Beata Szydlo Briuselyje apsimelavo dėl pabėgėlių

Lenkijos premjerė Beata Szydlo Briuselyje pareiškė, kad šalis nenori priimti pabėgėlių iš Sirijos, nes priglaudė milijoną ukrainiečių. Toks pareiškimas jos kritikų sutartinai vadinamas melu.

B.Szydlo savo žodžių neišsižada.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
B.Szydlo savo žodžių neišsižada.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Meluodama apie pabėgėlius iš Ukrainos B.Szydlo pataikauja Lenkijos nacionalistams, kurie protestuoja prieš prieglobsčio suteikimą musulmonams.<br>R.Butrimo nuotr.
Meluodama apie pabėgėlius iš Ukrainos B.Szydlo pataikauja Lenkijos nacionalistams, kurie protestuoja prieš prieglobsčio suteikimą musulmonams.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas BUTRIMAS („Lietuvos rytas“)

2016-01-23 12:24, atnaujinta 2017-06-10 10:13

Užsieniečių registravimo centro atstovė spaudai Ewa Piechota patvirtino, kad per pastaruosius 13 metų pabėgėlio statuso siekė 5328 ukrainiečiai, bet jis buvo suteiktas tik keturiems asmenims.

O specialus laikinasis leidimas gyventi Lenkijoje per tą laiką buvo išduotas 65 tūkst. ukrainiečių.

Net Lenkijos ukrainiečių sąjungos valdybos narė Marta Kowal-Wilczynska pareiškė, kad premjerė Briuselyje gyrėsi nebūtais dalykais. Mat net prasidėjus Rusijos agresijai Kryme ir Donbase Varšuva atsisakė palengvinti pabėgėlių statuso suteikimą ukrainiečiams.

M.Kowal-Wilczynskos teigimu, pernai iš Krymo ir Donbaso į Lenkiją atvykusių žmonių pareiškimai buvo atmetami motyvuojant, kad jie gali apsigyventi kituose Ukrainos regionuose, kuriuose karo veiksmai nevyksta.

Tokiu būdu Lenkijos valdžia greičiausiai siekė atbaidyti pabėgėlių statuso prašytojus iš Krymo ir Donbaso.

Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Andrijus Deščycia neneigė, kad Lenkijoje gali būti apie 1 mln. jo tautiečių. Tačiau pareiškė, kad jie yra ne pabėgėliai, o ekonominiai emigrantai ir studentai.

Diplomatas priminė, kad ukrainiečiai tikrai nėra našta Lenkijai, nes negauna pabėgėliams skiriamos socialinės paramos.

Priešingai, jie padeda Lenkijos ekonomikai, nes legaliai dirba, studijuoja ir moka mokesčius.

Žiniasklaida Kijeve irgi pavadino B.Szydlo teiginį melagingu. O „Radio Svoboda“ Ukrainos redakcija priminė, kad tai buvo ne pirmas toks klaidinantis Lenkijos politikų pranešimas. Antai pernai rugpjūtį prezidentas Andrzejus Duda irgi tvirtino, kad Lenkijoje yra tūkstančiai pabėgėlių iš Ukrainos.

Tiesa, B.Szydlo savo žodžių neišsižada.

Ji pareiškė, kad Lenkijoje esančius ukrainiečius pabėgėliais yra įvardijęs ir kažkuris iš ankstesnės vyriausybės narių.

Bet tada premjerės pasvarstymus visiška nesąmone pavadino ir įtakingo žurnalo „Forbes“ lenkiško leidinio redaktorius Michalas Broniatowskis. Esą tada pabėgėliais reikėtų vadinti ir Vokietijoje bei Jungtinėje Karalystėje dirbančius lenkus.

M.Broniatowskio teigimu, meluodama apie priimtus pabėgėlius iš Ukrainos premjerė B.Szydlo greičiausiai pataikauja Lenkijos nacionalistams, protestuojantiems prieš prieglobsčio suteikimą musulmonams.

Tuo metu įtakingiausias Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ paskelbė, kad melagingi B.Szydlo žodžiai apie pabėgėlius iš Ukrainos tik simbolizuoja tai, kokiomis manipuliacijomis savo veiklą grindžia dabartinė šalies vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.