Donaldas Tuskas įspėjo, kad rimčiausias „Brexit“ derybų iššūkis dar laukia

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį įspėjo, kad derybos dėl būsimo Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės prekybos susitarimo bei pereinamojo laikotarpio bus sudėtingesnės už sunkias derybas dėl „Brexit“ sąlygų.

 D.Tuskas susitiko su Th.May.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Tuskas susitiko su Th.May.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2017, 12:35 PM

Tai jis pareiškė Europos Komisijai penktadienį paskelbus, kad Londonui ir Briuseliui derybose pavyko pasiekti pakankamą pažangą, kad būtų galima pradėti kitą derybų etapą ir pereiti prie būsimų santykių ir prekybos klausimų.

„Atminkime, kad rimčiausias iššūkis dar laukia priešaky. Visi žinome, kad atsiskirti yra sunku, bet atsiskirti ir kurti naujus santykius yra dar sunkiau“, – sakė D.Tuskas.

Skelbdamas gaires būsimoms deryboms, D.Tuskas sakė, kad Britanija pereinamuoju dvejų metų laikotarpiu, kurio Londonas paprašė norėdamas nuraminti verslą, turės laikytis visų ES įstatymų, taip pat ir naujų.

Pasak jo, Jungtinė Karalystė pereinamuoju periodu, kai likusios 27 ES šalys sprendimus priiminės be Jungtinės Karalystės, taip pat turės gerbti biudžetinius įsipareigojimus ir teismų priežiūrą.

Apie laukiančius sunkumus byloja ir tokie buvusio Lenkijos premjero žodžiai: „Mums reikia daugiau aiškumo dėl to, kaip Jungtinė Karalystė mato mūsų būsimus santykius po jos pasitraukimo iš bendrosios rinkos.“

Jis perspėjo, kad laikas prieš 2019-ųjų kovo 29 dieną numatytą Jungtinės Karalystės išstojimą yra labai svarbus.

„Tiek daug laiko buvo skirta lengviausiai užduoties daliai. Dabar deryboms dėl pereigos suderinimo ir mūsų būsimų santykių gairių de facto turime mažiau nei metus“, – sakė jis.

Pirmoji derybų fazė prasidėjo birželio 29 dieną, praėjus maždaug metams po Bendriją sukrėtusio Jungtinės Karalystės sprendimo išstoti, ir pagaliau baigėsi britų ministrei pirmininkei Theresai May penktadienį ryte atskubėjus į Briuselį.

Europos Komisija paskelbė, kad Britanija padarė „pakankamą pažangą“ išsiskyrimo klausimais, įskaitant Airijos sienos, Jungtinės Karalystės „skyrybų“ sąskaitos ir piliečių teisių klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.