Naujasis Estijos premjeras trauko partijos ryšius su Rusija

Naujasis Estijos premjeras Juri Ratas vadovauja Centro partijai, kurios pagrindiniai rėmėjai – etniniai Estijos rusai. Nors partija – antra pagal deputatų skaičių Rygikoge, ji ilgai buvo atskirta nuo valdžios dėl savo ryšių su Rusijos prezidento Vladimiro Putino partija „Vieningoji Rusija“, rašo „The New York Times“.

Buvęs Talino meras J.Ratas taip pat tikina, kas Estija išlaikys savo įsipareigojimus NATO ir Europos Sąjungai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Buvęs Talino meras J.Ratas taip pat tikina, kas Estija išlaikys savo įsipareigojimus NATO ir Europos Sąjungai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 2:43 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:28 AM

Tačiau po premjero Taavi Roivo nušalinimo Centro partija sudarė nesuderinamų pažiūrų koaliciją su socialdemokratais ir konservatyvia IRL. Naujoji valdžia bus formaliai patvirtinta pirmadienį.

Svarstoma, kad ilgamečio partijos vadovo Edgaro Savisaaro nušalinimas atvėrė duris į valdžią partijai, kuri anksčiau buvo opozicijoje.

Atsikračiusi E.Savisaaro, Centro partija taip pat mėgina atitolinti ryšius su Vieninga Rusija“, su kuria buvęs vadovas juos užmezgė prieš dešimtmetį, tačiau visiškai jų nenutraukė.

„Šis susitarimas niekada nebuvo įvykdytas praktiškai. Situacija nepasikeis, kol Kremlius nesugrįš prie pagarbos tarptautinei teisei“, – apie Centro partijos bendradarbiavimą su V.Putino partija kalbėjo J.Ratas.

Anuomet tarp Centro partijos ir „Vieningos Rusijos“ pasirašytas sutarimas numatė tarppartinių komitetų kultūros ir švietimo klausimais sukūrimą ir partijos narių ryšių stiprinimą.

Naujojoje vyriausybėje užsienio reikalų ministro pareigas eisiantis socialdemokratas Svenas Mikseris tikino, kad lyderio pasikeitimas buvo ypatingai svarbus koalicijai: „Centro partijos vidinė revoliucija pašalino esminę kliūtį.“

Buvęs Talino meras J.Ratas taip pat tikina, kas Estija išlaikys savo įsipareigojimus NATO ir Europos Sąjungai.

„Labai vertiname ES ir jos vienybę. Estija remia Bendrijos politiką Rusijos klausimu. Kremlius privalo gerbti tarptautinę teisę ir kaimyninių šalių suverenumą“, – teigė naujasis premjeras.

Europos užsienio reikalų centro vyresniosios tyrėjos Kadri Liik nuomone, naująją koaliciją vienija tai, kad visoms partijoms atsibodo Reformų partijos valdymas.

S.Mikseris tikino, kad naujoji vyriausybė sieks įgyvendinti pažangią darbotvarkę ir mėgins įteisinti mokesčių lengvatas sunkiausiai gyvenantiems, gerins socialinį saugumą, darbo rinką ir švietimo sistemą.

Tiesa, K.Liik nuomone, Centro partija atsidurs sudėtingoje padėtyje, nes būdama valdančiojoje daugumoje sudėtingai pritrauks etninių rusų balsus.

Dėl to, S.Mikserio teigimu, Estijoje gali susiformuoti nauja rusų interesams atstovaujanti partija.

„E.Savisaaras buvo centrinė figūra. Dauguma rusakalbių rinkėjų buvo ištikimi jam asmeniški“, – teigė būsimasis užsienio reikalų ministras.

Vos tik pasibaigus koalicijos deryboms Rusija panaikino draudimą iš Estijos ir Latvijos importuoti žuvų konservus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo