Lenkijos valdžią iš sosto verčia serialas

Lenkiją valdančios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) reitingai pradėjo kristi prieš du mėnesius. O šią savaitę ją pirmąkart aplenkė opozicija. Pasak ekspertų, prie to prisidėjo valdžią pašiepiantis serialas.

Seriale „Pirmininko ausis“ vaizduojamas J.Kaczynskis, į kurio kabinetą mėgina patekti klusnūs partijos kolegos.
Seriale „Pirmininko ausis“ vaizduojamas J.Kaczynskis, į kurio kabinetą mėgina patekti klusnūs partijos kolegos.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2017, 11:32 AM, atnaujinta May 3, 2017, 9:11 AM

„Manau, jog serialas „Pirmininko ausis“ nuskandino valdančiuosius negrįžtamai“, – pareiškė garsus Lenkijos politikos apžvalgininkas Janas Wrobelis, komentuodamas rekordinį TTP nuosmukį.

Bendrovės „Kantar Milward Brown“ atliktame tyrime Piliečių platformos partiją (PPP) palaikė 31 proc., o TTP – 29 proc. apklaustųjų.

Valdančiųjų nuosmukį politologai sieja ne tik su partiją lydinčiais skandalais bei nepopuliariomis reformomis, bet ir su ją pašiepiančiu serialu „Pirmininko ausis“.

Kabareto aktorių kerštas

Politinė satyra Lenkijoje turi senas tradicijas – sovietmečiu kabareto teatrai buvo tapę vienintele vieta, kur nebaudžiamai buvo galima skaldyti dviprasmiškus juokelius apie valdžią.

Net ir dabartinėje Lenkijoje vienas mėgstamiausių pramoginių renginių yra kabaretų festivaliai, o humoristinių trupių pasirodymus privačios televizijos rodo kone kas vakarą.

Tiesa, kritikos nemėgstančiam autoritariniam partijos lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui neįtiko kelios humoristinės laidos, tad kabaretų pasirodymai valstybinėje televizijoje buvo uždrausti.

Tai paskatino vieną garsiausių šalies humoristų, trupės „Moralinio nerimo kabaretas“ lyderį Robertą Gorskį sukurti televizijos serialą apie J.Kaczynskį.

Neprognozuota sėkmė

46 metų aktorius bei scenaristas siūlė šį humoristinį serialą privačioms televizijoms, bet visos, netikėdamos jo sėkme, atsisakė.

Tada R.Gorskis nusprendė sukurti keturias serijas ir paviešinti jas portale „YouTube“ vildamasis, jog serialas išpopuliarės ir pavyks rasti rėmėjų.

Rezultatas viršijo lūkesčius. Nuo sausio pradžios pirmąją 15 minučių „Pirmininko ausies“ seriją pažiūrėjo 1 mln., antrą – 2,5 mln., o trečią – 4 mln. žiūrovų. Apie komediją netikėtai ėmė diskutuoti visa šalis.

Serialu susidomėjo kelios interneto svetainės, tačiau jį įsigijo Lenkijoje šiemet veiklą pradėjusi tarptautinė interneto televizija „Showmax“. Vietoj keturių serijų buvo sukurta 14 ir pasirašyta sutartis dėl komedijos tęsinio kitais metais.

TTP tapo pašaipų objektu

Ankstesniems opozicijos lyderių bei žiniasklaidos teiginiams, jog TTP valdymas neretai primena farsą, dauguma visuomenės buvo kurčia.

Lenkai buvo kurti įspėjimams, kad TTP kontroliuoja valstybines įmones, žiniasklaidą, teismus, prokuratūrą, policiją, varžo opoziciją ir politikų giminaičiams dalija pelningus postus. Bet šis serialas lenkus tarsi pabudino iš apgaulingo sapno.

„Pirmininko ausies“ veiksmas apsiriboja tariamu J.Kaczynskio kabinetu bei priimamuoju, kur grūdasi asmenys, norintys patekti pas TTP lyderį.

Kaip didžiausias padlaižys vaizduojamas vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas, klusniai vykdantis nurodymą asmeniškai paragauti kačių ėdalo prieš duodant jį J.Kaczynskio augintiniui.

Labiausiai žeminamas yra prezidentas Andrzejus Duda, kuris dienų dienas stovi prie J.Kaczynskio durų, tačiau sekretorė niekada jo neįleidžia į vidų.

Mat Lenkijos žiniasklaida jau seniai A.Dudą vadina J.Kaczynskio pastumdėliu, kuris nėra aktyvus politikos dalyvis, o didžiąją dalį laiko praleidžia slidinėdamas kalnuose.

Bandė persivilioti režisierių

„Newsweek“ žurnalo teigimu, ir pati TTP pripažįsta, jog „Pirmininko ausis“ labai kenkia partijos įvaizdžiui. Serialo autorius R.Gorskis išdavė, jog po pirmų dviejų serijų į jį kreipėsi valstybinės televizijos TVP direktorius Jacekas Kurskis siūlydamas tęsinį kurti pas juos.

TVP vadovas esą siūlė R.Gorskiui didelę algą, tačiau prašė seriale pasijuokti iš opozicijos lyderių. J.Kurskis paneigė tokius tvirtinimus, ir pareiškė, jog serialas niekam tikęs, be pozityvių herojų, o aktoriai įkūnija ne TTP narius, bet nevispročius ir išgamas.

Kad serialas daro didžiulę įtaką visuomenės nuomonei, pripažįsta net buvęs TTP narys Pawelas Kowalis.

Politologai spėja, jog TTP reitingus nusmukdė konfliktai su Europos Sąjunga ir nepopuliarios mokyklų bei teismų reformos.

Be to, visuomenę esą labai šokiravo naujausias skandalas – įtarimai, jog gynybos ministras brangiu patarėju įdarbino jokių mokslų nebaigusį savo meilužį.

Dėl žiniasklaidos demaskavimų pastarasis buvo atleistas.

Valdantieji skandalą stengėsi užglaistyti, tačiau „Pirmininko ausis“ aferos pamiršti neleido, dėl to TTP vis labiau niršta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.