Į Kijevo kontroliuojamą teritoriją sugrįžo 74 Donbase belaisviais buvę ukrainiečiai

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienį pareiškė, kad visi 74 paleistieji iš nelaisvės Donbase ukrainiečiai po mainų jau yra Kijevo kontroliuojamoje teritorijoje.

„Visi 74 ukrainiečiai įkaitai jau namie, mūsų armijos kontroliuojamoje teritorijoje“, – parašė P. Porošenka savo paskyroje feisbuke. <br> AFP/Scanpix nuotr.
„Visi 74 ukrainiečiai įkaitai jau namie, mūsų armijos kontroliuojamoje teritorijoje“, – parašė P. Porošenka savo paskyroje feisbuke. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2017, 7:06 PM, atnaujinta Dec 27, 2017, 8:43 PM

„Visi 74 ukrainiečiai įkaitai jau namie, mūsų armijos kontroliuojamoje teritorijoje“, – parašė P. Porošenka savo paskyroje feisbuke.

Prezidento atstovas spaudai Sviatosalvas Ceholka taip pat feisbuke pranešė, kad P. Porošenka telefonu bendravo su kariavusiu Donecko oro uoste Oleksandru Morozovu, kuris yra tarp Kijevui perduotų belaisvių.

Tuo tarpu vadinamosios Donecko Liaudeis Respublikos (DLR) atstovė Darja Morozova anksčiau sakė, kad Kijevui perduoti 73 Donbase laikyti kariškiai, dar vienas atsisakė grįžti į tėvynę.

Ukrainos atstovas Trišalėje kontaktinėje grupėje padėčiai Donbase taikiai sureguliuoti, Leonidas Kučma (1994-2005 metais buvęs Ukrainos prezidentas), palankiai vertina įkaitų ukrainiečių paleidimą mainų su keliais Donecko ir Luhansko sričių rajonais pagrindu.

„Žinoma, tai džiugus įvykis, kurio laukė šimtai šeimų, – sakė jis. – Daugybė žmonių prisidėjo, kad išlaisvinimas vyktų kuo greičiau ir laikantis visų veikiančių įstatymų normų“.

„Noriu nuoširdžiai padėkoti visiems, dalyvavusiems šiame sudėtingame darbe“, – perdavė L. Kučmos žodžius jo atstovė spaudai Darja Olifer trečiadienį savo paskyroje feisbuke.

L. Kučma pažymėjo, kad derybos ir konsultacijos dėl įkaitų išlaisvinimo tęsėsi iš esmės nuo pat karo Donbase pradžios ir tapo rezultatyvios Minsko proceso dėka.

„Sunku paaiškinti, koks sudėtingas ir alinantis buvo šis procesas, kiek dėta pastangų, kad žmonės grįžtų pas savo gimines ir artimuosius, – anot D. Olifer, sakė L. Kučma. – Dabar mes matome, kad visa tai buvo ne veltui, ir tai įkvepia mus tęsti mūsų darbą“.

Donbase nelaisvėje lieka daugiau kaip 100 ukrainiečių

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Vasylis Hrycakas pranešė, kad šiai dienai iš viso išvaduota arba rasta 3215 asmenų, 103 lieka nelaisvėje Donecko ir Luhansko srityse, dar 402 laikomi dingusiais be žinios, nurodo SBU spaudos centras.

SBU sveikina išlaisvintus 74 įkaitus ukrainiečius, neteisėtai laikytus Donecke ir Luhanske, sakoma SBU paskyroje feisbuke.

„Kiekvienas karys svajoje ištarti savo motinai, žmonai, šeimai – aš namie! Šalis padarė viską, kas įmanoma, kad jūs galėtumėte apkabinti savo artimuosius prieš Naujųjų Metų šventes. Atleiskite, kad taip ilgai. Mes nebaigsime mainų proceso, kol visi mūsų broliai grįš namo. Ukraina su jumis!“ – pabrėžė SBU vadovas.

V. Hrycakas pažymėjo, kad šiai dienai iš viso išvaduota arba rasta 3 215 asmenų, 103 lieka nelaisvėje Donecko ir Luhansko srityse, dešimtys – Rusijos Federacijoje.

„Mes žinome kiekvieną iš jų (likusių įkaitais), pavardėmis, ir mes nesustosime kol išvaduosime visus!“, – sakė V. Hrycakas.

„Mums svarbu taip pat ieškoti ir sugrąžinti artimiesiems 402 dingusius be žinios asmenis“, – pabrėžė jis.

SBU vadovas nurodė atitinkamoms tarnyboms aktyvinti paieškas.

„Deja, šiandien dalį Donecko ir Luhansko sričių yra okupavę rusų samdiniai, mes negalime patekti į okupuotą teritoriją, bet esame įsitikinę, kad kontrolės klausimas – laiko klausimas“, – pažymėjo V.Hrycakas.

Trečiadienį įvyko masinis apsikeitimas įkaitais. Už 74 ukrainiečius Kijevas separatistams atidavė 237 jų prašytus asmenis.

Paragino Rusiją sugrąžinti savo atstovus į BKKC Donbase

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas išvakarėse kalbėdamas telefonu su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu paragino sugrąžinti Rusijos karius į Bendrąjį kontrolės ir koordinacijos centrą (BKKC) Donbase, sakoma trečiadienį paskelbtame JAV valstybės sekretoriaus atstovės spaudai Hether Nauert pareiškime.

„Valstybės sekretorius, atkreipdamas dėmesį į JAV nerimą dėl didėjančio smurto rytinėje Ukrainoje, paragino Rusiją grąžinti savo atstovus į Bendrąjį kontrolės ir koordinacijos centrą ir sumažinti smurto lygį (Ukrainoje)“, – nurodoma jame.

Rusijos URM taip pat pranešė, kad gruodžio 26 dieną JAV valstybės sekretorius R. Tillersonas kalbėjosi telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru S. Lavrovu. Pokalbis įvyko amerikiečių iniciatyva.

„Buvo paliestos ir kitos tarptautinės temos (ne tik Sirijos), įskaitant padėtį Ukrainoje Minsko susitarimų įgyvendinimo kontekste. Patvirtinta tolesnio dvišalio konsultacinio kanalo, papildant „Normandijos (derybų) formato“ kontaktinės grupės darbą, svarba“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.