Amžinoji kanclerė Angela Merkel trauktis neketina

Kalbos apie Vokietijos kanclerės Angelos Merkel eros pabaigą, regis, buvo per ankstyvos. Populiari politikė dar nesiruošia užleisti vietos kitiems politikams ir jau aktyviai ruošiasi rudens rinkimams.

A.Merkel siekia sutriuškinti M.Schulzą ir jo vadovaujamus socialdemokratus. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Merkel siekia sutriuškinti M.Schulzą ir jo vadovaujamus socialdemokratus. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir „The Guardian“ inf.

2017-05-12 09:19, atnaujinta 2017-05-12 09:26

Nors A.Merkel džiūgavo, kad Prancūzijos rinkimus laimėjo Europos Sąjungą remiantis centristas Emmanuelis Macronas, o tą pačią dieną jos Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) Šlėzvigo-Holšteino žemėje nuskynė netikėtą pergalę, kanclerė nesikliauja vien sėkme.

Šį savaitgalį Vokietijos pramoninėje Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje 13 mln. žmonių balsuos žemės savivaldos rinkimuose.

Rezultatas bus itin svarbus, nes jis leis prognozuoti, ar Vokietijos federaliniuose rinkimuose, kurie vyks rugsėjį, A.Merkel ir toliau pratęs 11 metų trunkančią karjerą kanclerės poste, ar ją įveiks konkurentai – Socialdemokratų partija (SPD).

Dėl to A.Merkel ketina iki rinkimų Šiaurės Reine-Vestfalijoje aktyviai reklamuotis: ji užsimojo surengti net keturis pasirodymus per kelias dienas.

Nors ji kol kas nepraranda populiarumo, situacija dar gali pasikeisti, nes kanclerio posto gviešiasi naujasis SPD lyderis, buvęs Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas.

Šio politiko įtaka didelė. SPD populiarumas pasiekė aukščiausią tašką per pastarąjį dešimtmetį ir pradėjo kelti realią grėsmę A.Merkel konservatoriams.

Vokietijoje jau kelis mėnesius kairieji ir dešinieji šnabždasi, kad M.Schulzas gali nuversti A.Merkel. Tiesa, pastaruoju metu SPD veržlumas aprimo ir partija pralaimėjo konservatoriams tiek Šlėzvigo-Holšteino, tiek Saro krašto žemių rinkimuose.

Dabar ekspertai nekantraudami laukia, kokie rezultatai bus Šiaurės Reine-Vestfalijoje. Tai viena didžiausių ir svarbiausių žemių Vokietijoje – čia gyvena 18 mln. iš 81 mln. visų vokiečių.

Pastaruosius penkerius metus šią žemę valdo SPD ir Žaliųjų partijos koalicija. Tad CDU pergalė šioje socialdemokratų tvirtovėje įrodytų, kad vien M.Schulzo nepakaks SPD laimėti rudenį vyksiančius rinkimus. O A.Merkel toliau liktų kanclere.

Naujausios apklausos rodo, kad socialdemokratų ir žaliųjų sąjunga Šiaurės Reine-Vestfalijoje gali žlugti.

Prognozuojama, kad ją pakeistų CDU vadovaujama koalicija su SPD – lygiai tokia pat, kokia valdo Berlyne.

Šiaurės Reinas-Vestfalija liūdnai pagarsėjęs dėl prasto saugumo. Antai pasitinkant 2016-uosius Vokietiją sudrebino žinia apie masinį priekabiavimą prie moterų Kelne per Naujųjų metų šventę.

Be to, neapdairi vietos valdžia taip pat leido iš šios žemės nepastebėtam pasprukti prieglobsčio prašytojui Anisui Amri, kuris pernai gruodį įvairavo sunkvežimį į Kalėdų turgų Berlyne ir nužudė 12 žmonių.

Nors dėl šios žemės problemų bandyta kaltinti A.Merkel, ji išvengė kritikos strėlių, nes atsakomybė dėl problemų krinta vietinei valdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.