Lenkija susidomėjo Jaroslawo Kaczynskio seksualine orientacija

Valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderio Jaroslawo Kaczynskio seksualinė orientacija tapo viešų apkalbų objektu. Į aršius ginčus įsivėlė ir politikai, ir Lenkijos homoseksualų bendruomenė.

J.Kaczynskio seksualinė orientacija tapo viešų apkalbų objektu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
J.Kaczynskio seksualinė orientacija tapo viešų apkalbų objektu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
R.Biedronis (kairėje) viešai svarstė, kokia yra J.Kaczynskio seksualinė orientacija.<br>AFP nuotr.
R.Biedronis (kairėje) viešai svarstė, kokia yra J.Kaczynskio seksualinė orientacija.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Mar 2, 2017, 9:29 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:42 PM

Slupsko meras Robertas Biedronis nustebino Lenkiją pareiškęs, kad valdančiosios katalikiškos TTP lyderis – homoseksualus.

J.Kaczynskis nekomentavo tokių įtarimų, tačiau niekuo nepagrįstas gandas sukėlė dideles diskusijas.

Beje, svarstymai apie 67 metų J.Kaczynskio lytinę orientaciją šį politiką lydi jau keliasdešimt metų. Jis pats prasitarė, kad niekada neturėjo merginos, o nuo pat jaunystės jo aistra buvo politika, todėl ir nesukūrė šeimos.

Konkurentai įžeidinėjo

Antai prezidentas Lechas Walęsa dar 1993 m. pareiškė, kad į gimtadienį J.Kaczynskį gali pasikviesti tik kartu su jo vyru. Tokį pašaipų kvietimą L.Walęsa televizijoje TVN pakartojo ir 2006 m., tačiau dar po trejų metų viešai atsiprašė už šiuos įžeidimus.

2005 m. Kairiųjų demokratų sąjungai priklausantis parlamentaras Piotras Gadzinowskis pareiškė, kad tuometinio Varšuvos mero Lecho Kaczynskio brolis yra gėjus. Tokiu būdu P.Gadzinowskis pašiepė L.Kaczynskio sprendimą uždrausti gėjų paradą Varšuvoje.

Nepaisant draudimo, homoseksualų paradas tada įvyko, o jo paremti atvyko parlamentarai iš įvairių Europos Sąjungos šalių.

Per paradą vienas populiariausių šūkių buvo: „Jaroslawai, esi mūsiškis.“

O prieš aštuonerius metus parlamentaras Januszas Palikotas radijuje „Radio ZET“ pareiškė, kad užsienio žvalgybos galbūt manipuliuoja J.Kaczynskiu gąsdindamos, kad atskleis faktus apie jo homoseksualumą.

J.Palikotas vėliau atsiprašė už savo žodžius.

Slupsko mero kaltinimai

Dabar šios kalbos vėl atgijo. 92 tūkst. gyventojų turinčio Slupsko meras 41-erių R.Biedronis yra garsiausias šalies homoseksualas, todėl jo nuomonė apie J.Kaczynskio orientaciją sudomino visuomenę.

R.Biedronis prieš šešiolika metų įkūrė pirmąją seksualinių mažumų interesus ginančią organizaciją, paviešino turintis partnerį ir inicijavo homoseksualų paradus.

Nors Bažnyčia bei religingi politikai jį nuolat puldinėja, R.Biedronis dėl sąžiningumo ir atvirumo tapo vienu mėgstamiausių šalies politikų ir eina Slupsko mero pareigas.

Ažiotažą dėl J.Kaczynskio lytinės orientacijos R.Biedronis sukėlė televizijos „Polsat“ laidoje „Skandalistai“. Meras pareiškė, kad įtakingiausias šalies homoseksualas yra politikas, glostantis katiną.

Lenkijoje visi suprato, kad tai – J.Kaczynskis, kuris neslepia be galo mylintis katinus.

R.Biedronis pareiškė, kad neturi nieko prieš katinų glostymą, tačiau jį siutina tai, jog tokie asmenys nurodinėja, ką kiti gali ir ko negali daryti po patalais.

Savo mintis R.Biedronis pratęsė interviu žurnalui „Newsweek“. Jame meras aiškino, kad TTP siekia įbauginti seksualines mažumas, mat nurodė teismams pateikti informaciją apie homoseksualus, siekiančius įteisinti santuoką.

Slupsko meras pareiškė, kad homoseksualai vyriausybei turi parodyti vidurinį pirštą ir dar aktyviau kovoti už savo teises, nes TTP juos „laiko antrarūšiais piliečiais“.

R.Biedronis siūlymą homoseksualams pasitenkinti juridinės partnerystės statusu pavadino žeminančiu ir pareiškė, kad tokia partneryste tegul džiaugiasi J.Kaczynskis su savo katinu.

Užstojo homoseksualai

Po tokių pareiškimų J.Kaczynskį ėmė ginti dalis žymių homoseksualų. Jie teigė katalikiškoje Lenkijoje patiriantys paniekinimą ir suvaržymus, todėl sakė, kad kiekvienas turi teisę neatskleisti savo orientacijos.

Politinė interneto svetainė „naTemat“ spėjo, kad kritikuodamas J.Kaczynskį R.Biedronis siekė parodyti, jog išlieka pagrindinis homoseksualų teisių gynėjas.

Taip R.Biedronis nori padidinti savo, kaip būsimo kandidato į šalies prezidentus, populiarumą.

Dauguma apžvalgininkų vis dėlto abejoja, kad J.Kaczynskis yra homoseksualus.

O interneto komentaruose viena seksologė aiškino, jog apie 1,5–2 proc. žmonių yra aseksualūs – visiškai nejaučia potraukio intymiai bendrauti, tad toks galbūt yra ir J.Kaczynskis.

Beje, kai J.Kaczynskis prieš septynerius metus kėlė savo kandidatūrą į šalies prezidentus, įvaizdžio specialistai patarė jam nuolat fotografuotis su partijos kolege Jolanta Szczypinska.

TTP tada paskleidė gandą apie lyderio susiporavimą su šia politike, tačiau po pralaimėtų rinkimų J.Kaczynskis pareiškė, jog su J.Szczypinska jo niekas nesieja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.