Kovoje dėl Prancūzijos prezidento posto – pokyčiai socialistų gretose

Prancūzijos socialistų

Prancūzijos socialistų kandidatas į prezidentus B.Hamonas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos socialistų kandidatas į prezidentus B.Hamonas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2017, 10:13 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:08 AM

Aplinkosaugininkas Yannickas Jadot pasitraukė iš kovos dėl prezidento posto ir paskelbė palaikantis B.Hamono kandidatūrą. Tuo tarpu kraštutinių kairiųjų kandidatas Jeanas- Lucas Melenchonas pareiškė esantis „atviras diskusijoms“.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad šie trys kandidatai turi pakankamai šalininkų, kad drauge mestų rimtą iššūkį kitiems pretendentams. Tai reiškia, kad jei kairiųjų kandidatai sutartų suvienyti jėgas, tai neabejotinai įneštų daugiau neaiškumo dėl prezidento rinkimų baigties.

Buvęs „Greenpeace“ direktorius Y.Jadot nusprendė trauktis iš kovos viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad jis gali tikėtis surinkti vos 2 proc. balsų.

„Mano atsakomybė yra įveikti ego ir inicijuoti naują avantiūrą šiuose rinkimuose“, – sakė 49 metų Y.Jadot visuomeninei televizijai „France 2“.

„Šįvakar atšaukiu savo kandidatūrą“, – sakė jis, kalbėdamas apie „puikų“ susitarimą su B.Hammonu.

Itin nepopuliarus socialistų prezidentas Francois Hollande’as nusprendė nesiekti perrinkimo po penkerių metų kadencijos, kurią aptemdė teroro išpuoliai ir nemažėjantis didžiulis nedarbas.

Tiek respublikonai, tiek socialistai pirminiuose savo kandidatų rinkimuose išbrokavo realiausiais laikytus pretendentus.

Respublikonų kandidatas ir buvęs premjeras Francois Fillonas tvirtai lyderiavo savo partijoje, tačiau pateko į kritikos ugnį žiniasklaidai paskelbus, kad jis fiktyviai buvo įdarbinęs žmoną savo padėjėja parlamente

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad B.Hamoną palaiko 13–15 proc. rinkėjų, o tai reiškia, kad su tokiu palaikymu jis neturi šansų pakliūti į gegužę vyksiantį antrąjį prezidento rinkimų turą.

B.Hamonas pasveikino Y.Jadot sprendimą trauktis iš rinkimų kovos ir sakė, kad jo palaikymas padės „pasirengti didiems ekologiniams laimėjimams ateityje“.

B.Hamonas mėgino įtikinti ir J.-L.Melenchoną pasitraukti iš kovos ir tokiu būdu padidinti jo šansus, tačiau šis kol kas atsisako sudėti ginklus.

Vis dėlto ketvirtadienį vėlai vakare J.-L.Melenchonas pareiškė, jog „neužtrenkia jokių durų“ ir yra pasirengęs sekmadienį ar pirmadienį susitikti su B.Hamonu, jei šis to pageidauja.

„Esu atviras diskusijoms“, – sakė ultrakairiųjų kandidatas.

Telegeniškas buvęs ekonomikos ministras Emmanuelis Macronas užsitikrino centro stovyklos lyderio pozicijas, sudaręs aljansą su politikos veteranu centristu Francois Bayrou, trečiadienį pasitraukusiu iš prezidento rinkimų kovos.

Tačiau 39 metų E.Macroną pagal populiarumą jau lenkia kraštutinių dešiniųjų kandidatė Marine Le Pen.

Remiantis apklausų rezultatais, jei rinkimai vyktų dabar, 48 metų M.Le Pen gautų 25–27,5 proc. balsų. Tačiau apklausos jai prognozuoja pralaimėjimą gegužės 7 dieną vyksiančiame antrajame prezidento rinkimų ture.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.