Europarlamentarai patvirtino naująją Europos Komisiją sudėtį

Europos Komisijos pirmininkas

Naujasis EK vadovas J-C.Junckeras ir jo pirmtakas J.M.Barroso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Naujasis EK vadovas J-C.Junckeras ir jo pirmtakas J.M.Barroso.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 2:12 AM

Europos Parlamente Strasbūre už naująją Europos Komisiją balsavo 423 įstatymų leidėjai, 209 pasisakė „prieš“, o 67 susilaikė. Šis balsavimas atvėrė kelią J-C.Junckerio komandai savo penkerių metų kadenciją pradėti, kaip planuota, lapkričio 1 dieną. 

Savo kalboje, kurią pasakė prieš balsavimą, J.-C.Junckeris pažadėjo iki Kalėdų pristatyti 300 mlrd. eurų investicijų paketą augimui ir darbo vietų kūrimui skatinti, tarptautinei bendrijai būgštaujant, kad euro zoną vėl gali ištikti skolų krizė. 

Jis taip pat sakė, kad ES turi imtis aktyvesnių veiksmų sprendžiant tokias problemas kaip Ebolos viruso protrūkis Vakarų Afrikoje, džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“, kuri užėmė didžiules teritorijas Irake bei Sirijoje, keliama grėsmė ir migrantų antplūdis iš Viduržemio jūros. 

„Vėl išjudinkime Europą“, – sakė J.-C.Junckeris, kuris beveik du dešimtmečius vadovavo Liuksemburgo vyriausybei. 

Europos Komisija yra aukščiausia vykdomosios valdžios institucija daugiau nei 500 mln. gyventojų turinčioje Bendrijoje, kuri yra didžiausia pasaulio ekonomika. Komisiją sudaro po vieną atstovą iš kiekvienos valstybės narės. 

Buvo iškilusi grėsmė, kad naujoji Komisija negalės pradėti darbo numatytu laiku, kai Europos Parlamentas privertė J.-C.Junckerį padaryti tam tikrus pakeitimus savo komandoje, tačiau pirmadienį galiausiai buvo uždegta žalia šviesa dviem paskutiniams kandidatams, užbaigusiems daugiau nei dvi savaites trukusį klausymų maratoną. 

J.-C.Junckeris Komisijos vairą perima iš portugalo Jose Manuelio Barroso (Žozė Manuelio Barozu), per kurio vadovavimo dešimtmetį ES įgijo daugiau galių, tačiau visuomenė ėmė vis labiau priešiškai žiūrėti į Briuselio biurokratinį aparatą, kurį nemaža dalis europiečių laiko per daug atitolusiu nuo eilinių žmonių. 

Europos Komisija yra įtakingiausia institucija Briuselyje, rengianti ES teisės aktų projektus, prižiūrinti nacionalinių biudžetų ir antimonopolinių įstatymų vykdymą, taip pat vedanti derybas dėl prekybos sutarčių. 

2010 metais J.M.Barroso antrosios kadencijos Komisija sulaukė 488 europarlamentarų palaikymo, 137 balsavo prieš jos patvirtinimą, o 72 susilaikė. Nuo tada ES įstatymų leidėjų skaičius išsaugo nuo 736 iki 751.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.