Čekai įsitraukė į kvaišalų medžioklę

Iš Čekijos į Europą didžiuliais kiekiais plūsta pavojingas narkotikas – kristalinis metamfetaminas. Šalyje veikia slaptos „kristalu“ vadinamos psichotropinės medžiagos virtuvės, kurias atsekti itin sunku.

Kristalinis metamfetaminas daugiausia plūsta iš slaptų Čekijos laboratorijų.
Kristalinis metamfetaminas daugiausia plūsta iš slaptų Čekijos laboratorijų.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-04-17 14:45, atnaujinta 2017-05-28 15:00

Čekija dažnai vadinama pagrindine „kristalo“ virtuve Europoje. O šio narkotiko „virėjai“ iš nelegalios ir didžiulę priklausomybę sukeliančios medžiagos kraunasi milžiniškus turtus.

Nacionalinės kovos su narkotikais žinybos vadovo pavaduotojas Petras Kočis pasakojo, kad vien Čekijoje yra maždaug 35 tūkstančiai nuo šio kvaišalo priklausomų žmonių.

Visa bėda, anot 53 metų valstybės pareigūno, kad šių sunkiai susekamų „kristalo“ laboratorijų šalyje daugybė: pareigūnai kasmet aptinka apie 260–350 kristalinio metamfetamino virtuvių. Faktiškai po vieną kasdien.

Pagamina didžiulį kiekį

Slėptuvėse narkotikų gamintojai sukuria tonas psichotropinių medžiagų.

Anot P.Kočio, praėjusiais metais policininkai konfiskavo apie 107 kilogramus kristalinio metamfetamino.

Viena dozė kristalinio metamfetamino – maždaug 0,1–0,2 gramo. Tai reiškia, kad kasmet Čekija pagamina milijonus dozių. Dalis jų – daugybė tonų – gabenamos ir į kaimyninę Vokietiją.

O iš gautų pinigų lobsta šio nelegalaus verslo šeimininkai. Antai Čekijos Respublikoje iš stambaus gamintojo įsigytas šio narkotiko gramas kainuoja apie 6,30 euro.

Vokietijoje toks kiekis parduodamas už maždaug 30–40 eurų. Kuo toliau nuo pasienio ir giliau į šalį – tuo brangiau.

Kai kuriuose Vokietijos miestuose gramas „kristalo“ turėtų kainuoti 120 eurų.

Potraukis prie narkotikų

„Kristalas“ buvo atrastas Japonijoje, o Antrojo pasaulinio karo metais žinomas jau ir Vokietijoje.

„Dabar teigiama, kad liguistą potraukį prie kvaišalų turintys čekai „kristalo“ gamybos aprašymą rado septintajame dešimtmetyje“, – pasakojo P.Kočis.

Jie esą atkreipė dėmesį į tai, kaip lengva jį pasigaminti. Būtent tokio pigaus stimuliatoriaus jie ir norėjo. Štai todėl Čekija tapo „kristalo“ virtuve.

„Kiekviena visuomenė turi savo narkotikus. O iki Geležinės uždangos griuvimo Čekijoje buvo labai ribotos galimybės gauti narkotikų“, – apie tai, kodėl čekai ėmė gaminti kristalinį metamfetaminą, svarstė P.Kočis.

Dabar čekams „kristalą“ tiekia mažesnės laboratorijos, kurios pagamina iki 50 gramų per vieną gamybos ciklą. Jis trunka 4–12 valandų.

O prekybai su Vokietija ir Austrija pasitelkiamos didesnės laboratorijos, kurios per tą patį laiką pagamina iki 20 kilogramų.

Priklauso užsieniečiams

„Didžiausios kristalinio metamfetamino laboratorijos priklauso vietnamiečiams, – atskleidė P.Kočis. – Ir šią aplinkybę turbūt nulėmė istorinės priežastys. Čekijoje yra didelė vietnamiečių gyventojų grupė, atsiradusi socialistinių šalių bendradarbiavimo laikais.“

Tuo metu į Čekiją atvyko daug vietnamiečių, jie čia mokėsi ir dirbo, daugelis jų pasiliko.

Dabar jie dažniausiai užsiima prekyba: turgavietėse turi kioskus, parduoda vaisius, daržoves, drabužius ir kitokias prekes. Tai – vadinamieji azijiečių turgūs.

Juose taip pat galima rasti žinomų prekės ženklų džinsų, laikrodžių, akinių nuo saulės klastočių.

Tačiau daugiausia pirkėjų atsiranda pasienyje, kur mielai apsiperka vokiečiai.

„Reikia pripažinti, kad daugelis vietnamiečių yra iš prigimties prekiautojai, jiems visiškai nesvarbu, ką pardavinėti.

Svarbiausia, kad už tai gauna pinigų, – pasakojo P.Kočis. – Maždaug prieš 7 metus kai kurie vietnamiečiai perėjo prie prekybos „kristalu“.

Iš kalbos apie vietnamiečius susidaro įspūdis, kad Čekijoje jie nėra labai jau mylimi.

Didelių sugebėjimų nereikia

Pasak su narkotikų mafija kovojančio pareigūno P.Kočio, „kristalo“ pasigaminti nėra labai sudėtinga. Tereikia turėti medžiagų, iš kurių jis gaminamas, sumaišyti ir virti kelias valandas.

„Nereikia būti chemiku ar dideliu apsukruoliu, bet reikia būti atsargiam, nes gali įvykti sprogimas“, – atskleidė P.Kočis.

