Atleidusi varžtus Portugalija ėmė lipti iš narkotikų liūno

Žemiškų pagundų Lisabonoje niekada netrūkdavo. Portugalijos sostinė dar gerokai prieš atrandant Ameriką turėjo ką pasiūlyti ilgus mėnesius vandenynuose praleidusiems jūreiviams. Prostitutės, alkoholis, narkotikai - į orgijų svaigulį uoste galėdavo pasinerti visi norintys. Tačiau XXI amžiuje Portugalija nuodėmingu gyvenimu nesigiria. Pietų Europos valstybė nustebino pasaulį radusi būdą, kaip tūkstančius gyventojų išgelbėti nuo adatos.

Daugiau nuotraukų (1)

„Fox news“ ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2012, 8:39 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:52 AM

Portugalija nusprendė atlikti eksperimentą - 2001-ųjų liepą šalis dekriminalizavo visas narkotines medžiagas nuo marihuanos iki heroino. Didelis būrys skeptikų rėkė, kad sostinė Lisabona pavirs nuo narkotikų apkvaitusių turistų rojumi, o jaunimas taps didele narkomanų armija.

Tačiau sprendimą priėmę politikai turėjo savų argumentų - ne veltui Lisabonoje 1995 metais yra įkurtas Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras. Politikos formuotojams centras suteikia duomenų, kurie būtini priimant pagrįstus teisės aktus ir rengiant strategijas. Jis taip pat padeda šioje srityje dirbantiems profesionalams ir specialistams tiksliai nustatyti geriausią praktiką ir naujas mokslinių tyrimų sritis.

Per vienuolika metų Lisabona nevirto didele narkomanų landyne. Atliktas tyrimas atskleidė, kad sprendimas dekriminalizuoti kvaišalus ir pakeisti požiūrį į narkotikų vartojimą davė teigiamų rezultatų.

Praėjo daugiau kaip dešimtmetis, kai portugalai teisiškai pakeitė savo požiūrį į žmones, vartojančius kvaišalus, – iš kriminalinių nusikaltėlių jie tapo ligoniais. Per šį laikotarpį surinkta pakankamai statistinių duomenų, kurie parodė, kad drąsaus eksperimento rezultatai nustebino ir pavertė Portugaliją sektinu pavyzdžiu.

Priimdami tokį įstatymą portugalai neturėjo ką prarasti – šio amžiaus pradžioje Lisabona priminė pragarišką narkotikų prekybos centrą, kur kasdien apie 5 tūkst. žmonių išsirikiuodavo norėdami nusipirkti dozę heroino.

Ekspertai pažymi, kad narkotikų dekriminalizavimas - tai ne tas pats, kas legalizavimas. Policijos kovos su narkotikais skyrius Portugalijoje turi darbo.

Valdžios sprendimas dekriminalizuoti narkotikus nereiškė, kad žmonės gali laikyti, vartoti ir platinti kvaišalus.

Dekriminalizacija neatveria kelio laikyti, vartoti ar platinti narkotines medžiagas. Tokia veikla Portugalijoje yra neteisėta. Narkotikų prekyba ir platinimas šalyje išliko kriminaliniu teisės pažeidimu, tačiau kvaišalus vartojantys ir laikantys asmenys nebesiunčiami į kriminalinį teismą. Jų bylos perduodamos specialiai komisijai.

Kiekvieno prasikaltusio žmogaus individualų atvejį nagrinėjama teisės ekspertų, psichologų bei socialinių darbuotojų komanda.

Vėliau ši institucija sprendžia, ką daryti su pažeidėju, kurio veikla priskiriama labiau ne nusikaltimams, o visuomenės sveikatos reikalams.

1999 metais Portugalija pirmavo ES pagal ŽIV infekuotų narkomanų skaičių milijonui gyventojų. Per dešimt metų šis skaičius sumažėjo (iki 13,4 atvejo milijonui gyventojų), nors dar gerokai viršija ES vidurkį (2,85 atvejo).

Tačiau kiti įstatymo rezultatai pribloškiantys – narkomanijos aukų per dešimtį metų sumažėjo perpus. O kvaišalų vartojimo apimtys šiuo metu Portugalijoje yra vienos mažiausių visoje ES.

Šalyje smarkiai sumažėjo sergančių žmonių. Sergamumas ligomis, susijusiomis su narkotikų vartojimu, sumažėjo labiau negu kvaišalų vartojimo apimtys. Taip pat pastebimai sumažėjo lytiniu būdu plintančių ligų.

Ekspertų teigimu, tai lėmė Vyriausybės siūlymas narkomanams taikyti priemones, nesusijusias su baudžiamąja atsakomybe.

Apžvalgininkai pastebi, kad prieštaringai vertintas sprendimas suveikė ne iš karto - akivaizdūs rezultatai užfiksuoti tik po kelerių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.