Viską griaunantis narkotikas – tarsi nesustabdoma epidemija

„Ieškok po sofa, žvilgtelėk į spintą. Ten rasi lobį”, – Timo ausyse skambėjo įsakmūs tėvo ir tetos balsai. Šešias valandas jis sukiojosi po savo butą paklusdamas balsams, nurodantiems, kur ieškoti lobio. Tik kai grindų skylėje pradingo jo tėvas, Timo liovėsi ieškoti. Kiek atsitokėjęs ir apsidairęs aplinkui jaunas vyras išvydo išvartytus baldus, išverstus stalčius, nuo sienų nuluptus apmušalus.

Taip atrodo žmogus prieš (nuotr. kairėje) ir po metamfetamino vartojimo.<br>„Lietuvos rytas“
Taip atrodo žmogus prieš (nuotr. kairėje) ir po metamfetamino vartojimo.<br>„Lietuvos rytas“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2012, 1:00 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:14 PM

Metamfetaminas yra vienas pavojingiausių pasaulio narkotikų. Jis žmogų supančioja kur kas greičiau negu heroinas ir kokainas. Pastaruoju metu šis kvaišalas yra itin paplitęs Vokietijoje. Remdamasis „Focus” apie tai rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

„Tuomet paskambinau motinai ir papasakojau jai apie lobio paieškas”, – sako Timo.

„Kokias čia nesąmones kalbi! Tavo tėvas – darbe, o teta atostogauja”, – atsakė motina.

Tokie vaizdai ir privertė Timo kreiptis į Bairoito miesto Bavarijoje ligoninės Narkotikų priklausomybės skyrių. Jame – vis daugiau pacientų yra po Europą tebeplintančio metamfetamino aukos. Kaip sustabdyti šį naujųjų laikų marą?

Konfiskuoja rekordinį kiekį

Apvalus 20-mečio veidas nusėtas spuogais, jam kalbant rankos ir kojos nepaliaujamai juda.

Pastaruoju metu Timo pernelyg dažnai „matė filmą”, kaip psichozę vadina metamfetamino vartotojai. Šį narkotiką aštuonerius metus vartojęs vaikinas nusprendė, kad būtina liautis.

„Ledas”, „Los Andželo stiklas”, „kristalas” – metamfetaminas turi daug pavadinimų. Šis narkotikas dabar Vokietijoje plinta greičiausiai.

Vos per trejus metus šio kvaišalo konfiskuojamas kiekis nuo 4 kilogramų šoktelėjo iki 40-ies.

Per pirmąjį šių metų pusmetį vien muitinė konfiskavo 50 kilogramų metamfetamino. Iš viso per šį laikotarpį daugiau nei 500 bylų atveju tyrėjai galėjo įrodyti prekybą daugiau nei 100 kilogramų šių kvaišalų.

Plinta žaibišku greičiu

Panašiai sparčiai auga ir vartotojų skaičius. Naujausia Federalinio kriminalinių nusikaltimų tyrimo biuro statistika per metus konstatuoja įspūdingą jų padidėjimą – net 164 procentais.

Bairoito ligoninės Narkotikų priklausomybės skyriaus vadovas Rolandas Hartelis-Petri mano, kad 1,5–2 procentai jaunesnių nei 25 metų Vokietijos gyventojų jau bandę metamfetamino. Tai būtų bemaž 150 tūkstančių jaunų žmonių.

„Metamfetaminas – greičiausiai priklausomybę sukelianti cheminė medžiaga, kur kas sparčiau nei kokainas. Daugelis mano pacientų prisipažino jau po pirmojo karto pajutę liguistą potraukį prie šio kvaišalo”, – sako R. Hartelis-Petri.

Metamfetaminas iškart patinka kiekvienam, jį pabandžiusiam. Baltas, švarus narkotikas atrodo kaip jūros druska. Jis rūkomas, čiulpiamas, įtraukiamas į nosį arba vis dažniau suleidžiamas švirkštu į kraują.

„Jautiesi kaip supermenas. Viskas teikia beprotišką malonumą, nebeturi jokių problemų”, – sako Bairoito ligoninės Narkotikų priklausomybės skyriaus pacientas Timo.

„Po metamfetamino galiu visą naktį būti žvalus, šėlti ir naktį mėgautis seksu. Fizinis pajėgumas siekia 120 procentų”, – sako ten pat kaip Timo atsidūręs 28-erių Marco.

Dėl stimuliuojamojo metamfetamino poveikio nepaprastai sunku save kontroliuoti. Specialistai atliko tyrimą su laboratorinėmis žiurkėmis: paspaudusios vieną svirtelę jos gaudavo metamfetamino dozę, paspaudusios kitą – ko nors ėsti. Žiurkės rinkdavosi narkotikus net ir tada, kai būdavo išbadėjusios.

