Dešimtmetis nenutrynė išgyvenusiųjų Balio tragediją skausmo

Indonezijos Balio sala mini dešimtąsias teroristinių išpuolių, per kuriuos žuvo 202 žmonės, metines.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 12, 2012, 6:12 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:52 AM

Tačiau šalies valdžios atstovai sako, kad teroristai savo veiksmais nepasiekė to, ko norėjo. Priešingai, atakos tik sustiprino žmonių pasiryžimą kovoti su visų formų netolerancija ir ekstremizmu.

„Visoje Indonezijoje musulmonai, hinduistai, krikščionys ir budistai pasmerkė ataką ir išsižadėjo tų, kurie piktnaudžiavo religija, kad įvykdytų smurto atakas“, - išpuolių minėjimo išvakarėse tvirtino Indonezijos prezidentas Susilo'as Bambangas Yudhoyono.

Saloje smarkiai sustiprintas saugumas, nes pareigūnai tragiškų išpuolių minėjimo išvakarėse įspėjo apie galimas atakas prieš dalyvaujančiuosius ceremonijoje, rašo BBC.

Į Balį yra atvykusi Australijos premjerė Julia Gillard, buvęs šios šalies vyriausybės vadovas Johnas Howardas ir opozicijos lyderis Tony Abbottas.

2002 metų spalio 12-ąją nugriaudėję sprogimai nusinešė 88 australų gyvybę, todėl į atminimo ceremoniją atvyko apie tūkstantis šios šalies gyventojų.

O J. Gillard pabrėžė, kad Australija ir Indonezija yra „artimesnės nei bet kada anksčiau“.

Išpuoliai penktadienį paminėti ir visoje Australijoje. Pavyzdžiui, šalies užsienio reikalų ministras Bobas Carras kartu su šimtais žmonių dalyvavo atminimo ceremonijoje Sidnėjaus mieste.

Per teroristinius išpuolius Balyje Australija pirmą kartą rimtai susidūrė su tarptautiniu terorizmu. Atakos pareikalavo daugiausiai šalies žmonių gyvybių nuo Antrojo pasaulinio karo.

Tad Kanbera reaguodama į šią tragediją sustiprino kovos su terorizmu įstatymus ir savo žvalgybos agentūras. Balio išpuoliais šalies valdžia grindė ir karių dalyvavimą misijose Irake bei Afganistane.

Baimindamiesi kitų ekstremistų smūgių, australai taip pat ėmė įtariau reaguoti į pašaliečius.

Šis susirūpinimas Australijoje dar labiau išaugo po atakų prieš šalies ambasadą Džakartoje 2004-aisiais ir po dar vieno išpuolio Balyje 2005 metais.

Prieš dešimtmetį atakos surengtos populiariame Balio salos Kutos rajone esančiame airių bare „Paddy's“ ir šalia klubo „Sari“.

Pastarajame žuvo dvi australo Danny Hanley dukterys. Vyresnioji, vardu Renee, mirė „Sari“ klube, o jaunesniosios, vardu Simone, nepavyko išgelbėti ir po 58-nių ligoninėje praleistų dienų.

„Kai išgirstu, kad žuvo 88 australai, visada nubraukiu ašarą, nes mano gražioji duktė Simone buvo 88 – oji“, - sakė vyras.

Tie, kurie išgyveno Balio atakas, gyvena persekiojami siaubingų prisiminimų. Viena jų yra Tumini, kuri „Paddy's“ dirbo barmene.

„Jaučiu, kad mano gyvenimas vis dar liūdnas. Nesu 100 proc. normali. Dažnai galvoju ir klausiu, kodėl Dievas vis dar leidžia man gyventi, jeigu turiu patirti tiek daug skausmo“, - atviravo Tumini.

Dėl išpuolių, kurių aukomis iš viso tapo 21 šalies atstovai, kaltinama islamistų kovotojų grupė „ Jemaah Islamiah“, turinti ryšių su tarptautiniu teroristų tinklu„Al Qaeda“.

2008 metais mirties bausmė buvo įvykdyta trims atakų rengėjams. Vienas įtariamasis laikomas Gvantanamo sulaikymo centre, o dar du buvo nužudyti saugumo pajėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.