Arizonos pareigūnai nelegalus medžios gatvėse

JAV Arizonos valstijos policijos pareigūnai nuo trečiadienio turi teisę bet kurį žmogų sustabdyti gatvėje ir paprašyti parodyti asmens dokumentus, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis naujienų agentūra „Reuters“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-21 08:33, atnaujinta 2018-03-16 16:10

Ši Arizonoje įsigaliojusi priemonė skirta kovoti su nelegalia imigracija iš kaimyninės Meksikos.

2010 metais tokį kovos su imigracija būdą įteisino Arizonos gubernatorė respublikonė Jan Brewer – politikė, atvirai demonstruojanti nepritarimą su imigracija susijusiems prezidento Baracko Obamos administracijos veiksmams.

J. Brewer įsitikinimu, federalinė valdžia nesugeba suvaldyti neteisėtai į JAV plūstančių ispanakalbių srauto.

Teismas patikrinimus leido

Šį policijos teisių išplėtimą tuomet piktai sutiko žmonių teisių gynėjai. Aktyvistai manė, kad taip bus atvertas kelias pareigūnų savivalei – rasiniams išpuoliams ir nelegaliam žmonių sulaikymui.

Žmogaus teisių gynėjų pastangomis įstatymas buvo laikinai sustabdytas. Jo teisėtumą nagrinėjo teismai.

2012 m. birželio mėnesį JAV aukščiausiojo teismo nutarimu buvo atvertas kelias šiam Arizonos sprendimui įsigalioti, nors jis ir prieštarauja trims kitoms Arizonos imigracijos nuostatoms.

Skundams – karštoji linija

Šį antradienį federalinis teisėjas panaikino draudimą vykdyti minėto pobūdžio patikrinimus.

Nuo šiol policininkai gali bet kada pareikalauti dokumentų iš bet kurio pietietiškos išvaizdos asmens. Arizonoje, kurioje gyvena 6,5 mln. žmonių, ispanakalbiai sudaro apie trečdalį gyventojų.

„Labai atidžiai stebėsime, ar valstijoje nepažeidžiamos pilietinės teisės”, – kalbėjo vienos grupės, kovojančios prieš įstatymą, narė Karen Tmlin. – Veikia karštoji linija, žmonės gali pranešti apie bet kokius teisių pažeidimus, apklausas ar sulaikymus, vykdomus pagal naująjį įstatymą.”

Vyriausybė nepritaria

Po antradienį įsigaliojusio teismo nurodymo Arizonos gubernatorė J. Brewer paragino pareigūnus imtis „šios svarbios užduoties” ir nepamiršti, kad jie privalo tarnauti visuomenei, ją ginti ir laikytis įstatymų.

„Aš kalbu apie visus įstatymus, įskaitant ir tuos, kurie draudžia rasizmą ir diskriminaciją”, – atkreipė dėmesį politikė.

Pietvakarių valstijos sprendimą gatvėse tikrinti žmones kritiškai įvertino ir demokratų kontroliuojama šalies vyriausybė.

B.Obamos administracija argumentavo, kad naujoji imigracijos valdymo priemonė kertasi su JAV federaliniais imigracijos įstatymais. Spėjama, kad federalinė valdžia teiks mažai pagalbos Arizonai įgyvendinant naująją nuostatą.

Tačiau Arizonos valstijos sostinės Finikso pareigūnai trečiadienį jau pradėjo įgyvendinti įstatymą. Vis dėlto valstijos teisėsaugos institucijos nemamo, kad bus ypatingų pokyčių. Policija nepanoro patikslinti, kaip keisis patrulių darbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.