Estų darbininkus nustebino atkastas radinys Taline

Talinas galbūt nėra ta vieta, kur tikėtumeisi rasti viduramžių laikų laivus. tačiau būtent toks radinys pribloškė naują prabangų pastatą statančius darbininkus, skelbia naujienų agentūra AFP.

Estų archeologai dabar kelias savaites kasinės statybvietę, kur rasti du viduramžių laikų laivai.<br>AFP nuotr.
Estų archeologai dabar kelias savaites kasinės statybvietę, kur rasti du viduramžių laikų laivai.<br>AFP nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 1:11 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 10:11 PM

Baltijos jūroje pakrantėje vykusios statybos buvo laikinai sustabdytos, o darbininkų vietą užėmė archeologai. Jie dabar kruopščiai valo smėlį nuo dviejų laivų, kurie, anot ekspertų, po žemėmis išgulėjo nuo XIV amžiaus. Tiesa, neatmetama, kad laivai gali būti statyti ir keliais amžiais vėliau, tikslią datą bus galima nustatyti atlikus papildomus turimus.

„Tiesiog kasėme žemę ir radome milžiniškas medines konstrukcijas. Nusprendėme, kad gali būti kažkas įdomaus ir iškvietėme paveldosaugininkus, kurie per artimiausias savaites turėtų iškelti tuos laivus ir rasti jiems naują vietą“, – teigė bendrovės, kuri užsakė statybas atstovas Ainas Kivisaaras.

„Šiandien žinome, kad yra dviejų gerai išsilaikiusių laivų liekanos, bet jų gali būti ir daugiau, reikia toliau kasinėti“, – pabrėžė nacionalinio paveldo komisijos atstovas Maili Roio.

Vietoje dirbančio archeologo Priito Lahi teigimu, tokie radiniai yra labai svarbūs, mat jie suteikia duomenų apie tai, kaip ankstesniais laikais buvo statomi laivai.

„Anuomet laivadirbiai naudodavo savus metodus ir jie nebūdavo itin moksliški. Nebuvo tokių projektų brėžinių, kokius turime šiandien“, – teigė archeologas.

Estijoje senoviniai laivai aptinkami ne pirmą sykį. 2009 metais Saremo saloje buvo rastas vikingų laikų laivas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.