Carlesui Puigdemont'ui Konstitucinis teismas pasiuntė nepalankią žinią

Ispanijos Konstitucinis teismas pranešė, kad perrinkimo siekiantis į Belgiją pabėgęs nušalintas Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as privalo sugrįžti į Ispaniją, jei nori valdyti ir formuoti naują vyriausybę, informuoja „Sky News“. 

C.Puigdemont’as Katalonijos rinkimų kampanijai vadovavo iš Briuselio. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont’as Katalonijos rinkimų kampanijai vadovavo iš Briuselio. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont'ą persekioja bėdos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
C.Puigdemont'ą persekioja bėdos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 28, 2018, 11:34 AM

Konstitucinis teismas pridūrė, kad antradienį regiono parlamente planuojamas posėdis bus sustabdytas, jei C.Puigdemont'as sieks būti perrinktas fiziškai nedalyvaudamas jame. 

Nušalintas Katalonijos prezidentas anksčiau teigė, kad gali būti išrinktas ir prisaikdintas nuotoliniu būdu per vaizdo konferenciją iš Briuselio, o tam tvirtai prieštarauja centrinė Ispanijos vyriausybė. Teismas taip pat nusprendė, kad C.Puigdemont'as privalo gauti leidimą, jei nori dalyvauti posėdyje.

Į Belgiją pabėgęs C.Puigdemont'as anksčiau šią savaitę buvo paskirtas vieninteliu kandidatu į Katalonijos prezidento postą. Antradienį regiono parlamente Barselonoje prasidės debatai dėl jo kandidatūros, po to bus balsuojama. Pirmajame rate kandidatas turi surinkti absoliučią daugumą, po to užtenka paprastos daugumos. 

Debatuose Barselonoje kandidatas turi pristatyti savo vyriausybės programą. C.Puigdemont'as yra paskelbęs, kad savo vyriausybės programą pristatys vaizdo ryšiu iš Briuselio arba nusiųs atstovą. 

Spalio pabaigoje Katalonijai neteisėtai paskelbus nepriklausomybę nuo Ispanijos, C.Puigdemont'as kartu su keliais kitais politikais pabėgo į Belgiją. Taip politikai siekė išvengti suėmimo dėl kaltinimų piktnaudžiavimu viešosiomis lėšomis, maištu ir sukilimu dėl neteisėto referendumo organizavimo ir nepriklausomybės paskelbimo. 

Katalonijai spalio pabaigoje paskelbus nepriklausomybę, Madridas nušalino Katalonijos vyriausybę ir paleido parlamentą, įvedė regione tiesioginį valdymą ir sušaukė pirmalaikius parlamento rinkimus. Gruodį vykusiuose rinkimuose laimėjo separatistinės partijos ir pasižadėjo Katalonijos prezidentu perrinkti C.Puigdemont'ą. 

Remiantis naujienų agentūros AFP pranešimais, teismui reikia dar šešių dienų apsvarstyti centrinės vyriausybės Madride prašymą panaikinti C.Puigdemont'o kandidatūrą į Katalonijos regiono prezidento postą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.