Į Prancūzijos prezidento postą nusitaikę politikai prisivirė košės

Abu daugiausia galimybių tapti kitu Prancūzijos prezidentu turintys politikai įsivėlė į bėdą. Konservatoriaus François Fillono žmonos skandalas gilėja, o Marine Le Pen atsisako sugrąžinti pinigus ES.

Kaltinimai nešvariai tvarkius finansus pasivijo 48 metų politikę M.Le Pen.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kaltinimai nešvariai tvarkius finansus pasivijo 48 metų politikę M.Le Pen.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 5, 2017, 3:59 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:10 PM

Vakar baigėsi Briuselio nurodytas terminas, per kurį kraštutinių dešiniųjų partijos „Nacionalinis frontas“ lyderė M.Le Pen turėjo Europos Parlamentui (EP) atiduoti 300 tūkst. eurų, kuriuos, Briuselio nuomone, ji panaudojo neteisėtai.

Prancūzijos prezidento rinkimų kandidatė pranešė, kad net neketina to daryti, ir pareiškė tapusi politiškai motyvuoto susidorojimo auka.

„Aš nesileisiu kaltinama, nepasiduosiu vienašališkam politinių priešininkų įnoriui, kuris kilo nesulaukus teismo nuosprendžio“, – pareiškė politikė.

EP reikalauja grąžinti pinigus, kuriuos M.Le Pen panaudojo savo biuro vadovės ir artimos patikėtinės Catherine Griset atlyginimui.

Lėšos europarlamentarei buvo skiriamos su sąlyga, kad jos padėjėja didžiąją laiko dalį praleis dirbdama Briuselyje ir Strasbūre, kur yra įsikūrusios EP būstinės.

Tačiau, kaip teigia EP, C.Griset daugiausia dirbo „Nacionalinio fronto“ būstinėje Paryžiuje. Be to, partija kaltinama 41 tūkst. eurų neteisėtai išleidusi apsaugos darbuotojo paslaugoms.

Jeigu M.Le Pen negrąžins pinigų, Briuselis gali atsakyti sumažindamas jos atlyginimą ir papildomas premijas, kurios gali siekti 11 tūkstančių eurų per mėnesį.

„Nacionalinio fronto“ lyderė galbūt neturi iš ko grąžinti pinigų – iš Prancūzijos bankų paramos negavusi partija pastaruoju metu ieško finansavimo šaltinių užsienyje, o anksčiau 9 mln. eurų paskolą yra ėmusi ir iš Rusijos banko.

Kraštutinių dešiniųjų partijos lyderė stengėsi nukreipti dėmesį nuo savo kaltinimų užsimindama apie savo pagrindinį konkurentą prezidento rinkimuose.

„Kad grąžinčiau pinigus, turėčiau jų turėti, tačiau mano pavardė nėra F.Fillonas“, – kalbėjo M.Le Pen.

Respublikonų partijos kandidatas pastarąją savaitę negali nusimesti vis rimtesnių įtarimų, kad savo žmonai ir vaikams išmokėjo daugiau kaip 1 milijoną eurų už darbus, kurių jie iš tikrųjų nedirbo.

Prancūzijos antikorupcinės policijos pajėgos antradienį apieškojo 62 metų F.Fillono biurą parlamente ir paėmė dokumentų, o pirmadienį Penelope Fillon ir politikas atskirose patalpose buvo apklausiami net 5 valandas.

Apklausos rodo, kad F.Fillonas ir M.Le Pen turėtų susirungti antrajame prezidento rinkimų ture gegužę.

Dešiniųjų kandidatei iššūkį gali mesti ir centristas Emmanuelis Macronas – jo populiarumas auga F.Fillonui grimztant į kaltinimų liūną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.