Latvijos valdančiojoje partijoje – nesutarimai dėl premjero

Pasirinkimas, kas taps Latvijos

L.Straujuma premjerės pareigas turėtų eiti iki Naujųjų metų.<br>AP nuotr.
L.Straujuma premjerės pareigas turėtų eiti iki Naujųjų metų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2015, 2:09 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 10:25 AM

Nors „Vienybės“ koalicijos partneriai – Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS) bei Nacionalinis aljansas – išreiškė palaikymą vidaus reikalų ministrui Richardui Kozlovskiui, kurį atsistatydinanti premjerė Laimduota Straujuma paminėjo kaip savo galimą įpėdinį, kai kurie „Vienybės“ deputatai ir valdybos nariai labiau nori tame poste matyti partijos parlamentinės frakcijos lyderę Solvitą Abuoltinią.

Vienas „Vienybės“ atstovas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai BNS: „Dauguma valdybos narių nori, kad premjere taptų Abuoltinia, o mažuma palaiko Kozlovskį, bet ta mažuma labai aktyvi.“

Konservatyvios pakraipos Nacionalinis aljansas leido suprasti, kad pasitrauktų iš koalicijos, jeigu į premjero postą būtų siūloma S.Abuoltinia. „Vienybės“ ir ZZS koalicija teoriškai galėtų užsitikrinti daugumą parlamente be Nacionalinio aljanso, jeigu pakviestų į koaliciją mažas opozicijos partijas – Latvijos regionų aljansą (LRA) ir kairiąją „Iš širdies – Latvijai“ (NSL).

Tačiau ZZS tikriausiai nesutiktų dalyvauti koalicijoje be Nacionalinio aljanso ir vadovaujant S.Abuoltiniai. Pasak vieno ZZS šaltinio, tarp šios partijos deputatų nėra nei vieno, kuris palaikytų S.Abuoltinios kandidatūrą į premjero postą.

Taip pat kalbama, kad palaikymas R.Kozlovskiui, kurį reiškia „Vienybės“ maištininkų grupė, vadovaujama Ilzės Vinkelės, tėra priedanga, o tikroji nesutarimų priežastis esanti kitokia.

Jeigu „Vienybė“ iškeltų S.Abuoltinios kandidatūrą, bet ZZS ir Nacionalinis aljansas nesutiktų dalyvauti koalicijoje tokiomis sąlygomis, „Vienybė“ gali prarasti teisę formuoti naują vyriausybę, kuri tuomet atitektų ZZS – antrajai didžiausiai parlamentinei partijai tarp potencialios koalicijos narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.