Latvijoje po rinkimų įsisiūbuoja balsų pirkimo skandalas

Tačiau nepaisydami abejonių šešėlio dėl Dz.Zakio išrinkimo į parlamentą potencialūs koalicijos partneriai susitarė, kad premjerė Laimduota Straujuma turėtų vadovauti ir kitai Latvijos vyriausybei, sakė V.Dombrovskis, kuris pridūrė, jog visai tikėtina, kad ne „Vienybė“ papirkinėjo rinkėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 13, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:44 PM

Buvęs premjeras sakė, kad situacija partijoje buvo aptarta ir kad Dz.Zakis nebus skiriamas į jokį postą, kol tiriamas įtariamas balsų pirkimas. „Žinoma, situacija yra labai nemaloni“, – sakė V.Dombrovskis.

Tačiau nepaisydami abejonių šešėlio dėl Dz.Zakio išrinkimo į parlamentą potencialūs koalicijos partneriai susitarė, kad premjerė Laimduota Straujuma turėtų vadovauti ir kitai Latvijos vyriausybei, sakė V.Dombrovskis, kuris pridūrė, jog visai tikėtina, kad ne „Vienybė“ papirkinėjo rinkėjus.

Latvijos saugumo policija yra pradėjusi iš viso šešis ikiteisminius tyrimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per spalio 4-osios rinkimus. Vienas žmogus buvo trumpam sulaikytas.

Juris Vidinis, Vilianų municipaliteto Rytų Latvijoje tarybos narys ir „Vienybės“ vietos skyriaus vadovas, pateikė saugumo policijai pareiškimą dėl įtariamo balsų pirkimo „Vienybės“ kandidato Dz.Zakio naudai ir sakė, kad už balsą buvo siūloma nuo 5 iki 40 eurų.

Sustabdė savo įgaliojimus partijoje

Latvijos parlamentaras Dz. Zakis, praėjusią savaitę pasitraukęs „Vienybė“ frakcijos Seime vadovo posto, laikinai sustabdė savo veiklą šioje centro dešiniųjų partijoje, kol bus baigtas tyrimas dėl įtariamų pažeidimų per spalio 4 dieną vykusius parlamento rinkimus.

Apie tai naujienų agentūrai BNS pranešė „Vienybės“ atstovė Laila Timruota.

Savo sprendimą laikinai sustabdyti veiklą partijoje Dz.Zakis sekmadienį pranešė „Vienybės“ valdybai.

„Patikinu jus, Latvijos visuomenę ir savo rinkėjus, kad viešai nuskambėję teiginiai apie mano sąsajas su manipuliacijomis - nepagrįsti. Bet kokius bandymus paveikti rinkimų rezultatus ar jais manipuliuoti demokratinėje ir teisinėje valstybėje laikau smerktinais. Manau, kad aš tapau politinių konkurentų surengtos juodinimo kampanijos auka“, - sakoma Dz.Zakio pareiškime „Vienybės“ valdybai.

Parlamentaras pabrėžė, kad yra pasirengęs ginti savo garbę bei orumą ir aktyviai padėti teisėsaugos institucijoms išaiškinti galimą nusižengimą įstatymams.

Pasak Dz.Zakio, paskleista informacija gali neigiamai paveikti „Vienybės“ reputaciją ir visuomenės pasitikėjimą šia partija, todėl jis priėmė sprendimą laikinai sustabdyti savo veiklą partijoje, kol bus išaiškintos visos aplinkybės ir išsklaidyti bet kokie įtarimai dėl galimo rinkimų proceso pažeidimo.

Kaip jau skelbta, prorusiška kairioji partija „Santarvės centras“ kreipėsi į saugumo policiją su prašymu ištirti pranešimus apie galimą rinkėjų papirkinėjimą Latgalos rinkimų apygardoje.

Jos teigimu, žiniasklaidos paskelbta informacija leidžia įtarti, kad Dz.Zakio balsai rinkimuose buvo gauti nesąžiningu būdu - paperkant arba darant kitokį poveikį rinkėjams.

„Santarvės centras“ netgi grasino dėl šių įtarimų užginčyti spalio 4 dieną vykusių parlamento rinkimų rezultatus. Šiuo metu saugumo policija yra pradėjusi iš viso šešis ikiteisminius tyrimus dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per Seimo rinkimus.

Į saugumo policiją dėl galimo balsų pirkimo Dz.Zakio naudai kreipėsi ir „Vienybės“ atstovas Juris Vidinis. Jo teigimu, už balsą buvo siūloma nuo 5 iki 40 eurų.

Spalio 6 dieną Dz.Zakis pranešė, jog dėl „šiurkščios provokacijos“, kurią prieš jį surengė „Santarvės centras“, jis traukiasi iš „Vienybės“ frakcijos Seime vadovo posto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.