JAV prezidento rinkimai startavo - balsavo du šiaurės rytų miesteliai

Audringa kampanija baigėsi

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2012, 10:07 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:22 PM

Per šį pirmąjį visoje šalyje balsavimą, kuris įvyko netrukus po vidurnakčio ir užtruko vos 43 sekundes, pirmą kartą per visą miestelio istoriją balsai pasiskirstė po lygiai. Tai dar vienas požymis, rodantis, kad abiejų kandidatų pozicijos šiose varžybose, kurių nugalėtojas turi paaiškėti dienos pabaigoje, yra lygios.

Diksvil Nočas didžiuojasi tuo, kad jame vyksta pirmasis balsavimas JAV rinkimuose, bet tai yra laikoma labiau įdomybe nei šaliai kelią parodančiu dalyku.

Balsavimas netrukus įvyko ir kitame Naujojo Hampšyro miestelyje - Harts Lokeišene.

Per šį balsavimą B. Obama gavo 23 balsus, M. Romney - 9, o liberalas Gary Johnsonas - 1 balsą. 33 balsai buvo atiduoti per 5 minutes ir 42 sekundes.

Šie du miesteliai pirmųjų, balsuojančių JAV rinkimuose, statusą turi nuo 1948 metų, o visiems jų gyventojams eiti ir atiduoti savo balsą yra garbės reikalas.

Harts Lokeišeno tarybos narys Markas Dindorfas sakė, kad tai galima laikyti draugiškomis varžybomis dėl to, kuriame miestelyje balsai bus suskaičiuoti pirma.

Audringa kampanija baigėsi

B. Obama ir jo varžovas respublikonas M. Romney pirmadienį, šalies vadovo rinkimų išvakarėse, paskutinį kartą kreipėsi į amerikiečius, baigdami varginančią, kupiną neigiamų jausmų ir milijardus dolerių kainavusią kampaniją, atiduodami savo likimą į rinkėjų rankas.

„Viskas priklauso nuo jūsų - tai nebe mano, o jūsų rankose“, - kimtelėjusiu balsu pareiškė B. Obama 20 tūkst. klausytojų miniai Ajovoje, baigdamas savo kovą dėl perrinkimo valstijoje, kuri 2007 metais padėjo įgyvendinti jo svajonę apie atėjimą į Baltuosius rūmus.

Tuo tarpu M. Romney savo kampaniją užbaigė šauktuku per triukšmingą renginį, vykusį vėlai vakare vienoje uždaroje sporto arenoje Naujajame Hampšyre.

„Rytoj bus akimirka pažvelgti į ateitį ir įsivaizduoti, ką galime nuveikti, palikti už savęs pastaruosius ketverius metus ir kurti naują ateitį, - pareiškė respublikonas. - Eikite su manimi. Rytoj pradedame naują rytojų.“

Abu išsekę priešininkai anksčiau paskutinį kartą perlėkė per svyruojančias valstijas, kurios lems rinkimų baigtį, paskutinį kartą mėgindami palenkti į savo pusę rinkėjus, likus kelioms valandoms iki atsidarant balsavimo apylinkėms ir prasidedant rinkimams, kurie lems, ar B. Obama liks dirbti antrą kadenciją.

„Prezidentas B. Obama žadėjo pokyčius, bet negalėjo jų atnešti“, - M. Romney anksčiau sakė tūkstančiams džiūgaujančių savo šalininkų neapsisprendusios Ohajo valstijoje, kurie skandavo „Dar viena diena!“

Po savo paskutinio susitikimo respublikonų kandidatas dar apsilankys keliose vietose Ohajuje ir Pensilvanijoje, ragindamas rinkėjus eiti balsuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.