Apie nacius ir Holokaustą pasisakęs Vokietijos politikas įsiutino šalį

Vokietiją purto radikalaus politiko pareiškimas, kad jau metas pamiršti nacių karo nusikaltimus. Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų partijos „Alternatyva Vokietijai“ Tiuringijos skyrius pirmininkas Bjornas Hocke taip pat rėžė kritiką ir Berlyne esančiam Holokausto paminklui.

B.Hocke'as pareiškė, kad vokiečiai turėtų pamiršti nacių karo nusikaltimus.<br>„Twitter“ nuotr.
B.Hocke'as pareiškė, kad vokiečiai turėtų pamiršti nacių karo nusikaltimus.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 21, 2017, 3:50 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 6:45 PM

Dresdene kalbą sakęs B.Hocke pradėjo šnekėti apie tai, kaip Vokietija prisimena savo istoriją, rašo „The Local“.

Politikas ragino šalies gyventojus atsisakyti „nacių nusikaltimų atminimo kultūros“ ir teigė, kad Vokietija privalo visiškai pakeisti tai, kaip mąsto apie istoriją. Mat, pasak B.Hocke, dabar vokiečių požiūris į praeitį tėra „kvailas prisitaikymo mechanizmas“.

„Mes, vokiečiai, esame vienintelė tauta pasaulyje, kuri sostinės centre pastatė paminklą mūsų gėdai“, – skelbė B.Hocke, turėjęs omenyje Berlyno Holokausto paminklą.

Partijos „Alternatyva Vokietijai“ Tiuringijos skyriaus pirmininkas taip pat prilygino kanclerę Angelą Merkel buvusiam Rytų Vokietijos lyderiui Erichui Honeckeriui, kuris buvo kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais, įskaitant iš šalies pabėgti mėginusių asmenų žudymu.

B.Hocke publika – grupė „Jaunas alternatyvus Dresdenas“ – politikui plojo, kai jis per Antrąjį pasaulinį karą Sąjungininkų subombarduotą Dresdeną palygino su Hirošima ir Nagasakiu, at kurių JAV numetė atomines bombas.

Be to, „Alternatyvai Vokietijai“ narys vokiečius pavadino „smarkiai nugalėtais žmonėmis“.

„Vietoje to, kad naują kartą užaugintume su pasaulio garso filosofų idėjomis, muzikantų, tyrinėtojų ir išradėjų pasiekimais, mes Vokietijos istoriją laikome supuvusia ir juokinga“, – tvirtino B.Hocke, anot kurio, Vokietijos miestų subombardavimas per Antrąjį pasaulinį karą sunaikino istorines tautos šaknis.

Tarsi to nebūtų gana, B.Hocke pasmerkė 1985 metais pasakytą Vakarų Vokietijos prezidento Richardo von Weizsackerio kalbą, kurioje jis, minėdamas Antrojo pasaulinio karo pabaigos 40-metį, ragino visus vokiečius prisiimti istorinę atsakomybę dėl nacių nusikaltimų.

O tai B.Hocke nuomone buvo „kalba, nutaikyta prieš jo paties tautą“.

Po antradieninį išsakytų pažiūrų B.Hocke sulaukė daug kritikos ir buvo pasmerktas opozicijos politikų.

„B.Hocke sakė minią kurstančią kalbą Dresdene ir nori perrašyti istoriją, – socialiniame tinkle „Twitter“ tulžį liejo socialdemokratas Ralfas Stegneris. – Negalime leisti neonacių gaujai skleisti įtaką.“

Tuo metu Vokietijos Žaliųjų partijos pirmininkė Simone Peter paskelbė, kad B.Hocke žodžiai buvo pasibaisėtini.

„Partija „Alternatyva Vokietijai“ privalo nutolti nuo tokių pareiškimų ir atsiprašyti mūsų draugų žydų“, – tvirtino S.Peter.

Tai nėra pirmas kartas, kai „Alternatyva Vokietijai“ nariai vertė šalį sunerimti dėl kalbų apie Antrąjį pasaulinį karą.

Rugsėjį vienas partijos narys įvardijo nacių aukas civilius kaip „partizanus“, esą jų žudymas dėl to buvo „teisėtas“.

Dar vienas partijos politikas savo knygoje Holokaustą pavadino „tam tikrais negarbingais veiksmais“, o Holokaustą neigiančius žmones įvardijo kaip disidentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.