Naikina nervų ląsteles

Lygiai per keturis mėnesius metamfetaminas sugriovė Tobio, pastatų tvarkytojo, gyvenimą.

„Viską praradau: darbą, butą, automobilį, savo draugę ir mūsų bendrą vaiką, nes mano gyvenimas sukosi vien apie metamfetaminą”, – sako 20-metis.

Ne tik dėl to šis kvaišalas toks nepaprastai pavojingas.

„Metamfetaminas sunaikina nervų ląsteles”, – sako R. Hartelis-Petri.

Pražūtingus šio narkotiko vartojimo padarinius jis gali stebėti savo skyriuje – jo pacientams pasireiškia haliucinacijos, atminties praradimas, jiems sunku reikšti mintis, jų judesiai kampuoti, panašūs į virvelėmis valdomų teatro lėlių. Odos egzema – mažiausia problema.

„Daugelis galvos smegenų pažeidimų sumažėja, kai šis kvaišalas nebevartojamas. Bet sutikau daug liguistą potraukį prie metamfetamino turinčių žmonių, kurie nebegalėjo suvaldyti savo gyvenimo”, – sako R. Hartelis-Petri.

Kartais pražūtingas potraukis prie metamfetamino baigiasi ir mirtimi. Praėjusiais metais Bavarijoje šitas kvaišalas nusinešė dviejų jį vartojusių asmenų gyvybę, Saksonijoje iki šiol įregistruota 15 mirčių.

Narkotiko lengva gauti

„Tai taip pat paprasta lyg pas mėsininką nusipirkti dešros”, – apie patirtį įsigyti populiariojo narkotiko pasakojo Niurnbergo asmenų paieškos, vengiančių mokėti muitus, tarnybos darbuotojas Jurgenas Thielis.

Bavarijoje ir Saksonijoje metamfetaminas tapo daugelio žmonių kasdienio gyvenimo dalimi.

Mokiniai ir studentai vartoja jį per šventes, namie dirbantys – savaitgaliais.

Saksonijoje per praėjusius metus kas antram narkotikų vartotojui kraujyje nustatyta metamfetamino. Regione stūksantį Fichtelbergo kalną jaunimas jau seniai vadina Kristalų kalnu (Crystalberg).

Metamfetaminu prekiaujama daugiau nei 30 azijiečių turgaviečių, esančių tuoj pat už Vokietijos ir Čekijos sienos. Be falsifikuotų garsių prekių ženklų gaminių, pigios degtinės, kvepalų ir cigarečių, dažniausiai vietnamiečių prekeiviai laiko paruošę metamfetaminą.

Šis kvaišalas pigus, nes jo lengva pasigaminti – priešingai nei kokaino ir heroino, pardavėjų ir klientų neskiria ilgi kontrabandos keliai.

Pavyzdžiui, Čekijoje gramas metamfetamino kainuoja apie 30 eurų, o pasienis regiono gyventojams – čia pat. Iš pradžių gramo pakanka iki dešimties apsvaigimų. Vėliau daugeliui jau liguistą potraukį prie jų turintiems gramo reikia jau kasdien.

„Nuo to laiko, kai šie kvaišalai parduodami turgavietėse, jie labai paplito”, – sako J. Thielis.

Kontroliuoja vietnamiečiai

Vokiečių kovos su narkotikais tyrėjų žiniomis, 2004–2005 metais į metamfetamino verslą įsiliejo vietnamiečių gaujos. Iki tol svarbiausia jų veiklos sritis buvo kontrabandinės cigaretės.

Dabar savo rankose jos tvirtai laiko prekybą narkotikais.

Vietnamiečiai parūpina pagrindinių medžiagų, gamina metamfetaminą paskubomis įrengtose „virtuvėse” ir parduoda netoli pasienio esančiose turgavietėse, o kartais net patys atgabena į Vokietiją. Antai neseniai buvo sulaikytas 42 metų vietnamietis, savo automobilyje vežęs kilogramą „kristalo”. Vieną sugavo – o kiek prasmuko?

Metamfetamino vis daugėja didžiuosiuose Vokietijos miestuose – Niurnberge, Miunchene, Rūro regiono centruose ir Berlyne, visur plinta „kristalinė epidemija”.

Frankfurte muitinės darbuotojai neseniai likvidavo metamfetamino „virtuvę” šalia centrinės geležinkelio stoties.

Tik labiausiai nutolusioje šiaurinėje Vokietijos dalyje dar nėra problemų dėl metamfetamino.

Bet kadangi kvaišalų verslas naudingas, pareigūnai nesivilia, jog ir čia neatplauks „kristalinė banga”. Juo labiau kad platinti narkotikus – ne tik vietnamiečių verslas.

