Graikijos gynybos ministras: „Iš lėktuvų purškia nuodus“

Įsivaizduokite mūsų šalies ministrų kabinete Mildą Bartašiūnaitę, kuri Lietuvoje garsėja aiškinimais, kad korporacijos ir valstybės iš lėktuvų purškia ant paprastų žmonių nuodingas chemines medžiagas. Sunkoka, ar ne? Tačiau naujojoje Graikijos vyriausybėje gynybos ministru paskirtas Panos Kammenos irgi yra cheminio pėdsako (angl. „chemtrail“) entuziastas, rašo „The TOC“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 29, 2015, 5:30 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:36 PM

Naujasis Graikijos premjeras, kraštutinių kairiųjų partijos „Syriza“ lyderis Alexis Tsipras ir pats nevengia gana skandalingų pareiškimų.

Bet „Syriza“ partnerių valdančiojoje koalicijoje – dešiniosios nacionalistinės jėgos „Nepriklausomi graikai“ – vadovas P.Kammenos net pranoksta ministrą pirmininką.

Vien faktas, kad A.Tsipras būtent „Nepriklausomus graikus“ pasirinko mažesniaisiais koalicijos partneriais, daugelį Graikijos politologų nustebino.

Mat  „Syriza“ ilgą laiką pirmavo nuomonių apklausose, tad partijos sėkmė nieko nenustebino, o „Nepriklausomi graikai“ pagal prognozes net neturėjo patekti į parlamentą.

Per mažiau nei 48 valandas viskas apvirto aukštyn kojomis – nors partija surinko vos 4,8 proc. rinkėjų balsų, P.Kammenos vadovaus svarbiai Gynybos ministerijai.

Graikijos laisvės sargybinis

A.Tsipras ir P.Kammenos – ir taip netradiciniai sugulovai, o tai leidžia abejoti naujosios Graikijos vyriausybės stabilumu.

Iš esmės abi partijas sieja tik neapykanta tarptautiniam šalies finansinio gelbėjimo planui, kuris esą įsmukdė graikus į skurdo liūną. Visais kitais klausimais – dėl imigracijos, valstybės ir Bažnyčios atskyrimo, policijos finansavimo, tos pačios lyties asmenų teisių – požiūriai skiriasi iš pagrindų.

Pats P.Kammenos ramybės į naujojo ministro kabinetų veiklą tikrai neįlies. Politikas laikomas nenuspėjama uždelsto veikimo bomba: jis nuolat viešai svarsto apie įvairiausias sąmokslo teorijas ir žarsto pasiūlymus, kuriuos sunku pavadinti racionaliais ir logiškais.

Į parlamentą P.Kammenos pirmą kartą pateko 1993-iaisiais su centro dešiniųjų partija „Naujoji demokratija“. Bet 2012 metais jis ir dar 20 parlamentarų buvo išspirti iš partijos, kai balsavo prieš taupymo priemones, numatytas tarptautinės finansinės pagalbos Graikijai plane.

Jis iškart subūrė partiją „Nepriklausomi graikai“. 2012 metų gegužės rinkimuose partiją parėmė 10,6 proc., o per pakartotinį balsavimą po mėnesio – 7,5 proc. rinkėjų. Nors šiemet už partiją balsavo dar mažiau žmonių, ji kartu su „Syriza“ valdys šalį.

Kuo graikus traukia P.Kammenos, kuris visuomenei save pristato kaip Graikijos suvereniteto sargybinį? Šalį politikas saugo nuo įvairiausių priešų, kurie esą nori sunaikinti demokratijos lopšį.

Jokių įrodymų nepateikia

P.Kammenos, regis, rado nišą. Beveik 5 proc. graikų rinkėjų iš tiesų tiki pasakomis apie sąmokslo teorijas, net kai „Nepriklausomų graikų“ lyderio fantazijas paneigia nuogi faktai. Jie esą tėra dar vienas įrodymas, kad „tamsos jėgos“ užėmusios ir žiniasklaidą.

