Didžiųjų Godziešų miestelio gimnazijoje. Istorija viešumon iškilo dėl to, kad kažkuri gimdymo namų darbuotoja pranešė laikraščiui „7 Kališo dienos“ nusistebėjimą, kad suaugusią moterį į ligoninę atlydėjęs paauglys prašėsi leidžiamas dalyvauti gimdyme.

Paslaptį atskleisti padėjo žurnalistės gudrumas – ji telefonu paskambino mokytojai ir apsimetė esanti psichologė, konsultuojanti visas gimdyves. Mokytoja tariamai psichologei per keletą pokalbių viską išsipasakojo, nenujausdama, kad žurnalistė viską įrašinėja.

Žurnalistė įrašus perdavė prokuratūrai, teigdama, kad jos pilietinė pareiga yra šį pedofilijos atvejį perduoti tirti tardytojams. Iš žiniasklaidoje paviešintų įrašų paaiškėjo, kad apie romaną žinojo ir berniuko mama, ir kiti mokytojai, tačiau tylėjo.

Tai, kad moksleivis ją įsimylėjo, auklėtoja esą suprato tik tada, kai berniukas pabandė ją pabučiuoti. Tai atsitiko mokyklos diskotekoje, kai auklėtoja pajuto cigarečių tvaiką nuo Patryko, ir paprašė pasilenkti ir papūsti.

Pabandęs mokytoją pabučiuoti mokytoją mokinys gavo antausį. Įsimylėjęs paauglys iš kažkur sužinojo mokytojos telefono numerį ir ėmė siuntinėti meilės žinutes.

Vėliau vaikinas pareiškė, jog pametė klasės rūbų spintos raktą, ir paklausė, ar galėtų ateiti į mokytojos namus pasiimti kitą. Šis apsilankymas auklėtojos namuose užsitęsė.

Mokytoja išsidavė, jog pastojusi pradžioje norėjo daryti abortą, todėl nuėjo pasitarti su Patryko mama. Pastaroji esą patarė gimdyti. Abi moterys primokė Patryką, kad niekam neprasitartų apie romaną ir nėštumą.

Be to, kartu sutarė, jog baigęs mokyklą Patrykas savo auklėtoją ves ir tuo pačiu įsivaikins dukrelę. Kilus skandalui Patrykas puolė į neviltį ir net ėmė grasinti nusižudyti, jei Agnieszka K. bus nuteista kalėti.

Mokyklos direktorius žiniasklaidai pareiškė, jog nieko nenutuokė apie pedagogės romaną su auklėtiniu, nes šiedu nesiafišavo, o Agnieszka K. sakėsi, kad pastojo nuo studijų laikų bičiulio.

Bylą tyrusius teisėsaugininkus mokytoja nustebino pasakymu, kad tai – vienintelis tikras jos gyvenime sutiktas vyras, nepabijojęs prisiimti tėvystės naštos. Žiniasklaida išsiaiškino, kad Agnieszka K. anksčiau buvo du kartus nelaimingai įsimylėjusi.

Būdama keturiolikos metų ši mergina įsimylėjo 30-metį kaimyną ir keletą metų gyveno kartu su juo, patirtama psichinį ir fizinį smurtą. Studijuodama universitete Agnieszka K. vėl įsimylėjo gerokai vyresnį vyriškį, tačiau labai nusivylė sužinojusi, jog jis yra vedęs ir neketina su ja kurti šeimos.

Agnieszkos K. draugės tvirtina, kad ji atsigavo ėmusi mokytojauti ir pradėjusi flirtuoti su paaugliais. Minėtos mokyklos mokiniai teigė, jog pedagogė nuolat elgdavosi provokuojamai, gundomai.

Agnieszka K. į pamokas ateidavo visada ryškiai apsirengusi, prasidažiusi, pasikvepinusi, avėdavo tik aukštakulnius batus. Be to, mokytoja esą noriai lankydavo mokinių diskotekas ir kartu su visais linksmindavosi, bičiuliaudavosi.

Ši istorija vietos žiniasklaidoje atgaivino ir kitokius ginčus - kodėl moterys už pedofiliją yra baudžiamos ne taip griežtai kaip vyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.