„Brexit“ sukrėsta ES pradėjo „piliečių konsultacijas

Europos Sąjunga trečiadienį pradėjo interneto apklausą, kurioje klausiama 500 mln. bloko gyventojų nuomonės apie Bendrijos, vis dar sukrėstos Didžiosios Britanijos sprendimo išstoti, ateitį.

 Europos Sąjunga trečiadienį pradėjo interneto apklausą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Europos Sąjunga trečiadienį pradėjo interneto apklausą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2018, 9:46 PM

Anketoje su keliais atsakymų variantais piliečių prašoma atsakyti į 12 klausimų, pavyzdžiui, ką jie mano apie visuotinę bazinių pajamų sistemą arba kokios jie norėtų migracijos politikos.

Joje taip pat palikta vietos, kur galima pasisakyti, kaip likusioms 27 šalims pasirengti geresnei ateičiai, nors vis labiau populiarėja euroskeptiškos partijos, raginančios išardyti ES.

Apklausos tikslas – išnagrinėti ir palyginti atsakymus prieš 2019-ųjų gegužę vyksiančius Europos Parlamento rinkimus ir Rumunijos Sibiu mieste vyksianti pirmąjį ES lyderių susitikimą, kuriame nedalyvaus JK.

„Ne už kalnų Europos (Parlamento) rinkimai, taigi, pats metas spręsti, kokia bus 27-ių šalių Europos Sąjunga“, – sakė Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris.

„Šiandien paleistoje mūsų apklausoje visų europiečių klausiama: kokios ateities norime sau patiems, savo vaikams ir savo Sąjungai? Dabar metas visiems europiečiams būti labai aiškiai išgirstiems, dėl ko jie nerimauja ir ką dėl to turėtų padaryti jų lyderiai“, – pridūrė jis.

Apklausa paleista kartu su vadinamąja „piliečių dialogų“ valstybėse narėse iniciatyva – Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pasiūlytu planu, kuriuo siekiama priešintis populizmui.

Klausimyną sukūrė 100 žmonių komisija, kurią sudarė 27 ES valstybių piliečiai, dirbantys skirtingose srityse. 2019-ųjų kovą iš bloko išstosiančios Britanijos atstovai šiame procese nedalyvavo.

„Šio metodo privalumas yra tai, kad atsiriboji nuo šūkių, šūksnių ir tviterio žinučių“, – teigė šią ekspertų grupę sudariusio Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto vadovas Luca Jahieras.

„Tikimės, kad vyriausybės savaip pasinaudos šiais 12 klausimų kaip nuoroda į savo paties piliečius“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.