Tikriausiai ne veltui P.Kammenos, jo įkurta partija ir jos šalininkai kitų graikų paprastai vadinami „apipurkštaisiais“ (graik. „psekasmenoi“). Taip juokiamasi iš teorijos, kad vyriausybė ant žmonių iš lėktuvų purškia chemines medžiagas, kuriomis kontroliuojami protai.

Nors mokslininkai ir apskritai sveiko proto žmonės supranta, kad lėktuvų paliekami pėdsakai yra paprasčiausiai susikondensavę vandens garai, P.Kammenos neseniai atsisakė atmesti galimybę, kad graikai nuodijami chemija iš dangaus.

P.Kammenos nuolat lydimas skandalų, kuriuos pats ir sukelia. Visai nesvarbu, kad dažniausiai jam tenka paneigti savo skelbiamus „faktus“, – dalies graikų jis laikomas didvyriu, nebijančiu sakyti tiesą.

Vienas garsiausių atvejų – 2011 metais mesti kaltinimai tuomečio premjero George'o Papandreou broliui Andreasui, esą pasipelniusiam iš tarptautinių Graikijos kreditorių išmokų. P.Kammenos teigė informaciją gavęs iš paties premjero.

2013-aisiais P.Kammenos buvo nuteistas už tokį šmeižtą ir A.Papandreou turėjo sumokėti 30 tūkst. eurų. Jam taip pat uždrausta viešai minėti A.Papandreou pavardę.

Praeityje P.Kammenos taip pat tvirtino, kad teroristinę marksistų grupuotę „Lapkričio 17-oji“ slapta rėmė kairiųjų partijos PASOK vadovybė. Tyrėjai vėliau įrodė, kad tai buvo absoliutus pramanas.

Kas dėl Graikijos skolų krizės ir tarptautinio šalies ekonomikos gelbėjimo plano, visa tai – šešėlyje veikiančių jėgų sąmokslas, kurio tikslas – pavergti Graikiją ir išgrobstyti jos turtus. Jokių įrodymų, žinoma, ir vėl nepateikiama.

Premjerą supa klounai?

Graikiškų sąmokslų teorijų pasaulyje apstu ir antisemitizmo apraiškų – žydai neretai įvardijami kaip pagrindiniai sąmokslininkai.

Vos prieš kelias savaites P.Kammenos per televiziją rėžė, kad Graikijos žydai neturi mokėti mokesčių – kitaip nei stačiatikiai graikai. Tokie paistalai ir vėl buvo tiesiog paistalai, bet „Nepriklausomų graikų“ lyderio populiarumui jie nepakenkė.

Atėnuose jau svarstoma, jog A.Tsiprui teks atlikti daugybę gudrių manevrų, kad P.Kammenos būtų atkirstas nuo svarbiausių pozicijų, nes jo pareiškimai gali pakenkti ir taip itin trapiai Graikijos tarptautinei reputacijai.

Akivaizdu, kad A.Tsipras valdžios partnerius pasirinko tikėdamasis, kad griežtai prieš finansinės pagalbos planą pasisakančiai daugumos vyriausybei bus lengviau derėtis su kreditoriais.

Tačiau Atėnų derybinėms pozicijoms vargu ar padėtų „Nepriklausomų graikų“ lyderio tarsi konfeti svaidomos teorijos apie Vokietijos kanclerės Angelos Merkel įkurtą kabalą, kuri siekia sužlugdyti Graikiją.

Tiesa, ir pačioje „Syriza“ netrūksta panašių išsišokėlių. Antai partijos naujokė Rachel Makri neseniai pareiškė, kad „Graikija turi teisę išsispausdinti 100 mlrd. eurų“. Šalies spauda negailestingai išsityčiojo iš tokios nesąmonės.

Trumpai tariant, A.Tsipras turės nuversti kalnus, kad įtikintų partnerius ES, jog Graikija yra rimta valstybė, turinti rimtą planą. Nes sunku atrodyti rimtam, kai tave supa klounai.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.