Po diskusijų apie apipjaustymą – ginčai dėl auskarų vaikams

Ar galima vaikams, jaunesniems kaip 5 metų, ausyse pradurti skylutes? Toks klausimas buvo iškeltas Vokietijos teisme, apie tai diskutuoja ir Šveicarijos ekspertai. Viskas prasidėjo nuo diskusijų apie berniukų apsipjaustymą, kai jis nėra būtinas medicininiais tikslais. Uždraudus apipjaustymą kaip vaikų žalojimą, visai logiška atkreipti dėmesį ir į kitas mediciniškai nebūtinas mažiems vaikams ir kūdikiams atliekamas chirurgines intervencijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-04 12:58, atnaujinta 2018-03-16 23:31

„Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sekmadienį iškėlė klausimą, ar ausyse pradurtos skylutės kenkia vaiko gerovei. Postūmiu apie tai prabilti tapo teismo procesas, kur trejų metukų mergaitės tėvai reikalavo atlyginti žalą dėl jai asimetriškai pradurtų skylučių.

Kaip rašo 20min.ch, Šveicarijos ekspertai šiuo klausimu nevieningi. Šveicarijos pediatrų asociacijos prezidentas Rolfas Temperlinas mano, kad ankstyvas skylučių ausyse pradūrimas vaikams pažeidžia jų teisę į savo kūno vientisumą, ir tai daroma nesant visiškai jokios būtinybės.

Pasak R. Temperlino, tokia intervencija sukelia skausmą ir komplikacijų riziką, tačiau ausų pradūrimo negalima statyti į lygią gretą su apipjaustymu.

Tatuiruočių salonų specialistai skylutės pradūrimą laiko veiksmu, sudarančiu galimybę kūno puošybai, ir niekuo daugiau. Tuo tarpu vaikų teisių gynėjai mano, kad vaikai patys yra teisės subjektai ir neturi tapti savo tėvų grožio supratimo realizavimo priemone.

R. Temperlino manymu, vaikų ausų spenelių pradūrimui turėtų būti nustatytas minimalus amžius. Bent jau penkeri – šešeri metai, kuomet vaikas jau gali pareikšti savo valią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.