Madridas pradėjo Carleso Puigdemont'o paieškos šou: knaisiojasi net kanalizacijoje

Kur yra Carlesas Puigdemont’as? Toks klausimas Ispanijoje šiomis dienomis skamba nuolat. Visi ieško į Belgiją pabėgusio nušalinto Katalonijos prezidento, kuris, manoma, slapta bandys grįžti į tėvynę.

C.Puigdemont’as erzina Madridą, kuris jau pradėjo katalono medžioklę. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont’as erzina Madridą, kuris jau pradėjo katalono medžioklę. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont’as Katalonijos rinkimų kampanijai vadovavo iš Briuselio. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont’as Katalonijos rinkimų kampanijai vadovavo iš Briuselio. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont'as pabėgo į Belgiją.
C.Puigdemont'as pabėgo į Belgiją.
Teismas tuomet svarstys ar priimti kaltinimus C. Puigdemont'ui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Teismas tuomet svarstys ar priimti kaltinimus C. Puigdemont'ui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Torrent’as pasisako už Katalonijos regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos.<br>AP nuotr.
R.Torrent’as pasisako už Katalonijos regiono atsiskyrimą nuo Ispanijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Specialiai LR, Barselona

Jan 26, 2018, 8:45 PM

Spėjama, jog Briuselyje besislapstantis C.Puigdemont’as ruošiasi netikėtai pasirodyti Katalonijos parlamente, kad vėl būtų išrinktas prezidentu.

Scenarijus neįtikėtinas, o dar fantastiškesnės yra Ispanijos teisėsaugos priemonės, kuriomis siekiama C.Puigdemont’ą suimti vos tik jis įžengs į Ispanijos teritoriją.

Pastarosiomis dienomis kova su C.Puigdemont’u tapo panaši į realybės šou, kurį visa šalis seka sulaikiusi kvapą.

Bandys grįžti slapta

Katalonijoje jau grėsmingai tiksi laikrodis – paskutinė diena parlamentui išrinkti prezidentą yra kitas trečiadienis, sausio 31-oji.

Kol kas, pasak išrinkto naujo Katalonijos parlamento pirmininko Roger Torrent’o, vienintelis kandidatas į prezidento postą yra C.Puigdemont’as.

Su juo parlamento pirmininkas šią savaitę buvo susitikęs Briuselyje.

Susitikimo metu šmaikštusis prezidentas vėl pakurstė ugnį – jis patvirtino, kad neatmeta galimybės sugrįžti į Kataloniją, ir dar sykį paskatino Ispanijos vyriausybę sudaryti tam tinkamas sąlygas.

Šiuo metu Ispanijoje C.Puigdemont’ui yra iškelti kaltinimai dėl maišto kurstymo, antivyriausybinės veiklos bei valstybinių lėšų švaistymo.

Nors bylą nagrinėjantis teisėjas nusprendė atšaukti anksčiau nušalintam lyderiui skelbtą Europos arešto orderį, vos tik įžengęs į Ispanijos teritoriją kandidatas į prezidento postą būtų suimtas.

Kalėjime šiuo metu jau daugiau kaip 100 dienų yra sulaikyti keturi Katalonijos nepriklausomybės judėjimo vadovai.

Įtampa išliks iki galo

Todėl nuo pat gruodžio 21 dienos, kai Katalonijoje įvyko Madrido paskelbti išankstiniai rinkimai, visi svarstė, kaipgi C.Puigdemont’as bus išrinktas prezidentu, jei jam nevalia grįžti į Barseloną.

Atrodo, kad įtampą Katalonijos nepriklausomybės šalininkai nori išlaikyti iki paskutinės minutės. Situacija dabar prasilenkia su sveiku protu. Ispanijos vyriausybė grasina, kad C.Puigdemont’as negali būti išrinktas per atstumą, tačiau tuo pat metu tvirtina, kad visais įmanomais būdais užkirs kandidatui kelią į Katalonijos parlamentą.

Ieško ir po žeme, ir ore

Savo žodį Ispanijos pareigūnai vykdo sąžiningai – šią savaitę civilinė gvardija tyrinėjo prie Katalonijos parlamento esančius požeminius kanalizacijos tunelius įtardama, kad prezidentas į parlamentą gali patekti išlindęs pro kanalizacijos vamzdžius.

Uniformuotų svečių savaitgalį sulaukė ir įvairūs Katalonijos oro uostai – Ispanijos vyriausybė įtaria, kad C.Puigdemont’as gali atskristi į Kataloniją privačiu lėktuvu ar malūnsparniu.

Atrodo, prasidėjo tikra raganų medžioklė.

Ispanijos vidaus reikalų ministras vienoje televizijos laidoje tikino, kad pasaulis niekada neišvys, kaip Ispanijos policija suima ką tik Katalonijos parlamente išrinktą prezidentą. Kaip tik tokios sensacingos dramos ir siekia nepriklausomybės šalininkai.

„Katalonijoje labai daug žvyrkelių, bet mes juos visus sukontroliuosime“, – žadėjo J.I.Zoido.

Ispanijos vyriausybė panikuoja, nes bijo patirti tokį pat fiasko, kokį išgyveno tuomet, kai Ispanijos policijai nepavyko surasti slapta į Kataloniją iš Prancūzijos suvežtų balsadėžių nelegaliam referendumui, vykusiam praėjusių metų spalio 1-ąją.

Tokia Ispanijos slaptųjų tarnybų panika Katalonijoje sukėlė tikrą ažiotažą. Socialiniame tinkle „Twitter“ populiarus klausimas „Kur yra C.Puigdemont’as?“.

Žaibo greičiu išpopuliarėjo ir policiją erzinantys lipdukai ant galinio automobilio stiklo su užrašu „Puigdemont on Board“ („Automobilyje C.Puigdemont’as“).

Tuo metu žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose kartkartėmis pasirodo žinia, kad vienas ar kitas pasienio miestelio gyventojas jau matė C.Puigdemont’ą, anksti ryte geriantį kavą bare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.