Po „ Brexit“ susigrąžins nacionalinę tapatybę: JK piliečiai keis pasus

2019 metais Britanijai palikus Europos Sąjungą šalies pasai vėl bus mėlyni, kad „būtų grąžinta mūsų nacionalinė tapatybė“, penktadienį pranešė vyriausybė.

Jungtinėje Karalystėje po „Brexit“ po truputį bus atsisakyta ES šalių bendrai priimtos vyšninės spalvos dokumento.<br>Scanpix nuotr.
Jungtinėje Karalystėje po „Brexit“ po truputį bus atsisakyta ES šalių bendrai priimtos vyšninės spalvos dokumento.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2017, 7:58 PM

Jungtinėje Karalystėje po „Brexit“ po truputį bus atsisakyta ES šalių bendrai priimtos vyšninės spalvos dokumento.

„JK pasas išreiškia mūsų nepriklausomybę ir suverenumą, jis simbolizuoja, kad priklausome išdidžiai ir didžiai šaliai, – sakė premjerė Theresa May. – Dėl to paskelbėme, kad simbolinis mėlynas pasas bus grąžintas, kai 2019 metais paliksime Europos Sąjungą“.

Politikai, remiantys Britanijos išstojimą iš ES, džiaugėsi šiuo labai simboliniu pokyčiu, bet norintys, kad Britanija liktų bloke juokiasi iš tokio džiugesio.

„Išstojimas iš ES mums suteikė unikalią galimybę atstatyti savo nacionalinį identitetą ir pasaulyje sau nusitiesti naują kelią“, – sakė apie pokyčius pranešęs migracijos ministras Brandonas Lewisas.

Jis pridūrė, kad naujieji pasai bus „vieni saugiausių dokumentų pasaulyje“, jiems bus pritaikytos įvairios atnaujintos saugumo priemonės, kad būtų užtikrinta apsauga nuo sukčiavimo ir klastojimo.

Dabar galiojantis popierinis nuotraukos puslapis bus pakeistas nauju, itin tvirto polikarbonato plastiko medžiagos puslapiu, kurį bus sunkiau suklastoti.

Britų pasai nuo 1921 metų buvo mėlyni, tačiau 1988 metais jie pakeisti į vyšninę spalvą, sutampančia su kitais pasais tuometinėje Europos Bendrijoje.

Britanija iš ES turėtų pasitraukti 2019 metų kovą. Po to vyšninės spalvos pasai bus naudojami, be ES vardo, iki 2019 spalio, kai prasidės nauja pasų gamybos sutartis – nuo tada grįš mėlynos spalvos kelionės dokumentai.

Dabartiniai ES valstybių pasai turi bendras, nors neprivalomas taikyti, ypatybes, dėl kurių sutarę visos šalys narės, t.y. vyšninė spalva, šriftas ir žodžiai „Europos Sąjunga“ virš šalies vardo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.