„The Economist“ Metų šalimi paskelbė Prancūziją

Britų žurnalas „The Economist“ ketvirtadienį Metų šalimi paskelbė Prancūziją, teigdamas, kad naujajam šalies prezidentui pavyko „pasiekti pergalę atvirų visuomenių ir reformų naudai“. 

 Reuters/Scanpix nuotr.
 Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2017, 9:05 PM, atnaujinta Dec 22, 2017, 5:02 PM

Kaip rašo Londone įsikūręs savaitinis naujienų žurnalas, kova tarp atviros ir uždaros visuomenės vizijų buvusi svarbiausia pasaulyje 2017 metais ir E.Macronas sugebėjo įveikti „tiltų kėlėjus“. 

„2017 metais Prancūzija nustelbė visus lūkesčius“, – teigia „The Economist“ savo naujausio gruodžio 23-sausio 5 numerio redakcinėje skiltyje. 

Sėkminga centristo E.Macrono prezidentinė kampanija, kurios nerėmė jokia tradicinė partija, jo naujojo judėjimo „Republic on the Move“ (LREM) („Respublika, pirmyn“) puikūs laimėjimai Nacionalinės Asamblėjos rinkimuose, buvo „stačiai pribloškiantys“, rašo žurnalas. 

„Per savo kampaniją E.Macronas agitavo už Prancūziją, kuri būtų atvira žmonėms, prekėms ir idėjoms iš užsienio ir socialinėms pertvarkoms šalies viduje“. 

„The Economist“ nurodė, kad „E.Macronas priėmė protingas reformas, įskaitant ir nelanksčių darbo įstatymų sušvelninimą“. 

„Prieš jam pasirodant, Prancūzija atrodė nereformuojama – rinkėjams siūlyta rinktis tarp sklerozės ir ksenofobijos, – rašo žurnalas. – Kova tarp atviros ir uždaros visuomenės vizijų šiuo metu, ko gero, yra svarbiausia politinė kova pasaulyje. Prancūzija drąsiai pasipriešino ir todėl skelbiame ją savo Metų šalimi“. 

„The Economist“ apdovanojimas, teikiamas nuo 2013 metų, atitenka šaliai, kuri per pastaruosius dvylika mėnesių pastebimai pasikeitė į gera ar „padarė šviesesnį pasaulį“. 

Anot „The Economist“, šiemet į Metų šalies titulą pretendavo Bangladešas, priėmęs daug rohinjų pabėgėlių iš kaimyninio Mianmaro, ir Argentina už įgyvendintas skausmingas fiskalines reformas, taip pat Pietų Korėja, kuri ryžtingai ėmėsi tvarkyti savo vidaus politiką, tvyrant branduolinei apokalipsei.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.