Mergišių Ispanijos karalių pričiupo nesantuokiniai vaikai

Apie tai, jog buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas yra mergišius, kalbama jau seniai. Tačiau apie nepripažintus jo sosto įpėdinius Ispanijos spauda prabilo tik dabar, kai Juanas Carlosas jau nebe Ispanijos karalius.

Apie tai, jog buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas yra mergišius, kalbama jau seniai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Apie tai, jog buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas yra mergišius, kalbama jau seniai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė, specialiai lrytas.lt, Ispanija

Jan 18, 2015, 3:13 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 5:26 PM

Vakar Aukščiausiasis Ispanijos tribunolas priėmė Belgijos pilietės Ingridos Sartiau (46m) ieškinį, kuriame ji prašo Juano Carloso tėvystės pripažinimo. Kartu su ja tokį pat ieškinį buvo pateikęs ir katalonas Albertas Sola (56), kurio panašumas su karaliumi yra tiesiog pribloškiantis.

Tačiau pastarojo ieškinio aukščiausiasis teismas nepriėmė dėl pradinių įrodymų trūkumo. Nors Ispanijos kongresas yra patvirtinęs įstatymą dėl jau nekaraliaujančio Juano Carlosos neliečiamumo, Aukščiausiojo teismo teisėjai tvirtina, jog tėvų ir vaikų santykių bylose neliečiamumas negalioja.

Šokdino ir pamylėjo

I.Sartiau pasisekė labiau – pradiniu įrodymu teisėjai pripažino jos motinos Liliae Sartiau notariškai patvirtintą liudijimą, jog ji 1965m. susipažino su tuometiniu Ispanijos princu Juanu Carlosu ir turėjo su juo intymius santykius.

„1965m. gruodžio mėnesį aš atostogavau Saulės pakrantėje (isp. Costa del sol). Vienoje garsioje diskotekoje susipažinau su gražiu, elegantišku vyriškiu mėlynomis akimis. Su juo praleidau tris aistringas naktis prabangiame viešbutyje. Paskutinę dieną išgirdau, kaip jis kalbėjosi su viešbučio darbuotoju ir pastarasis pavadino jį „jo didenybe princu“. Vėliau man tas darbuotojas patvirtino, jog mano meilužis buvo ne kas kitas, o Ispanijos princas“ – savo liudijime pasakoja I. Sartiau motina.

Moteris tvirtina, jog ligi Ingridos gimimo ji daugiau su niekuo neturėjo santykių, o lytinio akto su Juanu Carlosu metu nevartojusi jokių kontraceptinių priemonių. „Todėl esu tikra, jog Ingrida yra Ispanijos karaliaus duktė“ – 2012 metais surašytame liudijime teiga L. Sartiau.

Lauks DNR tyrimo

Dabar buvusiam Ispanijos karaliui Juanui Carlosui teks atsakyti į ieškinį per 20 dienų. Vėliau teisėjas gali jam paskirti DNR tyrimą. Manoma, jog teismo posėdis turėtų įvykti dar iki vasaros. Savo ruožtu, A. Sola įrodyti teisėjams, jog Juanas Carlosas gali būti jo tėvas, kol kas nepavyko.

Katalono padėtis sudėtingesnė, mat jis nepažįsta ne tik biologinio savo tėvo, bet ir motinos. A. Sola yra užaugęs Katalonijos valstiečių šeimoje.

Šis vyriškis, kurio panašumas su Juanu Carloso stulbina, kalba apie Ispanijos karalių kaip savo tėvą jau daugiau nei dvidešimt metų. „Pradėjęs ieškoti savo šaknų pamačiau, jog mano gimimo liudijime yra daug netikslumų. Po ilgos kovos iš vaikų namų Barselonoje, kur gimiau, archyvo, man pavyko gauti originalius dokumentus, kuriuose esu pažymėtas kaip „žaliasis čiulptukas“. O taip Franko diktatūros laikais buvo žymimi tik karališkieji naujagimiai“ – pasakoja A. Sola.

Mėgo slaptus romanus

Pasak vyriškio, jo motina yra garsi Katalonijos buržuazijos atstovė, kuri būdama 17-os metų buvo užmezgusi slaptą meilės istoriją su tuometiniu Ispanijos princu J. Carlosu. Kaip buvo tuo metu įprasta vienišoms motinoms, ji pagimdė Albertą vaikų namuose ir vėliau kūdikis iš motinos buvo atimtas ir išvežtas į Ibisos salą. Po penkių metų A. Sola buvo grąžintas į Žironos miesto apylinkes, kur jį išaugino vasltiečių šeima.

„Man sudėtingiau prieiti prie mano biologinės motinos, nei prie tėvo. Aš į karališkuosius „Zarzuela“ rūmus ne sykį esu pasiuntęs faksą ir gavęs atsakymą. Jie žino apie mano egzistavimą, nors oficialiai to ir nepripažįsta. Juk pats teisėjas, kurio pagalba gavau tikruosius savo gimimo dokumentus, man neoficialiai pripažino, jog Juanas Carlosas yra mano tėvas. Tuomet dar nebuvo gimęs princas Felipė ir nebuvo užtikrintas sosto įpėdinis, galbūt dėl to man ir buvo pranešta apie mano kilmę“ – sako A. Sola.

Vyriškis tvirtina, jog jis nori Juano Carloso tėvystės pripažinimo, tačiau sosto nesiekia. „Nors aš ir esu Juano Carloso pirmagimis berniukas, gerbiu karalių Felipę ir neketinu kariauti dėl sosto. Karališkieji rūmai žino mano poziciją“ – sako A. Sola.

Tiesos ieško kartu

I.Sartiau ir A. Sola nusprendė kartu per teismus reikalauti J. Carloso tėvystės pripažinimo. Apie savo kilmę I. Sartiau sužinojo tik praeitais metais. Žiūrėdama televizijos programą apie nesėkmingą Ispanijos karaliaus medžioklę Botsvanoje, I. Sartiau motina jai pasakė „Šis vyras yra tavo tėvas“. Tuomet moteris ėmė ieškoti informacijos apie karališkąją Ispanijos šeimą ir internete rado žinių apie A. Sola, kuris jau seniai skelbiąsi esąs karaliaus sūnus.

„Aš susisiekiau su Albertu ir mes susitikome Katalonijoje. Užsakėme DNR tyrimą ir rezultatai parodė, jog galimybė, kad esame broliai, yra didelė. Mes ir fiziškai panašūs. Tuomet nutarėme kartu ieškoti teisybės“ – sakė I. Sartiau.

Kol kas buvęs Ispanijos karalius Juanas Carlosas oficialiai žinios apie ieškinį dėl jo tėvystės nekomentavo. Karališkieji rūmai tik pranešė, jog jie gerbia teismo sprendimą priimti ieškinį. Belieka laukti tolesnių buvusio karaliaus gynybos žingsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.