Kanclerei Angelai Merkel pirštinę mes ilgametis sąjungininkas

Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis ketina susiremti su šalies kanclere Angela Merkel šių metų rinkimuose dėl svarbiausio šalies politinio posto.

S.Gabrielis, pasak Vokietijos žiniasklaidos, nusiteikęs varžytis su A.Merkel.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Gabrielis, pasak Vokietijos žiniasklaidos, nusiteikęs varžytis su A.Merkel.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2017-01-11 04:00, atnaujinta 2017-04-12 10:35

Socialdemokratų partijos lyderis S.Gabrielis, pasak Vokietijos žiniasklaidos, rimtai nusiteikęs užimti šalies kanclerio kėdę ir bus deleguotas partijos dalyvauti rinkimuose, rašo „Lietuvos rytas“.

57-erių politikas šiuo metu yra šalies vicekancleris, vadovauja Ekonomikos ministerijai ir Socialdemokratų partijai (SPD). Pastaroji priklauso koalicijai su A.Merkel Krikščionių demokratų sąjunga (CDU).

Tačiau sąjunga su A.Merkel netrukdo S.Gabrieliui svarstyti, kad galbūt jis yra tinkamesnis eiti dabartines jos pareigas.

62 metų A.Merkel lapkritį paskelbė sieksianti būti perrinkta ketvirtai kadencijai per rugsėjį numatomus visuotinius rinkimus. Politikė vis dar išlaiko nemažą populiarumą, nors jos liberali prieglobsčio suteikimo politika sulaukia kritikos.

S.Gabrielio reitingai prastesni, todėl savo galimybes tapti šalies kancleriu, kaip teigiama, jis vertina atsargiai. Be to, vis dar viešai nepaskelbė, ar iš tiesų dalyvaus rinkimuose.

Oficialų atsakymą dėl dalyvavimo šių metų visuotiniuose rinkimuose S.Gabrielis turėtų pateikti sausio pabaigoje.

Vis dėlto, Vokietijos žiniasklaidos teigimu, politikas sieks varžytis su A.Merkel nepaisydamas prastų savo reitingų.

Populiarumu jį lenkia kiti SPD nariai, tokie kaip kadenciją baigiantis Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas ar užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris. Pastarasis ateinantį mėnesį greičiausiai bus išrinktas naujuoju Vokietijos prezidentu.

Jo galimas apsisprendimas kandidatuoti į kanclerio postą reiškia, kad M.Schulzas pakeis F.W.Steinmeierį ir taps šalies diplomatijos vadovu.

Teigiama, jog S.Gabrieliui palaikymą pareiškė ir buvęs Vokietijos kancleris 72 metų Gerhardas Schröderis, – ne kartą jam patarė aiškiai pasakyti, kad jis norįs užimti šalies vadovo postą. Greičiausiai buvusio kanclerio palaikymas pastūmėjo S.Gabrielį kovoti.

Tiesa, Socialdemokratų partija apie galimą lyderio siekį užimti kanclerio postą nedaugžodžiauja.

„Esame sužavėti žiniasklaidos susidomėjimo SPD! Bet dalyvavimo rinkimuose klausimas yra tiktai spėlionės. Faktas toks: nuspręsime tai sausio 29-ąją“, – sakoma „The Local“ cituojamame partijos pranešime.

Nekalbus ir pats S.Gabrielis. Kol kas jis neprisipažino, ar rinkimuose bandys susigrumti su A.Merkel.

Kita vertus, net jeigu politikas apsispręs siekti Vokietijos kanclerio posto, jis gali patirti fiasko. Šiuo metu visuomenės apklausos rodo, jog A.Merkel partija aiškiai pirmauja, – ją palaiko 37 proc. apklaustųjų. O socialdemokratus remia apie 20 proc. rinkėjų.

Pastariesiems į nugarą kvėpuoja ir dešiniojo sparno populistinė partija „Alternatyva Vokietijai“. Jos reitingai šiuo metu siekia apie 15 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.