Katalonijos laisvės šauklys sudėjo ginklus?

Buvusio Katalonijos vadovo Carleso Puigdemont’o karjera baigta, o regionas nebeturi galimybių iškovoti nepriklausomybę. Pats politikas asmeninėse žinutėse pareiškė, kad Madridas jau laimėjo.

Dalis katalonų nori, kad jiems vėl vadovautų C.Puigdemont’as. Tačiau jis dabar yra pabėgęs į Briuselį ir nesugrįžta dėl grėsmės pakliūti už grotų. <br>AP nuotr.
Dalis katalonų nori, kad jiems vėl vadovautų C.Puigdemont’as. Tačiau jis dabar yra pabėgęs į Briuselį ir nesugrįžta dėl grėsmės pakliūti už grotų. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „The Local“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2018-02-02 10:54

Ispanijos televizijos kanalas „Telecinco“ paviešino žinutes, kurias iš 55 metų C.Puigdemont’o gavo buvęs Katalonijos sveikatos apsaugos ministras Toni Cominas. Jis kartu su C.Puigdemont’u dabar yra Belgijoje, į kurią pabėgo po bandymo paskelbti Katalonijos nepriklausomybę nuo Ispanijos.

Žinutėse C.Puigdemont’as rašo, kad jaučiasi priėjęs liepto galą: „Matome paskutines Katalonijos respublikos dienas. Ispanijos valdžia laimėjo.“

Dar vienoje žinutėje politikas rašo: „Manau, dabar aišku, kad viskas baigta. Mus paaukojo mūsų draugai – bent jau mane tai tikrai.“

Tiesa, C.Puigdemont’as neigia parašęs tokias žinutes ir užsipuolė „Telecinco“ už pažeistą teisę į privatumą.

Be to, politikas tikino, kad vis dar yra kupinas ryžto ir toli gražu nepasidavė.

„Esu žmogus ir kartais mane apninka abejonės.

Bet esu prezidentas ir neatsistatydinsiu, nes gerbiu piliečius ir šalį, esu jiems atsidavęs ir dėkingas. Judame pirmyn!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ gynėsi C.Puigdemont’as.

O Katalonijoje – padėtis be išeities.

Regiono parlamentas šią savaitę atidėjo balsavimą dėl C.Puigdemont’o perrinkimo į Katalonijos vadovo postą, kol nėra garantijų, kad Madridas nesikiš į šį procesą.

Politikas yra vienintelis kandidatas į postą, bet jis dabar yra Briuselyje, o vos įžengęs į Ispanijos teritoriją būtų sulaikytas.

Ispanijos valdžia tiesioginį valdymą autonominiame Katalonijos regione įvedė po pernai spalį vykusio referendumo dėl nepriklausomybės.

Madridas tikėjosi, kad gruodį vykę nauji Katalonijos parlamento rinkimai išspręs politinę krizę. Vis dėlto po rinkimų daugumą vėl sudarė separatistų partijos.

C.Puigdemont’o šalininkai aiškino, kad jis galėtų savo pareigas vykdyti iš Belgijos, naudodamasis vaizdo ryšiu.

Tačiau Ispanijos konstitucinis teismas nusprendė, kad C.Puigdemont’as Katalonijai negali vadovauti iš svetur ir privalo fiziškai pasirodyti parlamente.

Teismas šiuo metu sprendžia, ar patenkinti Madrido prašymą neleisti C.Puigdemont’ui vėl kandidatuoti į Katalonijos vadovo postą, tačiau tai gali trukti kelias savaites.

C.Puigdemont’ui, jeigu jis grįš į Ispaniją, gresia 30 metų kalėjimo. Jis kaltinamas sukilimo rengimu ir maišto kurstymu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.