Įsivėlę ir pareigūnai

Praėjusį rudenį Niurnbergo narkotikų paieškos tarnyba gavo informatoriaus pranešimą, jog Frankonijos krašte sutuoktinių pora kilogramais parduoda metamfetaminą ir kitokius sintetinius narkotikus. Be to, šaltinis nurodė, jog sutuoktinis esąs Fiurto miesto policininkas.

Narkotikų paieškos tarnybos darbuotojai pradėjo sekti porą ir klausytis jos telefonų pokalbių.

Taip spalio 20-ąją jie sužinojo, kad policininko žmona išvyko į Čekiją.

Jai grįžtant namo, tuojau už pasienio miesto Širndingo, buvo sustabdytas jos automobilis ir sėdynių atramose aptiktas kilogramas metamfetamino.

Apie šią kvaišalų slėptuvę narkotikų paieškos tarnybos darbuotojai sužinojo iš klausomų telefonų pokalbių.

Policininkas buvo suimtas. Jo namuose rasta kitokios rūšies kvaišalų, o konspiraciniame bute sutuoktiniai buvo įrengę bunkerį, kuriame laikė narkotikus. Beje, buvo rasta policininko žmonos užrašų knygutė, kurioje ji skrupulingai užrašinėjo sandėrius nuo 2009 metų pabaigos.

„Didelė problema”, – taip metamfetamino paplitimą įvardija Vokietijos Socialinės krikščionių sąjungos (SKS) politikas Hartmutas Koschykas, reguliariai vykstantis į Prahą suaktyvinti bendrų kovos su narkotikų prekeiviais veiksmų.

Būtent Čekija, anot Vokietijos narkotikų paieškos tarnybos, tebelieka svarbiausia problema.

Vokietija priekaištauja Čekijos policininkams, kad šie nepakankamai energingai kovoja su narkotikų prekeiviais, per retai kontroliuoja azijiečių turgavietes, nes būtent šioje šalyje vokiečiai perka metamfetaminą.

Kai 20-metis Timo pritrūko pinigų savo liguistam potraukiui apmokėti, jis pradėjo metamfetaminą gaminti pats. „Shake and Bake” – suplakti ir deginti – taip vadinamas metodas, kuris itin paplitęs JAV. Beje, čia metamfetamino vartotojų skaičius siekia 1,5 milijono.

Per kelias valandas, pasitelkus kai kuriuos priedus, pasigaminamas gramas „kristalo”. Vienintelis trūkumas: buteliai, kuriuose turi būti sumaišomos sudedamosios dalys, lengvai sprogsta.

Timo nebenori rizikuoti savo gyvenimu, jis sako, kad metamfetamino galutinai atsisakė. Bet vokiečio planas turi vieną trūkumą: į narkotikų priklausomybės gydyklą jis jau kreipėsi aštuntą kartą.

Lietuva – metamfetamino gamintojų rojus?

* Metamfetaminas – amfetamino atmaina, turinti kur kas stipresnį poveikį. Vartojamas kaip intoksikuojamoji medžiaga, sukelianti aštresnių pojūčių. Tokia jį pavartojusio žmogaus būsena trunka nuo 8 iki 24 valandų.

* Nuo metamfetamino apsvaigę asmenys tampa itin agresyvūs ir pavojingi aplinkiniams. Šie kvaišalai ypač kenkia nepilnamečiams. Tuo jau ne sykį įsitikino ir lietuviai.

* Lietuva tapo ne tik cigarečių kontrabandos, bet ir svarbiu narkotikų tranzito centru.

* 2011-aisiais Europolo parengtoje organizuoto nusikalstamumo metų ataskaitoje Lietuvos vardas dažniausiai buvo minimas su narkotikų platinimu susijusiuose puslapiuose. Čia teigiama, kad lietuviai – pagrindinių sintetinių narkotikų žaliavos tiekėjai.

* Lietuvoje populiarūs amfetaminas ir metamfetaminas. Čia, kaip ir kitose Rytų Europos šalyse, trūksta ekstazio, tad jį pakeičia šie narkotikai.

* Per pusdienį – pusės milijono litų pelnas. Ir taip – mažiausiai trejus metus. Nesunkiai galima apskaičiuoti, kokį pasakišką pelną nuo 2009-ųjų susišlavė slaptos narkotikų laboratorijos Alytaus rajone įkūrėjai.

* Šį narkotikų fabrikėlį Kauno policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai aptiko prieš dvejus metus, gegužę. Jie rado 100 kilogramų metamfetamino, kurio vertė rinkoje – apie 3 milijonus litų. Manoma, kad buvo uždarytas bene didžiausias per Lietuvos istoriją metamfetamino tiekimo kanalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.