Buvusiam Estijos prezidentui Ilvesui Rusija uždraudė atvykti į šalį

Buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas buvo įtrauktas į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama įvažiuoti į Rusijos teritoriją, ketvirtadienį pranešė estų žiniasklaida.

Buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.<br>G.Šiuparys
Buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.<br>G.Šiuparys
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2018, 8:30 PM

Apie tai ketvirtadienį buvo paskelbta laikraščio „Postimees“ portale. Šią informaciją leidiniui patvirtino Rusijos ambasada Estijoje. Pats eksprezidentas šios žinios kol kas nepakomentavo.

T. H. Ilvesas ne kartą yra pasisakęs prieš Rusiją, tiek būdamas Estijos prezidentu, tiek ir pasibaigus kadencijai.

Didelio atgarsio sulaukė anksčiau šią savaitę Ukrainos laikraštyje „Jevropeiskaja pravda“ išspausdintas estų eksprezidento pareiškimas, kuriame jis sakė, kad „Rusija gali atakuoti Estiją, tačiau netrukus po to ji gali prarasti netgi Omską ir Tomską, nekalbant jau apie Sankt Peterburgą. Jie apie tai prisimena“.

Estijos užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris ketvirtadienį per spaudos konferenciją pranešė, kad į „juodąjį sąrašą“, išvakarėse perduotą Estijos ambasadoriui Rusijoje, įtraukti 20 Estijos piliečių. Jis pabrėžė, kad URM neatskleis, į tą sąrašą įtrauktų asmenų pavardžių.

„Paliksime šią galimybę patiems žmonėms. Dabar pažiūrėjau, kad penki žmonės, daugiausia per socialinę žiniasklaidą, jau apie save pranešė“, – sakė S. Mikseris.

Rusijos URM Informacijos ir spaudos departamento direktoriaus pavaduotojas Artiomas Kožinas trečiadienį pareiškė, kad Maskva atsakys į nedraugiškus žingsnius, kurių ėmėsi Lietuva, Latvija ir Estija, uždraudusios įvažiuoti į savo teritoriją Rusijos piliečiams, įtrauktiems į vadinamąjį Sergejaus Magnitskio sąrašą.

„Suprantama, mes nepaliekame tokių nedraugiškų veiksmų be deramo atsako“, – sakoma A. Kožino pareiškime, paskelbtame oficialioje žinybos svetainėje.

„Kaip žinoma, anksčiau mes atsakėme į analogiškus Lietuvos valdžios žingsnius. Atitinkamų priemonių bus imtasi ir dėl Latvijos, taip pat prisijungusios prie šio provokacinio, antirusiško kurso“, – pažymima pareiškime.

A. Kožinas taip pat pabrėžė, kad reaguojant į kovo 29 dieną Estijos paskelbtą draudimą įvažiuoti į šalį 49 Rusijos piliečiams iš „Magnitskio sąrašo“ į Rusijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Estijos ambasadorius.

Pasak A. Kožino, estų pasiuntinys buvo informuotas apie „draudimą atvykti į Rusiją virtinei itin rusofobiškai nusiteikusių Estijos politikų ir visuomenės veikėjų“.

„Mes pabrėžėme, kad tas Talino sprendimas liudija, jog toliau laikomasi atvirai antirusiško kurso, ir tai daro tiesioginę žalą dvišaliams santykiams“, – sakė Rusijos URM atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?