JAV medikai, operuodami širdį, norėjo tik pasipelnyti

Skauda širdį? Neskubėkite sutikti operuotis, jei tyrimus atlikę medikai liūdnai konstatuos: deja, nieko nebus, reikia daryti brangią, bet gyvybiškai svarbią širdies operaciją. Tai gali būti apgaulė.

Skandalo sūkuryje dėl nereikalingų širdies operacijų atsidūrė JAV medikai.
Skandalo sūkuryje dėl nereikalingų širdies operacijų atsidūrė JAV medikai.
Daugiau nuotraukų (1)

The New York Times ir LR

Aug 8, 2012, 9:35 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:38 PM

Gydytojai padėjo ar pakenkė? To dabar klausia kai kurie amerikiečiai. Paaiškėjo, kad šalyje veikiančio privataus ligoninių tinklo Amerikos ligoninių korporacijos (HCA) kardiologai atlikdavo pacientams procedūras, kurių jiems nereikėdavo.

Tokią aferą 2010-ųjų vasarą atskleidė slaugas C.T.Tomlinsas, anksčiau dirbęs vienoje HCA ligoninių Floridoje. Tačiau skandalo mastas aiškėja tik dabar.

HCA kompanijos darbuotojui, atsakingam už etikos klausimus, minėtas slaugas atsiuntė nemalonų laišką. Jame teigta, kad Floridos Fort Pirso miesto ligoninėje pacientams būdavo atliekamos širdies procedūros, nors jų žmonėms nereikėdavo.

Atlikdami brangiai mokamas nereikalingas procedūras ir didindami kompanijai pelną medikai pacientų gyvybei keldavo rimtą pavojų.

Po C.T.Tomlinsono įspėjimo HCA atliktas vidinis tyrimas, per kurį paaiškėjo, kad slaugas iš tiesų buvo teisus. Lyg tyčia darbo sutartis su C.T.Tomlinsonu nebuvo atnaujinta, kai kurių šaltinių kompanijoje teigimu, kerštaujant. Tačiau tai buvo tik ledkalnio viršūnė.

Dabar teigiama, kad net keliose Floridos ligoninėse kardiologai negalėjo pagrįsti daugybės pacientams atliktų procedūrų.

Kai kuriais atvejais medikai esą specialiai rašydavo klaidingas diagnozes ligos istorijose.

Tokių atvejų yra pasitaikę ir 2002 metais, ir visai neseniai – 2010-aisiais.

Maža to, nusižengimais kaltinami toli gražu ne vienas ir ne du HCA darbuotojai.

2010 metų tyrimas rodo, kad, pavyzdžiui, Longvude maždaug pusė širdies kateterizacijos procedūrų, konkrečiai 1200, buvo atlikta pacientams, kurie visai neturėjo rimtų širdies ligų.

Tiesa, pastaruoju metu, tikriausiai bandydama taisyti įvaizdį, HCA paskelbė kitą atvejo tyrimą aiškindama, kad pacientų, kuriems be reikalo atlikta procedūra, skaičius yra kur kas mažesnis.

Bet viešinamos žmonių istorijos amerikiečiams dabar jau neleidžia tikėti tokiais kompanijos teiginiais. („The New York Times”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.