Šio narkotiko gamyba nėra susijusi su viena vieta – ją galima nuolat keisti, o tai – labai naudinga tuo užsiimantiems žmonėms.

„Pavyzdžiui, penktadienį gaminate viename bute, po trijų dienų – kitame, po to – kieno nors rūsyje. Kartą virtuvę esame aptikę automobilio bagažinėje“, – prisiminė pareigūnas.

Svarbiausia šio narkotiko žaliava – efedrinas arba jo alternatyva – pseudoefedrinas, kurio yra ir vaistuose nuo peršalimo. Ji anksčiau atkeliaudavo tiesiai iš Čekijos vaistinių tol, kol buvo nustatyta, kad dauguma tablečių nuo kosulio patekdavo ne į ligonių rankas, o į metamfetamino laboratorijas.

Kai minėti vaistai pradėti pardavinėti su receptu, „kristalo“ gamintojai persiorientavo į Lenkiją. Tačiau tada, kai ir ten įsigaliojo nauji įstatymai, jie pasirinko Turkiją.

Begalė gabenimo būdų

P.Kočio teigimu, kristalinis metamfetaminas, skirtas užsienio rinkai, būna neapdorotas, o čekams siūlomi tik milteliai.

„Pirkėjai ir pardavėjai dažniausiai susiranda vienas kitą pasienyje įsikūrusiose azijiečių turgavietėse, – aiškino pareigūnas. – Anksčiau čia buvo tiesiogiai parduodama. Tačiau nuo to laiko, kai vietos policija labiau kontroliuoja, susitikimų vietomis tapo turgavietės.“

Kontrabanda į Vokietiją gabenama pirmiausia automobiliais, kartais ir traukiniais. Ji slepiama visur, kur tik įmanoma: rankinėse, kūno vietose – žmonių išradingumui nėra ribų.

„Esame susidūrę su atvejais, kai metamfetamino paketai magnetu buvo pritvirtinti po svetimais automobiliais. Tad nieko neįtariantys žmonės pergabendavo kvaišalus per sieną“, – pasakojo P.Kočis.

Pastaruoju metu narkotikai paprasčiausiai siunčiami net ir paštu.

Pavojinga priklausomybė

Neabejotina „kristalo“ įsigijimo lyderė lieka Vokietija, antrojoje vietoje – Austrija.

„Viena vertus, tai santykinai pigus narkotikas, palyginti su kitais kvaišalais.

Antra vertus, tai atitinka laikmečio dvasią: iš žmonių reikalaujama vis daugiau veiklumo, jėgų, ištvermės.

Metamfetaminas sukuria begalinės ištvermės pojūtį: jį vartojantys miega mažiau, dirba ilgiau, jų seksas ilgesnis. Bet tuo pat metu šie kvaišalai beprotiškai pavojingi“, – perspėjo P.Kočis.

Žmonės tampa psichiškai nuo jo priklausomi. Anot gydytojų, po dviejų ar trijų „kristalo“ dozių gali atsirasti liguistas potraukis. O tada greitai prasideda fizinis kūno nykimas.

Vokietijoje „kristalo“ pagaminama mažai ir, anot P.Kočio, tai nesunkiai paaiškinama.

„Laboratorijai įrengti reikia pinigų, patalpos, chemikalų. Jeigu visa tai norite įsigyti, atsiranda rizika būti atskleistam. Kodėl vokiečiai turėtų rizikuoti, jei tuo užsiima kažkas kitas ir „kristalo“ galima nebrangiai įsigyti už šalies ribų“, – svarstė pareigūnas.

Taigi riziką dėl pinigų prisiima čekai. Jeigu policijos pareigūnai sučiumpa žmogų, kuris priklauso didelei tarptautinei grupei, jis gauna 15–18 metų kalėjimo.

Mažesnius nusikaltimus vykdę asmenys už grotų dažniausiai praleidžia nuo dvejų iki dešimties metų.

„Nuo to laiko, kai sienos tapo atviros, „kristalo“ prekybos kiekiai iš tikrųjų išaugo. Tačiau uždarius sienas, netektume ir Europos Sąjungos pranašumų, – apie situaciją pasakojo P.Kočis. – Kad ir kaip būtų gaila, tenka pripažinti: kovos su „kristalu“, kaip ir su kitais narkotikais, niekada negalima laimėti. Jų srautą galime tik sumažinti.“ („Der Stern“, LR)

Gyvybei pavojingi svaigalai

Kristalinis metamfetaminas trumpiau vadinamas „kristalu“ arba „ledu“. Šio narkotiko poveikis – itin stiprus.

Pirmą kartą metamfetaminas buvo pagamintas XIX a. pabaigoje Japonijoje. Antrojo pasaulinio karo metais naciai šio narkotiko, kaip stimuliuojamosios priemonės, duodavo kareiviams.

Metamfetaminas palaiko žvalumą, nuslopina baimę, alkį ir troškulį, sukelia euforiją. Organizmas išskiria didelius kiekius laimės hormono dopamino ir noradrenalino. Dėl to daugelis vartotojų jaučia dar ir sustiprėjusį seksualinį potraukį.

Pasibaigus metamfetamino poveikiui, nugrimztama į depresiją. Šis narkotikas gali būti vartojamas įvairiomis formomis: gali būti uostomas, rūkomas ar švirkščiamas į veną. Labai greitai atsiranda priklausomybė nuo metamfetamino.

Galimos ilgalaikės šio narkotiko sukeltos pasekmės yra sunkios: psichozė, epilepsija, inkstų problemos, kraujo išsiliejimas į galvos smegenis ir širdies ritmo sutrikimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.