Ekspertai: Sicilijos mafijos „superboso“ mirtis galbūt žymi artėjantį grupuotės galą

Sicilijos mafijos karaliaus Salvatore Riinos mirtis ir jo įpėdinio Matteo Messinos Denoro daugiametis slapstymasis teikia vilčių, kad visagalės grupuotės „Cosa Nostra“ („Mūsų reikalas“) viešpatavimo laikai galbūt jau baigiasi.

 S.Riina mirė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Riina mirė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Riina mirė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Riina mirė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Riina mirė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 S.Riina mirė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 17, 2017, 4:22 PM, atnaujinta Nov 17, 2017, 4:26 PM

Sicilijos nusikaltėlių „bosų bosas“ S.Riina buvo žinomas Toto vardu ir dėl savo žiaurumo buvo gavęs Žvėries ( La Belva) pravardę. Jis valdė terorizuodamas, baugindamas ir dienos šviesoje žudydamas savo priešininkus, tarp kurių buvo ir su mafija kovoję teisėjai Giovanni Falcone ir Paolo Borsellino.

S. Riina mirė ankstų penktadienį, būdamas 87 metų, pralaimėjęs kovą su vėžiu. Vos prieš kelis mėnesius kalėjimo pareigūnams slapta pasiklausant pokalbio telefonu buvo išgirsta, kaip jis didžiuojasi savo kruvinais nusikaltimais.

„Riina išliks istorijoje kaip žmogus, kuris sugriovė „Cosa Nostra“, – sakė mafijos ekspertas Attilio Balzoni.

„Jo kruvinų žudynių Sirijoje ir visoje Italijoje strategija... pavertė nematomą mafiją matoma dėl šimtų, tūkstančių žmogžudysčių, kurios pirmiausia buvo vykdomos kalašnikovais, po to sprogdinant bombas“, – kalbėjo jis.

„Pirmą kartą istorijoje valstybė reagavo negailestingai“, – sakė A. Balzoni apie šimtų mafijos bosų areštus ir griežtus kovos su mafija įstatymus, dėl kurių įkalinti gangsteriai būdavo laikomi visiškoje izoliacijoje.

Po beveik ketvirčio amžiaus slapstymosi 1993 metais sučiuptas ir įkalintas S. Riina greitai atkeršijo – „Cosa Nostra“ netrukus surengė virtinę sprogimų Romoje, Milane ir Florencijoje, per kuriuos žuvo 10 žmonių.

Tačiau jam nepavyko išlaikyti šios nusikalstamos organizacijos buvusios įtakos šalyje. Savo čiuptuvus į visus visuomenės sluoksnius suleidusią anksčiau „aštuonkoju“ vadintą Sicilijos mafiją ilgainiui galingumu pranoko Kalabrijos nusikalstama organizacija „Ndrangheta“ bei Neapolio mafija „ Camorra“.

„Absoliuti monarchija“

„Dabar ji nebe tokia galinga kaip anksčiau. Mirus (mafijos bosui Bernardo) Provenzano (Bernardui Provencanui) ir S. Riinai, vienintelį laisvėje likusį bosą medžioja policija“, – sakė Italijos nacionalinės kovos su mafija organizacijos vadovas Maurizio De Lucia naujienų agentūrai AFP.

Daugybe žmogžudysčių kaltinamas M. Messina Denaro, vienas labiausiai ieškomų pasaulio nusikaltėlių, laikytas tiesioginiu S. Riina įpėdiniu, tačiau nuo 1993 metų jis slapstosi nuo teisėsaugos.

„Dabar kyla klausimas, ar ši organizacija yra pakankamai tvirta, kad galėtų nustatyti ir paskirti įpėdinį. Daugelis jos bosų buvo suimti, milžiniška dalis jos turto buvo konfiskuota“ per daugybė metų, kalbėjo jis.

„Na, dar pažiūrėsim, ar Riina mirtis duos postūmį naujai pradžiai – nors man tai neatrodo tikėtina, ar tai bus dar vienas žingsnis link šios nusikalstamos grupės išnykimo, – kalbėjo M. De Lucia.

„Tiesa“

Tačiau prokuroras Ambrogio Cartosio, 20 metų priklausantis mafijos bylas nagrinėjančių prokurorų organizacijai DDA, perspėjo, kad nors automobilių sprogdinimų ir susišaudymų dienos jau praeityje, dabar „Cosa Nostra“ tarpsta iš politinių sandorių.

„Mes gerokai nualinome mafijos smogikų aparatą, žudynės baigtos, nužudymai – reti. Tačiau mafija išgyveno genetinę modifikaciją, – sakė A.Cartosio naujienų agentūrai AFP. – Mafijos buvimas politikos sferoje yra didesnis nei anksčiau“.

Tačiau kova vyksta ne tik su „aštuonkoju“, bet ir su konkuruojančia mafijos grupe „Stidda“, kurią suformavo buvę „Costa Nostra“ nariai per vadinamą Antrąjį mafijos karą devintojo dešimtmečio pradžioje.

„Mafija yra nebe tokia kovinga, nebe tokia kruvina kaip anksčiau, tačiau ji vis tiek – labai veikli“, – kalbėjo jis.

Italijos Senato pirmininkas, buvęs magistratų teismo teisėjas Pietro Grasso penktadienį pabrėžė, kad ši kova dar nesibaigė.

„Riina su savimi išsinešė daug paslapčių, kurios būtų labai svarbios, siekiant išaiškinti aljansus, ryšius su politikais, mafijos bendrininkus viduje ir išorėje“, – parašė jis tinkle „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.