Švedija nusprendė deportuoti 106 metų nelegalią imigrantę iš Afganistano

Švedija atmetė 106 metų afganės, į Europą su šeima atkeliavusios per kalnus, dykumas ir miškus, prieglobsčio prašymą, todėl senolė tikriausiai bus deportuota iš šalies.

 106 metų B.Uzbeki bus deportuojama.<br> AP nuotr.
 106 metų B.Uzbeki bus deportuojama.<br> AP nuotr.
 106 metų B.Uzbeki bus deportuojama.<br> AP nuotr.
 106 metų B.Uzbeki bus deportuojama.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 10:09 AM, atnaujinta Sep 5, 2017, 10:12 AM

Bibihal Uzbeki yra neįgali ir beveik nekalba. Moters artimieji apskundė Švedijos pareigūnų sprendimą atmesti prieglobsčio prašymą.

Šios šeimos istorija žiniasklaidos dėmesio sulaukė 2015-aisiais, kai Europą užplūdo milijonai pabėgėlių iš Sirijos, Afganistano, Irako bei kitų šalių.

Ši šeima pėsčiomis ir traukiniais keliavo per Balkanus, kol galiausiai pasiekė Švediją. Dabar B.Uzbeki ir 11-a jos šeimos narių yra įsikūrę nedideliame vidurio Švedijos Huvos kaimelyje.

Laiškas, kuriame Migracijos agentūra pranešė B.Uzbeki apie atmestą prieglobsčio prašymą, atėjo per šventąjį musulmonų pasninko mėnesį Ramadaną. Moters artimieji nenorėjo, kad ji sužinotų šią blogą naujieną, tačiau įtarimų jai sukėlė staiga nuliūdusios anūkės.

„Mano seserys verkė, – pasakojo 22 metų Mohammedas Uzbeki. – Močiutė paklausė: „Kodėl verkiat?“

Šeima sakė, kad netrukus po to, kai senolė suprato, kad jos prašymas dėl prieglobsčio buvo atmestas, smarkiai pašlijo jos sveikata.

„Ji vis dar negali normaliai šnekėti, ji mato haliucinacijas, – sakė moters anūkas. – Ji sako, kad jie ateina mūsų nužudyti, ir kad mes turėtume bėgti.“

Švedijos migracijos agentūra patvirtino, kad „šioje byloje buvo priimtas sprendimas išsiųsti“ moterį iš šalies. Pareigūnų teigimu, „paprastai tariant, senyvas amžius nėra pakankamas pagrindas suteikti prieglobstį“.

Asmenys, kurių prašymai dėl prieglobsčio būna atmesti, turi teisę tris kartus apskųsti tokį sprendimą, taigi šis procesas gali užsitęsti itin ilgai.

Uzbeki šeimyna mano, kad Švedijos pareigūnai ignoruoja afganistaniečių padėtį. Daugybė Europos valstybių nesuteikia prieglobsčio Afganistano piliečiams, atvykusiems iš saugiomis laikomų šalies regionų.

„Migracijos agentūra aiškina, kad Afganistane yra pakankamai saugu“, – sakė Švedijos pabėgėlių paramos grupių tinklo vadovė Sanna Vestin ir pridūrė, kad daugumoje didelių miestų, kurie laikomi saugiais, visgi nėra saugu.

Prieš atvykdama į Švediją Uzbeki šeima aštuonerius metus nelegaliai gyveno Irane. Iš Afganistano jie išvyko dėl nesibaigiančio karo ir nesaugumo.

M.Uzbeki teigimu, sudėtinga įrodyti, kad jo šeima sugrįžusi susidurtų su konkrečiu priešu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.