Čekijoje – audra dėl kiaulių fermos romų kančios vietoje

Čekijos antirasistai

Letų gyvenvietėje pastatyta ferma po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais yra nuolat kritikuojama šalyje ir už jos ribų.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Letų gyvenvietėje pastatyta ferma po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais yra nuolat kritikuojama šalyje ir už jos ribų.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2016, 5:54 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:57 AM

„Tas faktas, kad Europos mokesčių mokėtojų pinigai keliauja į šitą fermą, griauna vertybes, ant kurių buvo pastatyta ES“, – sakė vienas aktyvistų Miroslavas Brozas, priklausantis antirasistinei organizacijai „Konexe“.

Ši organizacija pasisako prieš rasistinį elgesį su romais ir yra viena pagrindinių organizacijų, kurios priešinasi ultradešiniųjų demonstracijoms prieš romus Čekijoje.

„Atvykę į tą kiaulių fermą jūs galite pamatyti ES ženklus, vėliavas ir užrašus, kad ES skiria subsidijas šios fermos eksploatavimui ir modernizavimui“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP kitą dieną po gegužės 16 dienos, kuri yra Tarptautinė romų pasipriešinimo diena.

Tuo metu Europos Komisijos atstovybės Prahoje vadovas Janas Michalas paaiškino, kad ES valstybės pačios sprendžia, kam skiriamos subsidijos.

„Europos Komisija tvarko bendrą žemės ūkio politiką, tačiau atskiros valstybės narės įvardina paramos gavėjus“,– sakė jis.

Pasak M.Brozo, „Konexe“ jau kartą skundėsi ES dėl kiaulių fermos 2014 metais.

„Mes tikimės, kad Briuselis pakoreguos šią finansavimo sistemą taip, kad šis genocido vietoje esantis objektas negautų subsidijų“, – kalbėjo M.Brozas.

Čekoslovakijos laikais, aštuntajame dešimtmetyje, pietvakarinėje Letų gyvenvietėje pastatyta ferma po komunistinio režimo žlugimo 1989 metais yra nuolat kritikuojama šalyje ir už jos ribų.

Nuo 1940 iki 1943 nacistinė Vokietija ir su ja kolaboravę čekai šioje stovykloje buvo įkalinę beveik 1 300 romų.

Kartu su Europos žydais mažesnė šio kontinento romų bendruomenė taip pat patyrė nacių genocidą per Antrąjį pasaulinį karą.

Vien šioje stovykloje, kuriai vadovavo ir kurią saugojo čekai, žuvo 327 romai, tarp jų 241 vaikas, dar 500 jų buvo išsiųsti į liūdnai pagarsėjusią Aušvico stovyklą okupuotoje pietinėje Lenkijoje.

Iš 9 500 vietos romų, kurie buvo užregistuoti Čekijos teritorijoje prieš Antrąjį pasaulinį karą, po Holokausto į namus sugrįžo mažiau nei 600.

10,5 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje gyvena maždaug 250–300 tūkst. romų bendruomenė.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai sunaikino daugiau nei pusę iš maždaug 1 mln. Europoje gyvenusių romų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.