Lenkijos valdžios virveles J. Kaczynskis tampo iš ligoninės lovos

Įprasta, kad susirgusio lyderio pareigas laikinai perima pavaduotojai. O kaimyninėje Lenkijoje susiklostė visai kitokia situacija – nors lyderiai sveiki, krašto valdymas persikėlė į Varšuvos karo ligoninę.

Aukščiausius postus užimantys Lenkijos politikai laksto pasitarti su sergančiu J.Kaczynskiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aukščiausius postus užimantys Lenkijos politikai laksto pasitarti su sergančiu J.Kaczynskiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aukščiausius postus užimantys Lenkijos politikai laksto pasitarti su sergančiu J.Kaczynskiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Aukščiausius postus užimantys Lenkijos politikai laksto pasitarti su sergančiu J.Kaczynskiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

May 14, 2018, 6:58 PM

Taip tvirtina opozicija bei žiniasklaida, savo teiginius pagrįsdama faktu, kad į minėtą ligoninę paguldytas valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vadovas Jaroslawas Kaczynskis.

Nors šis 68 metų politikas oficialiai yra tik paprastas Seimo narys ir neina jokių valstybinių pareigų, iš tikrųjų Varšuvoje jis yra pats įtakingiausias politikas.

Prieš septyniolika metų TTP įkūręs J.Kaczynskis partijai vadovauja tvirta ranka, tad jam yra pavaldūs tiek partijos kolega premjeras Mateuszas Morawieckis, tiek prezidentas, buvęs partijos bendražygis Andrzejus Duda.

Tai suprasdami ir siekdami išspręsti svarbias dvišales problemas būtent su J.Kaczynskiu susitiko ne tiktai Vokietijos kanclerė Angela Merkel, bet ir Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.

Europos Parlamento vicepirmininkas, vienas TTP lyderių Zdzislawas Krasnodebskis pripažino, kad partija šiuo metu yra valdoma iš ligoninės.

Po tokių žodžių opozicijos politikai ėmė tvirtinti: akivaizdu, kad iš ligoninės valdoma ir visa Lenkija.

Žurnalistai įamžino, kad premjeras M.Morawieckis vienvietėje partijos lyderio palatoje praleido valandą, o vicepremjerė Beata Szydlo – net šešias.

Ilgai palatoje užsibuvo ir prezidentas A.Duda bei Seimo pirmininkas Marekas Kuchcinskis.

Kelio sąnarių skausmais J.Kaczynskis skundėsi senokai, ir medikai jam buvo patarę laikytis dietos, atsikratyti antsvorio. Pastaruoju metu skausmai esą labai paaštrėjo, tad TTP lyderis pradėjo vaikščioti su ramentais.

Žiniasklaida priminė, jog J.Kaczynskis skelbėsi iš politikos nesitrauksiąs dar dvidešimt metų ir žadėjo tiek laiko kartu su TTP valdyti šalį.

Kadangi J.Kaczynskio giminėje yra daug ilgaamžių, tokius partijos lyderio pažadus apžvalgininkai vertino gana rimtai.

Vis dėlto dabar spaudoje įsiliepsnojo diskusija ir apie tai, ar TTP yra J.Kaczynskį galinčių deramai pakeisti asmenų, ir ar partija nesuskils į kelias smulkesnes politines jėgas.

Mat TTP politikai net nekalba apie J.Kaczynskio pasitraukimą, o sutartinai linki jam kuo greičiau pasveikti.

Maža to, lyderiui nuotaiką pakelti norintys Priekarpatės regiono vadovai Lenkijos nepriklausomybės atgavimo šimtmečio centrine figūra paskelbė J.Kaczynskio brolį velionį eksprezidentą Lechą Kaczynskį.

Priekarpatės regiono moksleiviams buvo paskelbtas rašinių konkursas apie nepriklausomybės atgavimą, o visos penkios temos siejasi vien su L.Kaczynskio asmenybe.

Televizija „Polsat News“ nepriklausomybės atkūrimo susiejimą vien su L.Kaczynskiu pavadino moksleivių smegenų plovimu.

„Reikia būti dideliu fantazuotoju, kad L.Kaczynskį paverstum pagrindiniu nepriklausomybės atkūrimo herojumi“, – pareiškė istorikas, vienos Varšuvos mokyklos direktorius Jacekas Staniszewskis.

Istoriką papiktino ne tik tai, kad buvo nuvertintas legendinis nepriklausomybės kovų didvyris Jozefas Pilsudskis, bet ir tai, jog L.Kaczynskis buvo paverstas centriniu antikomunistinės „Solidarumo“ profsąjungos simboliu.

Opozicija kaltina, kad TTP siekia ištrinti „Solidarumo“ vadovo, Nobelio taikos premijos laureato Lecho Walęsos atminimą.

Tai leistų aukštinti L.Kaczynskį, nors jo nuopelnai buvo kur kas mažesni ir „Solidarume“ jis nebuvo priskiriamas prie svarbiausių vadovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.